Τέλος για την ΠΑΕ, αλλά ο Εργοτέλης δεν πεθαίνει

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ “ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΟΥ” ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΠΑΙΧΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΤΑΔΙΟ


Το ρέκβιεμ μιας πολυετούς πορείας στα επαγγελματικά πρωταθλήματα γράφτηκε χθες το απόγευμα στο Παγκρήτιο Στάδιο για τον Εργοτέλη.

Μετά από 13,5 χρόνια συνεχούς παρουσίας και σημαντικών επιτυχιών ο κύκλος της κιτρινόμαυρης ομάδας έκλεισε χθες μέσα σε κλίμα συγκίνησης, θλίψης και απογοήτευσης για την κατάληξη αυτής της διαδρομής. Η ΠΑΕ Εργοτέλης ιδρύθηκε στις 20 Ιουλίου 2002 από το δίδυμο Τζώρτζογλου Σουλτάτου και η σφραγίδα τέλους της μπήκε στις 19 Ιανουαρίου 2016 υπό την ιδιοκτησία του Δημήτρη Παπουτσάκη.

Αν η Δευτέρα που πέρασε ήταν η Blue Monday, όπως έχει χαρακτηριστεί η 3η Δευτέρα του Γενάρη, η χθεσινή μέρα ήταν η θλιμμένη Τρίτη για τον Εργοτέλη. Ήταν το «τελευταίο αντίο» στην ομάδα που για όλα αυτά τα χρόνια έκανε μεγάλες υπερβάσεις και έφτασε να μπει στις καρδιές του φίλαθλου κόσμου πριν αρχίσει ο κατήφορος των τελευταίων ετών, απόρροια της τεράστιας οικονομικής κρίσης. Τα χρέη «έπνιξαν» τον Εργοτέλη και μαζί έθαψαν τα όνειρα του κόσμου του να τον βλέπει στα κορυφαία σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ποδοσφαιρικού θανάτου ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα στο γήπεδο το οποίο ο Εργοτέλης είχε κάνει σπίτι του στα επαγγελματικά του χρόνια. Στην παγωμένη αίθουσα των αποδυτηρίων πρόσωπα βουβά, μάτια κλαμένα, κεφάλια σκυφτά. Το μοιραίο, αυτό που όλοι περίμεναν αλλά και όλοι μέχρι την τελευταία στιγμή απεύχονταν, είχε έρθει. Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον και για τους παίκτες και την τεχνική ηγεσία που έμειναν πιστοί ως το τέλος να φυλάνε Θερμοπύλες.

Το άσχημα μαντάτα μετέφεραν στο ποδοσφαιρικό τμήμα ο Γιάννης Δασκαλάκης και ο Σταύρος Μεσσαριτάκης. Είχαν ενημερωθεί το πρωί από τον μεγαλομέτοχο Δημήτρη Παπουτσάκη ότι «μέχρι εδώ ήταν. Τέλος» Λόγια βαριά, ατμόσφαιρα...κηδείας λίγες ώρες αργότερα στα αποδυτήρια. Ο Σταύρος Λαμπράκης με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησε τους παίκτες του. Οι τελευταίοι αν και το περίμεναν δεν μπορούσαν να το συνειδητοποιήσουν. Οι στιγμές δύσκολες για όλους, ο αποχαιρετισμός δύσκολος. Ο Λαμπράκης κλείνει την πόρτα των αποδυτηρίων μαζεύει τους παίκτες και τους αποχαιρετά όπως το αξίζουν: «Σας ευχαριστώ για ό,τι κάνατε για την ομάδα και την προσπάθεια που καταβάλατε παρά τα προβλήματα. Τιμήσατε την φανέλα και πρέπει τις ωραίες στιγμές που ζήσαμε να τις κρατήσετε και να τις έχετε εφόδιο για την συνέχεια. Καλή συνέχεια και καλή τύχη σε όλους σε ό,τι κι αν κάνετε...».

