Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Νοσηλεία στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου χρειάστηκαν δυο ασθενείς με γρίπη, ενώ ένα ακόμη ύποπτο κρούσμα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Βενιζελείου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ καθηγητή Δημήτρη Γεωργόπουλο, μια γυναίκα 50 ετών βγήκε χθες από τη μονάδα, ενώ παραμένει 60χρονος άνδρας που έχει προσβληθεί από γρίπη και είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Και οι δύο δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο και δεν αντιμετωπίζουν χρόνιο νόσημα.

Στη ΜΕΘ του Βενιζελείου νοσηλεύεται 54χρονος άνδρας μετά από βαριά πνευμονία. Ο διευθυηντής της μονάδας, Ανέστης Κιούλπαλης, μάς είπε ότι πρόκειται για ύποπτο κρούσμα και έχουν σταλεί δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο, ωστόσο ο ίδιος εκτιμά ότι τα αποτελέσματα δεν θα είναι θετικά για τον ιό της γρίπης, αφού ο συγκεκριμένος ασθενής έχει χρόνια προβλήματα υγείας κι έχει κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Εξάλλου ο κ. Γεωργόπουλος υπογράμμισε ότι σπάνια κάποιος που έχει εμβολιαστεί καταλήγει στην εντατική με γρίπη.

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου παίδων “Αγλαΐα Κυριακού” νοσηλεύεται ένα μωρό 9 μηνών με γρίπη, ενώ άλλα 7 παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Μέχρι τώρα ο αριθμός των νεκρών από γρίπη έχει φθάσει τους 13.

Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γκίκας λέει ότι είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός εκείνων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και τονίζει ότι όσοι εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης που μάλιστα επιμένουν, πρέπει να απευθυνθούν σε γιατρό.

Εντωμεταξύ, ο ΕΟΠΥΥ θα επωμιστεί το οικονομικό κόστος της διενέργειας του ειδικού τεστ ανίχνευσης του ιού Η1Ν1 που προκαλεί τη γρίπη στους νοσηλευόμενους ασθενείς των νοσοκομείων του ΕΣΥ κατ' εντολή του υπουργείου Υγείας.

Η απόφαση ελήφθη μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ότι οι ασθενείς, ακόμα και όσοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, πληρώνουν από την τσέπη τους το κόστος της διαγνωστικής εξέτασης για τον ιό της γρίπης.

Να σημειωθεί ότι το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Βορείου Ελλάδος είχε στείλει ενημερωτικό σημείωμα σύμφωνα με το οποίο «δεν έχει πλέον τη δυνατότητα διενέργειας δωρεάν εξετάσεων για την ανίχνευση ιών γρίπης, σε δείγματα ασθενών ΜΕΘ, λόγω έλλειψης κονδυλίων για την κάλυψη του κόστους των αντιδραστηρίων και των αναλώσιμων υλικών».