Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που είναι αποδεκατισμένα από προσωπικό ενώ σε πολλές περιπτώσεις μια νοσηλεύτρια κάνει βάρδια σε μια κλινική 40-50 ασθενών.

“Πώς μπορείς να προσφέρεις υπηρεσίες ποιότητας όταν έχεις τόσο μεγάλο φόρτο εργασίας” λέει στην “Π” ο σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ Κυριάκος Θεοδωσάκης, τονίζοντας ότι σε πολλές κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου οι νοσηλεύτριες τρέχουν και δεν φτάνουν.

“Σε κλινικές όπως είναι η καρδιολογική, η παθολογική, η πνευμονολογική, η νευρολογική, η αιματολογική, μια νοσηλεύτρια σε κάθε βάρδια πρέπει να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε 40-50 αρρώστους.

Είναι δυνατόν να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες υπό αυτές τις συνθήκες”;

Ο ίδιος είπε ότι σε κάθε βάρδια έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 3 νοσηλεύτριες τονίζοντας παράλληλα ότι η υπερεργασία δεν βοηθάει την επίδοσή τους καθώς κάνουν πολλές νυχτερινές βάρδιες κάθε μήνα. “Θα έπρεπε να κάνουν 1 νυχτερινή βάρδια την εβδομάδα και όμως κάνουν 8 το μήνα. Οι συνθήκες της δουλειάς είναι πολύ δύσκολες”.

Λόγω της κατάστασης στα νοσοκομεία ξενυχτάνε οι συγγενείς των ασθενών για να τους βοηθούν είτε πληρώνουν αποκλειστικές νοσοκόμες για να φροντίζουν τους ανθρώπους τους.

Εβδομήντα χιλιάδες αιτήσεις για 690 θέσεις σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ

Εβδομήντα χιλιάδες αιτήσεις υποβλήθηκαν για την προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 690 θέσεις στα νοσοκομεία, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), επισημαίνοντας ότι “οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μία στις εκατό και όμως οι υποψήφιοι για τη συμμετοχή τους πλήρωσαν 1 εκατ. ευρώ σε παράβολα (15 ευρώ έκαστος)”.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι οι άνεργοι νοσηλευτές και οι επαγγελματίες υγείας ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, καθώς πέντε χρόνια έχουν να προσλάβουν προσωπικό τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ομοσπονδία, οι κενές θέσεις ανέρχονται σε 30.000, αποχώρησαν 17.000 και πρόκειται να αποχωρήσουν εντός των επόμενων τριών μηνών άλλοι 3.000 υπάλληλοι, η κάλυψη είναι μία νοσηλεύτρια για κάθε βάρδια σε κλινικές 40 ασθενών.

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για “διάλυση του ΕΣΥ” και προαναγγέλλει κινητοποιήσεις.