Κλιμακώνεται η κατάσταση στην Συρία καθώς η Τουρκία για πρώτη φορά έπληξε θέσεις των Κούρδων σε Azaz, Αfrin και Χαλέπι με ρουκέτες Τοros των 122 χλστ και Κasirga τις οποίες μετέφεραν από την Α. Θράκη ενώ η Ρωσία ζήτησε έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Άκρως αρνητικές είναι οι εξελίξεις και στο θέμα των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία, καθώς σύμφωνα, με πληροφορίες, ο επικεφαλής του Διεθνούς Συμβουλίου, Σταφάν ντε Μιστούρα ανακοίνωσε χθες ότι οι επαφές δεν θα επαναληφθούν στις 25 Φεβρουαρίου, όπως είχε οριστεί, ενώ δεν ανακοίνωσε νέα πιθανή ημερομηνία.

Σύμφωνα με επιτελείς των Ηνωμένων Εθνών, οι εξελίξεις στο μέτωπο των Ρωσωτουρκικών σχέσεων, μετά και τα δύο τρομοκρατικά χτυπήματα στην Άγκυρα, έχουν διαμορφώσει ένα πολύ θερμό κλίμα, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατο το ενδεχόμενο να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι όλες οι πλευρές.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις εξελίξεις στο θέμα της Συρίας ξεκίνησε αργά χθες το βράδυ,μετά από αίτημα της Ρωσίας η οποία «ανησυχεί για τα σχέδια της Τουρκίας να στείλει χερσαία στρατεύματα στη Συρία».

Τη θλίψη του εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την άρνηση της Δύσης να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD).

Δήλωσε ακόμα ότι οι Κούρδοι της Συρίας χρησιμοποίησαν όπλα που τους παρέχουν οι Αμερικανοί κατά αμάχων. Το θέμα διεψευσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες Πολιτείες με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διαψεύδοντας ουσιαστικά τον πρόεδρο της Τουρκίας.

“Δεν έχουμε παραδόσει όπλα οποιουδήποτε είδους στις YPG και δεν έχουμε καμία απόδειξη που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό ότι οι YPG με κάποιο τρόπο διοχετεύουν αμερικανικά όπλα στο PKK”, είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ, απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σάλμαν εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την εξεύρεση λύσης στη συριακή κρίση, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την χθες οι δύο ηγέτες.

Ολάντ: Υπαρκτός ο κίνδυνος πολέμου μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας

Ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις που έκανε χθες το βράδυ σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό ο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος προειδοποίησε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός πολέμου μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

Κι όμως, μιλώντας στο France Inter ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι υπαρκτός ο «κίνδυνος του πολέμου» μεταξύ της Τουρκίας της Ρωσίας λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξάγει η Τουρκία στη Συρία.

«Η Τουρκία έχει εμπλακεί στρατιωτικά στη Συρία. Εκεί, υφίσταται ένας κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος με τη Ρωσία και για αυτό ακριβώς το λόγο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί απόψε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε επιπλέον ότι «η Ρωσία δεν θα τα καταφέρει με το να υποστηρίζει μονομερώς τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ» και τάχθηκε υπέρ του να ασκηθούν «πιέσεις» στη Μόσχα, προκειμένου να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για τη Συρία.

Τα «Γεράκια» του Κουρδιστάν ανέλαβαν την ευθύνη

H κουρδική αυτονομιστική οργάνωση TAK που πρόσκειται στους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και η οποία ανέλαβε χθες την ευθύνη για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Άγκυρα που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 28 άνθρωποι, προειδοποίησε τους ξένους τουρίστες για τον κίνδυνο που διατρέχουν εάν επισκεφθούν την Τουρκία.

«Ο τουρισμός (…) είναι ένας στόχος που θέλουμε να καταστρέψουμε. Συμβουλεύουμε τους ξένους και Τούρκους τουρίστες να μην επισκέπτονται τις τουριστικές περιοχές της Τουρκίας» σημειώνουν τα «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν» σε μία ανακοίνωση που ανήρτησαν στον ιστότοπό τους.

Προειδοποίησαν επιπλέον ότι εκείνοι δεν θα είναι «υπεύθυνοι για όσους πεθάνουν στις επιθέσεις που θα διαπράξουν σε αυτούς τους τομείς».

Κατάληψη στρατηγικών περιοχών

Επεκτείνει τους βομβαρδισμούς η Τουρκία σε περιοχές της επαρχίας του Χαλεπίου, στη βόρεια Συρία, που ελέγχουν οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας, οι οποίες, με την υποστήριξη των επιδρομών του διεθνούς συνασπισμού, ανακατέλαβαν περισσότερα εδάφη από το Ισλαμικό Κράτος στην ΒΑ επαρχία Χασακέ, πλησιάζοντας το μεγάλο τους προπύργιο, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η πολιτοφυλακή YPG και η πολιτική της πτέρυγα του PYD, που ελέγχουν τα 3/4 των συρο-τουρκικών συνόρων, θεωρούνται από την Άγκυρα «τρομοκρατικές» οργανώσεις λόγω των δεσμών τους με το αυτονομιστικό κουρδικό κίνημα ΡΚΚ της Τουρκίας. Αντίθετα, η Ουάσινγκτον στηρίζει τις δύο αυτές οργανώσεις που πολεμούν στην πρώτη γραμμή κατά του ΙΚ.