Αργότερα θα πει στους δημοσιογράφους εμφανώς συγκινημένος: «Σήμερα γράφτηκε ο επίλογος. Μαζί με τα παιδιά προσπαθήσαμε και παραμερίσαμε τα προβλήματα, δώσαμε χρόνο στους ανθρώπους της ομάδας να βρουν λύση αλλά δεν βρέθηκε και είμαστε αναγκασμένοι να σταματήσουμε. Είμαστε όμως περήφανοι και φεύγουμε με ψηλά το κεφάλι. Όλες οι ομάδες έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους, περάσαμε κι άλλες δύσκολες στιγμές με υποβιβασμούς, αλλά αυτή είναι η χειρότερη. Μακάρι να γίνει ένα νέο ξεκίνημα. Για μένα είναι πολύ δύσκολο, γιατί είμαι εδώ 16 χρόνια. Είναι το δεύτερο σπίτι μου και δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω και να πιστέψω ότι αύριο δεν θα είμαστε εδώ για προπόνηση».

Οι παίκτες μάζεψαν τα πράγματά τους, υπέγραψαν φανέλες και πήραν τον δρόμο της μεγάλης φυγής. Προηγουμένως είχαν κάνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να διευκολύνουν την διοίκηση αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ο Λευτέρης Γιαλούσης βρήκε το κουράγιο να πει δυο λόγια για την δύσκολη αυτή στιγμή τονίζοντας «Είναι η πιο δύσκολη μέρα της ομάδας. Για όσους είμαστε από την αρχή της περιόδου κοντά στην ομάδα είναι πολύ μεγάλη η πίκρα. Όλοι είχαμε την ελπίδα ότι κάτι θα γίνει. Από τις αρχές του Γενάρη αν θέλαμε, η ομάδα θα είχε σταματήσει. Υπήρχαν παιδιά που πεινούσαν, τα πράγματα ήταν δύσκολα, αλλά παραμείναμε ως το τέλος. Είναι άδικο αυτό που συμβαίνει. Εγώ πέρασα συνολικά έξι χρόνια που θα έχω να θυμάμαι με περηφάνια και να το λέω στα παιδιά μου».

Ο Λεονάρντο, εκπρόσωπος της νέας γενιάς των παικτών, πάνω που πήγε να πει δυο λόγια, τον παρέσυρε η συγκίνηση, τα μάτια βούρκωσαν και δεν μπορούσε να συνεχίσει. «Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Εγώ είμαι μικρός σε ηλικία αλλά ο Εργοτέλης μου έδωσε την δυνατότητα να παίξω και εύχομαι να βρει τον δρόμο του» πρόλαβε να δηλώσει.

Έντονα τα συναισθήματα και για τον Αντώνη Αποστολάκη, συνεργάτη του Λαμπράκη στην τεχνική ηγεσία. Χρόνια και αυτός στην ομάδα ήταν δύσκολο να το πιστέψει: «Είναι δύσκολα για όλους μας. Έχουμε βιώσει πολλές χαρές και λύπες αλλά σήμερα είναι μια πολύ δυσάρεστη μέρα. Δεν ξέρω τι έφταιξε, μακάρι να προσπαθήσουν οι άνθρωποι του Εργοτέλη να φέρουν την ομάδα ξανά εκεί που αξίζει».

Η σημερινή μέρα όπως και η αυριανή και οι επόμενες δεν θα είναι το ίδιο πια στο Παγκρήτιο.

Η πορεία της ΠΑΕ ολοκληρώθηκε χθες, με την επαγγελματική ομάδα που από το 2002 που βρέθηκε στην Γʼ Εθνική και από το 2004 στην Αʼ Εθνική συμπληρώνοντας ακριβώς 162 μήνες ζωής να αποτελεί παρελθόν. Ο Εργοτέλης όμως θα συνεχίσει να υπάρχει και να δίνει τις μάχες του όπως τις έδινε πάντα με αξιοπρέπεια πριν ακόμα μπει στα σαλόνια...