
Από τον βʼ γύρο εκλέγεται σήμερα ο νέος πρύτανης
Ντέρμπι η αναμέτρηση ανάμεσα στον Οδ. Ζώρα και την Ελ. Παπαδάκη
Του Γιάννη Ζωράκη
Σε ντέρμπι εξελίσσονται οι πρυτανικές εκλογές με την Ελένη Παπαδάκη και τον Οδυσσέα Ζώρα να έχουν περάσει στο δεύτερο γύρο, που πραγματοποιείται σήμερα.
Η Ελένη Παπαδάκη, κατάφερε μεν να συγκεντρώσει την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, αλλά με μόλις 9 ψήφους διαφορά από τον δεύτερο Οδυσσέα Ζώρα.
Τρίτος στην εκλογική διαδικασία ο καθηγητής Αντώνης Χουρδάκης, ο οποίος αν και είχε ξεκινήσει αρκετά δυναμικά, με την πανεπιστημιακή κοινότητα να πιστεύει πως θα μπορούσε εύκολα να περάσει στον δεύτερο γύρο, τελικά δεν τα κατάφερε.
Οι πολύ μικρές διαφορές μεταξύ πρώτης και δεύτερου, έχουν βάλει φωτιά στη διαδικασία, με τους δύο υποψήφιους, αλλά και τους υποστηρικτές τους να επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου.
Από τη μία η Ελένη Παπαδάκη θέλει να κερδίσει την εκλογική διαδικασία έστω και με μία ψήφο διαφορά και να διατηρήσει την πρωτιά του πρώτου γύρου.
Από την άλλη ο Οδυσσέας Ζώρας, έχοντας χάσει μια φορά από τον Ευριπίδη Στεφάνου, σε μια εποχή μάλιστα που φάνταζε αδιαφιλονίκητο φαβορί, δεν θέλει να ξαναζήσει ένα δεύτερο “Βατερλώ” και προσπαθεί όσο το δυνατόν να καλύψει το χαμένο έδαφος, που είναι πολύ μικρό, αλλά και να κερδίσει την πλειοψηφία των εκλεκτόρων που στήριξαν τον Αντώνη Χουρδάκη στον πρώτο γύρο.
Οι ψήφοι
Συνολικά 441 ήταν οι ψηφίσαντες στις χθεσινές Πρυτανικές Εκλογές. Οι 256 εκλέκτορες ήταν από το Ηράκλειο, ενώ οι 185 από το Ρέθυμνο.
Η Ελένη Παπαδάκη συγκέντρωσε συνολικά 138 ψήφους, ο Οδυσσέας Ζώρας 129 ψήφους, ενώ ο Αντώνης Χουρδάκης περιορίστηκε στις 77 ψήφους.
Το περίεργο στην εκλογική διαδικασία ωστόσο είναι πως, ενώ η Ελένη Παπαδάκη συγκέντρωσε την πλειοψηφία από Ρέθυμνο και Ηράκλειο, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πρωτιά ούτε στο Ηράκλειο ούτε όμως και στο Ρέθυμνο.
Κι αυτό γιατί στο Ηράκλειο ο Οδυσσέας Ζώρας ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος με 102 ψήφους. Η Ελένη Παπαδάκη ήρθε δεύτερη με 93 ψήφους, ενώ ο Αντώνης Χουρδάκης έμεινε στις μόλις 23.
Στο Ρέθυμνο η κατάσταση διαφοροποιήθηκε αρκετά με τον Αντώνη Χουρδάκη να κερδίζει την πρωτιά, η οποία ήταν και αναμενόμενη λόγω θέσης, με 54 ψήφους. Η Ελένη Παπαδάκη ήρθε δεύτερη με 45 ψήφους και ο Οδυσσέας Ζώρας τρίτος με μόλις 27 ψήφους.
Από τον τρόπο ψηφοφορίας φαίνεται πως η Ελένη Παπαδάκη αν και δεν είναι αρκετά δυνατή ούτε στο Ηράκλειο ούτε και στο Ρέθυμνο, έχει μια συνολική δύναμη και αποδοχή που της δίνουν την πρωτιά. Με βάση τους συσχετισμούς ταυτόχρονα, η Ελένη Παπαδάκη δείχνει να μπορεί ευκολότερα να κερδίσει το Ρέθυμνο, το οποίο τελικά θα αναδείξει πιθανότατα, όπως φάνηκε από τη χθεσινή ψηφοφορία, τον νέο πρύτανη.
Ο Οδυσσέας Ζώρας ωστόσο δεν φαίνεται καθόλου διατεθειμένος ούτε να παραδώσει τα όπλα, αλλά ούτε και να χάσει δεύτερη φορά και μάλιστα από τον ίδιο θεωρητικά αντίπαλο. (Η Ελένη Παπαδάκη ήταν αντιπρύτανης του Ευριπίδη Στεφάνου που κέρδισε τον Οδυσσέα Ζώρα στις προηγούμενες εκλογές).
Γιʼ αυτό και από χθες τόσο ο ίδιος, όσο και η ομάδα του βρίσκονται στις επάλξεις προκειμένου να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους, αλλά και να καταφέρουν τελικά να πάρουν την πρυτανεία. Ο αριθμός των μόλις 9 ψήφων, σε συνδυασμό με τον δεύτερο γύρο, έχουν κάνει πολύ εύθραυστους τους συσχετισμούς και όλα μπορούν να συμβούν.

