Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

«Η Μελίνα δεν ξύπνησε ποτέ» υποστηρίζει με κατηγορηματικό τρόπο ο πατέρας της 4χρονης, Μάνος Παρασκάκης. Μέσω της «Π» διαψεύδει ακόμα και επίσημα χείλη, τα οποία δημοσίως ανέφεραν ότι το κοριτσάκι ξύπνησε μετά το χειρουργείο και λίγα λεπτά αργότερα παρουσίασε την επιπλοκή που το οδήγησε στο θάνατο.

Ο τραγικός πατέρας, ο οποίος προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του και να κρατηθεί δυνατός για να μπορέσει να στηρίξει τη σύζυγό του και την αδελφούλα της Μελίνας αλλά και να πάρει τις απαντήσεις που ζητά για τις συνθήκες θανάτου της κορούλας του, βρήκε το σθένος να ανοίξει την καρδιά του και να μας αφηγηθεί καρέ-καρέ τα όσα συνέβησαν πριν και μετά τη μοιραία επέμβαση.

Όπως τονίζει, με βάση την ενημέρωση που είχε από γιατρούς του Βενιζελείου σε συνδυασμό με τα όσα εκείνος βίωσε, η Μελίνα δεν ξύπνησε ποτέ στο στάδιο της ανάνηψης, όπως λένε κάποιοι. Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που μας μετέφερε όταν γύρω στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας, σχεδόν δύο και πλέον ώρες από τη στιγμή της εισαγωγής της 4χρονης στο χειρουργείο, ενημερώθηκε για την κατάσταση του παιδιού.

«Βγήκε ο γιατρός που έκανε την επέμβαση στη Μελίνα και παρουσία του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Βενιζελείου μου είπε: «Εγινε η εγχείρηση, διήρκεσε 15 λεπτά, όμως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το παιδί. Προσπαθήσαμε να το ξυπνήσουμε, έκανε δύσπνοια, βρογχόσπασμο”, μου είπαν. Προσπαθούμε να το ξυπνήσουμε αλλά δεν ξυπνάει». Τη στιγμή εκείνη τον διέκοψα και τον ρώτησα όπως κάθε γονέας θα ρωτούσε πρωτίστως: «Κινδυνεύει η ζωή του παιδιού μου αυτή τη στιγμή;».

Η απάντηση του χειρουργού, σύμφωνα με τον πατέρα ήταν η εξής: «Δεν έχουμε ένδειξη ότι κινδυνεύει η ζωή του παιδιού αυτή τη στιγμή αλλά για την ασφάλεια του θα μεταφερθεί στην ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ». Η ενημέρωση έγινε στους γονείς ενώ παρών ήταν και τρίτο άτομο.



«Έκλαιγαν οι νοσοκόμες...»

Ο πατέρας πιστεύει ότι το παιδί του μεταφέρθηκε μισοπεθαμένο στην ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ. «Μπαίνοντας στον προθάλαμο του χειρουργείου, τους έβλεπα όλους να τρέχουν πανικόβλητοι. Το ΕΚΑΒ έφθασε με κάποια καθυστέρηση, την οποία παρʼ όλη τη φουρτούνα μου, τη δικαιολογούσα στον εαυτό μου. Σκέφτηκα ότι μπορεί να μην υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι την ΜΕΘ Παίδων, ότι δεν υπάρχουν οδηγοί στα ασθενοφόρα. Το σεβάστηκα γιατί σε διαφορετική περίπτωση έπρεπε να είχα μπει μέσα και να τα διαλύσω όλα. Εγώ με τα μάτια μου είδα τις νοσοκόμες να κλαίνε μέσα...Εσάς τι σας λέει αυτό. Προς τιμήν του γιατρός του Βενιζελείου (τον κατονομάζει) κατά τη μεταφορά του παιδιού στο ΠΑΓΝΗ έτρεχε με το τζιπ του σαν τρελός. Νομίζω, αν δεν κάνω λάθος, ότι πέρασε φανάρι με κόκκινο. Έβαλε τη ζωή του σε κίνδυνο. Εγώ που ήμουν ο πατέρας του παιδιού, δεν μπορούσα να τον προλάβω...».



