
Πλήθος πιστών στις εκδηλώσεις για τον Άγιο Μηνά
Του Γιάννη Ζωράκη
Με κάθε επισημότητα, λαμπρότητα και κατάνυξη τίμησε για μία ακόμα φορά το Ηράκλειο τον προστάτη Άγιο του, Άγιο Μηνά.
Από το μεσημέρι της Τρίτης ως και αργά το βράδυ χθες, δεκάδες χιλιάδες ήταν οι πιστοί που συνέρρεαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο κέντρο της πόλης. Το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε Μέγας Εσπερινός παρουσία πλήθους κόσμου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου.
Το πρωί χθες πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Κρήτης με συλλειτουργούς ιεράρχες της Εκκλησίας Κρήτης. Στον λόγο του ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε τον Άγιο Μηνά ως τον «αγαπημένο Άγιο και προστάτη μεγάλων και μικρών του Ηρακλείου» τονίζοντας ότι «τον έχουμε βάλει στην καρδιά μας και στην καρδιά της πόλης μας».
Ο κ. Ειρηναίος, αφού έκανε μια σύντομη ιστορική ανάδρομη στον βίο του Αγίου Μηνά, υποστήριξε ότι η προσφορά του ήταν πάρα πολύ μεγάλη τόσο για την Κρήτη, όσο και για την Εκκλησία γενικότερα. Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στη σημερινή εποχή, υποστηρίζοντας πως μέσα στις δυσκολίες οι πολίτες έχουν χρέος να σταθούν και να προχωρήσουν όρθιοι ακολουθώντας το παράδειγμα του Αγίου Μηνά και της Εκκλησίας, «χωρίς δισταγμούς και χωρίς απαισιοδοξία αλλά θαρραλέοι και δυνατοί όπως τον Άγιο Μηνά».
Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ανέγνωσε το Σύμβολο της Πίστεως, ενώ ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός ανέγνωσε την προσευχή Πάτερ Ημών. Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν επίσης μεταξύ άλλων βουλευτές, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και πλήθος κόσμου.
Μετά το τέλος της λειτουργίας ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης απένειμε στον βουλευτή και πρώην υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου το οφίκιο του Μεγάλου Άρχοντα της Μητρός Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και εκ μέρους του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου, έπειτα από εισήγηση της Εκκλησίας της Κρήτης.
Η τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στον κ. Κεγκέρογλου για το φιλανθρωπικό έργο προς του στην Εκκλησία της Κρήτης ως υφυπουργού Εργασίας (ήταν υπεύθυνος για δυο σημαντικά φιλανθρωπικά προγράμματα για τους αδύναμους).
Μετά τη θεία λειτουργία ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης η καθιερωμένη λιτανεία του ιερού λειψάνου και της σεπτής εικόνας του αγίου με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας και αγήματος του στρατού.

