Σύμφωνη δηλώνει η ελληνική πλευρά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με προϋπόθεση το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, συνοδεύοντας τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, που λαμβάνει μέρος στος συνομιλίες.

«Η πρωτοβουλία είναι προς την πλευρά που επιθυμούμε», είπε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι «μας βρίσκει σύμφωνους αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Όπως εξήγησε, η γερμανική πρόταση αφορά μια συγκεκριμένη ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο με την ονομασία SSNG, η οποία θα «αναλάβει αυτό το έργο με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να σταματάει τη ροή, στη μεριά της Τουρκίας». Επιπλέον, ανέφερε ότι «όσοι διασώζονται από τη θάλασσα θα αποστέλλονται στην Τουρκία, ενώ το ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει τους διεθνείς κανόνες και συμφωνίες». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι τα πλοία της Ελλάδας, θα επιχειρούν στην Ελλάδα, της Τουρκίας στην Τουρκία, και των τρίτων χωρών και στις δύο πλευρές, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα βλέπει «με θετικό τρόπο» την ενίσχυση με 8 πλοία του πολεμικού ναυτικού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε στην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και το γ.γ.του ΝΑΤΟ ότι πρέπει να υπάρχει «απόλυτος σεβασμός στην εθνική κυριαρχία και τις απορρέουσες υποχρεώσεις». Επιπλέον, ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει μετά την μετατροπή της σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, η Frontext να επιχειρεί και στα τουρκικά παράλια.

Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα της συγκεκριμένης πηγής, το ζήτημα το οποίο απασχολεί κυρίως την Ελλάδα είναι ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η διοίκηση αυτής της δύναμης, την οποία έχει σήμερα η Γερμανία, αναμένεται να περάσει στον επόμενο που είναι η Τουρκία. Ως εκ τούτου η Ελλάδα ζήτησε από το ΝΑΤΟ την εξαίρεση της Τουρκίας και της Ελλάδας από τη διοίκηση της επιχείρησης και τη διατήρηση προς το παρόν της Γερμανίας σε αυτή τη θέση.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως αναμένεται μια καταρχήν πολιτική απόφαση σήμερα κατά τη δεύτερη μέρα της συνόδου, ενώ οι λεπτομέρειες θα οριστούν από τις μόνιμες αντιπροσωπείες.

Άλλη μία παράμετρος που απασχολεί την Αθήνα είναι η πιθανότητα πτήσεων εντός του FIR Αθηνών. Σε ό,τι αφορά στα νατοϊκά AWACS που ίσως επιχειρήσουν με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών, λογικά δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Ωστόσο, το ζήτημα της πραγματοποίησης πτήσεων τουρκικών αεροσκαφών (πχ ναυτικής συνεργασίας), όπου η Αθήνα θα ήθελε την υποβολή σχεδίων πτήσης, είναι πιο περίπλοκο.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η νατοϊκή επιχείρηση θα συνεργαστεί με τον Frontex, ο οποίος μπορεί να επιχειρήσει στα τουρκικά χωρικά ύδατα βοηθώντας τις τουρκικές αρχές. Όλοι όσοι διασώζονται μέσα από αυτή τη συνεργατική επιχείρηση θα πρέπει να επιστρέφονται στην Τουρκία υπογράμμιζαν οι ίδιοι κύκλοι.

Χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Μάρτιν Σέφερ, σημείωσε ότι «δεν συμμερίζομαι τις ανησυχίες» της Αθήνας για τη μορφή ενδεχόμενης συμμετοχής του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είμαστε πολύ μακριά από το να κάνουμε συγκεκριμένες σκέψεις, αλλά υπάρχει αυτή η πρόταση η οποία δημιουργήθηκε κατά την επίσκεψη της καγκελαρίου στην Άγκυρα, η οποία 48 ώρες αργότερα συζητείται από τους υπουργούς Άμυνας στις Βρυξέλλες. Δεν υπάρχει τώρα κανένας λόγος να ανησυχεί κανείς, αλλά το θέμα τώρα είναι να συζητηθεί η πρόταση στις Βρυξέλες. Εκεί βρίσκονται στο τραπέζι οι εκπρόσωποι της Τουρκίας και της Ελλάδας ως δοκιμασμένοι εταίροι», δήλωσε ο κ. Σέφερ.