«Έχω κάποιες υπόνοιες αλλά θα περιμένω τις απαντήσεις»

Ο Μάνος Παρασκάκης επαναλαμβάνει διαρκώς ότι αυτό που ζητά είναι να μάθει την αλήθεια. «Έχω κάποιες υπόνοιες αλλά θα περιμένω να μάθω τι έγινε».

Τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο ότι η Μελίνα ήταν απόλυτα υγιής. «Το μόνο πρόβλημα που είχε ήταν ότι φορούσε γυαλάκια και ροχάλιζε».

«Από τη γέννησή της μέχρι και το χειρουργείο το παιδί δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα. Πριν λίγο καιρό είχαμε κάνει αλλεργιογόνες εξετάσεις, οι οποίες ήταν καλές. Υπήρξε μία ένδειξη αλλά πάντα μέσα στα προβλεπόμενα όρια ότι είχε κάποια ευαισθησία στη μούχλα. Η υγρασία όμως είναι πολύ έντονη στην περιοχή της Νεάπολης. Την παραμονή του χειρουργείου, την εξέτασε παιδίατρος. Δεν βρήκε ακροαστικά ή κάποιο κρύωμα. Οι αιματολογικές εξετάσεις ήταν καλές. Εγώ προσωπικά έδωσα πλήρες ιστορικό στον γιατρό. Του ανέφερα ακόμα και κάποιο μικρό ιστορικό που είχε η μητέρα μου με την καρδιά της, αλλά μου είπαν ότι δεν χρειάζεται να γίνει καρδιογράφημα καθώς δεν τίθεται τέτοιο θέμα με τη συγκεκριμένη επέμβαση. Τόσο εγώ όσο και η σύζυγος μου είμαστε αθλητές και τα παιδιά μεγάλωσαν με προσοχή και με σωστή διατροφή».



Οι τελευταίες στιγμές της Μελίνας

Ο πατέρας προσπαθεί να συγκρατήσει τα δάκρυα του φέροντας στη μνήμη του τις τελευταίας ώρες και στιγμές με την αδικοχαμένη Μελίνα. «Στο δρόμο από την Νεάπολη για το Βενιζέλειο το πρωί της Δευτέρας, το παιδί μου έκλαιγε στο αυτοκίνητο. Τη ρωτήσαμε τι είχε και μας απάντησε: Πεινάω, θέλω τυρόπιτα». Οι γιατροί μάς είχαν πει από τα μεσάνυχτα της Κυριακής να μην πιει ούτε νερό και αυτό το τηρήσαμε με θρησκευτική ευλάβεια. Το καημένο διψούσε και πεινούσε αλλά έκανε υπομονή για να μην μας ενοχλήσει. Της είχαμε εξηγήσει την κατάσταση και δεν διαμαρτυρήθηκε. Ούτε καν ζήτησε να πιει νερό και ας διψούσε. Ήταν απόλυτα συνεργάσιμη».

Όταν πια έφθασαν στο νοσοκομείο και την ετοίμασαν για να τη βάλουν στο χειρουργείο, η Μελίνα έδειξε να παραπονιέται για τα ρούχα που της φόρεσαν. «Δεν τα θέλω αυτά τα ρούχα. Δεν μου αρέσουν» έλεγε. «Λες και ήξερε τι θα συμβεί» σχολιάζει με πικρία ο πατέρας.

Λίγες ώρες μετά τη συζήτηση μας, οι γονείς είχαν ραντεβού σε ψυχολόγο. «Η κατάστασή μας είναι δραματική. Δεν μπορώ να σας περιγράψω. Τόσο η γυναίκα μου όσο και η αδελφούλα της Μελίνας έχουν ήδη σοβαρό πρόβλημα. Προσπαθώ να τις στηρίξω όσο μπορώ. Εγώ είμαι σίγουρος ότι θα «σπάσω» πιο μετά. Τώρα όμως στέκομαι όρθιος για εκείνες και για να μάθω την αλήθεια. Το οφείλω αυτό στη Μελίνα και σε όλα τα παιδιά που μπορεί να βρεθούν στη θέση της ή να κινδυνεύσουν. Πρέπει να αφυπνιστεί ο κόσμος».