Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Μηδενίζει το κοντέρ των αποζημιώσεων που εκκρεμούσαν εδώ και χρόνια, είτε δικαστικά είτε με εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, ο Δήμος Ηρακλείου, καθώς μέσα στο 2015 πληρώθηκε ένα ποσό της τάξεως των 2.342.104,70 ευρώ.

Πρόκειται για αποζημιώσεις που εκκρεμούσαν εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να μην προχωρά το σχέδιο πόλης στις περιοχές των επεκτάσεων, και να παραμένει μια εμφραγματική κατάσταση σε ό,τι αφορά την έλλειψη ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων. Όπως προκύπτει από στοιχεία της υπηρεσίας, με τη διάθεση των χρημάτων αυτών ανοίγει ο δρόμος, προκειμένου να προχωρήσει και να εφαρμοστεί το σχέδιο πόλης στις μεγάλες γεωγραφικές ενότητες των περιοχών «Άγιος Ιωάννης – Μεσαμπελιές – Φορτέτσα» «Θέρισσος – Δειλινά – Kορώνι – Μασταμπάς», Πόρος – Πατέλες – Κατσαμπάς και Ατσαλένιο. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει μια σειρά απο παρεμβάσεις που αφορούν τη διάνοιξη δρόμων, ή τη διαμόρφωση κοινοφελών και κοινόχρηστων χώρων, όπως προβλέπει η εφαρμογή του σχεδίου πόλης.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει με δηλώσεις του στην “Π” ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ.Αναστασάκης, ο στόχος της δημοτικής αρχής ήταν να “μηδενίσει το κοντέρ” όλων των αποζημιώσεων που εκκρεμούσαν εδώ και χρόνια με σκοπό να ξεκινήσουν με εντατικούς ρυθμούς οι απαλλοτριώσεις. Παράλληλα όμως γίνεται και μια συντονισμένη προσπάθεια να ενισχυθεί η απελευθέρωση μεγάλων ακινήτων για τα οποία το σχέδιο πόλης προβλέπει τη διαμόρφωση τους σε κοινόχρηστους ή κοινοφελείς χώρους. Συγκεκριμένα έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένες περιοχές στις περιοχές επέκτασης του σχεδίου πόλης, όπου ο Δήμος μπορεί με πολύ μικρές αποζημιώσεις να απελευθερώσει μεγάλα ακίνητα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Για την απόκτηση αυτών των ακινήτων θα δουλέψει εντατικά η υπηρεσία το επόμενο διάστημα, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που για την απελευθέρωση 2 στρεμμάτων ο Δήμος καλείται να πληρώσει την απαλλοτρίωση 400 μ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε όλες τις περιοχές των επεκτάσεων του σχεδίου πόλης όπου καταγράφονται τέτοιες περιπτώσεις με σκοπό το αμέσως επόμενο διάστημα να απελευθερωθούν τεράστια ακίνητα που σήμερα παραμένουν δεσμευσμένα. Παράλληλα όμως γίνεται και μια προσπάθεια σε άλλο επίπεδο που αφορά τη διαμόρφωση φακέλων που θα κατατεθούν στο “Πράσινο Ταμείο” από το οποίο ο Δήμος Ηρακλείου θα διεκδικήσει χρηματοδότηση. ώστε να προχωρήσει σε μεγάλες απαλλοτριώσεις που έχουν βαλτώσει εδώ και χρόνια, και να ενισχυθεί η προσπάθεια απελευθέρωσης κοινόχρηστων και κοινοφελών χώρων, που θα αναβαθμίσουν αποφασιστικά την ποιότητα ζωής τη λειτουργία και την αισθητική περιοχών που σήμερα ασφυκτιούν από τις πολεοδομικές πιέσεις που δέχονται.