Την προσωπική του δέσμευση να συμβάλλει ενεργά -κάτι που επισημαίνει ότι πράττει ήδη-, ώστε να καταστεί το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών διαχειρίσιμο και να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα απομόνωσης της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν, έδωσε με δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι μετά από αίτημά του, και στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα.

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για πολλούς μήνες υποτίμησε αδικαιολόγητα την ένταση, το εύρος και την πολυπλοκότητα του ζητήματος, ότι έδειξε αργά αντανακλαστικά, ότι πήρε λάθος αποφάσεις και ότι έστειλε λάθος μηνύματα. Ο κ. Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Μουζάλα άσκησε έντονη κριτική για την κυβερνητική πολιτική.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκο, ανέφερε ότι έγινε ουσιαστική συζήτηση.

«Ασκήθηκε κριτική για την πολιτική της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο. Το θεωρούμε χαμένο εξάμηνο για το προσφυγικό, λόγω ιδεοληψίας, αμηχανίας και απραξίας. Τώρα, έχουμε μία καινούργια κατάσταση. Η ένταση και το εύρος του ζητήματος, του έχουν δώσει εθνικές διαστάσεις. Διαπιστώθηκαν συγκλίσεις και αποκλίσεις. Η ΝΔ θα συμβάλει και έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί αυτό το κρίσιμο για τη χώρα ζήτημα» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

Το προσφυγικό αναμένεται να είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης στις 15 Φεβρουαρίου με όλους τους πρεσβευτές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα, ενώ θα βρεθεί και στο επίκεντρο των επαφών του με ευρωπαίους ηγέτες στην πρεμιέρα του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).