Τράπεζες: Αύριο θα ξέρουν τις τελικές κεφαλαιακές τους ανάγκες

Αύριο Κυριακή θα ξέρουν οι τράπεζες το ύψος των τελικών κεφαλαιακών τους αναγκών και επομένως τα ποσά που θα πρέπει να αναζητήσουν από ιδιώτες επενδυτές, μέσω των ιδιωτικών τοποθετήσεων, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 13 ή το αργότερο 14 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) και Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) έθεσαν ως όριο για την οριστικοποίηση του pricing το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι την επόμενη Παρασκευή ή το αργότερο το Σάββατο, θα έχουν ολοκληρωθεί οι ιδιωτικές τοποθετήσεις.

Ήδη, η Πειραιώς άνοιξε τον χορό και ακολουθούν Alpha, Eurobank και Εθνική. Συνολικά οι τέσσερις τράπεζες θα επιδιώξουν να αντλήσουν από τις ιδιωτικές τοποθετήσεις κατʼ ελάχιστον 4,4 δισ. ευρώ (σ.σ. συνυπολογιζομένων και των αποτελεσμάτων ενεργητικής διαχείρισης στοιχείων παθητικού, αν χρειασθεί) και κατά μέγιστο, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, περίπου 8 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό ποσό, αν συνυπολογισθεί ότι πρέπει να συγκεντρωθεί μέσα σε ελάχιστες ημέρες, με τα βιβλία προσφορών να τρέχουν ταυτόχρονα, απευθυνόμενα στους ίδιους πάνω-κάτω επενδυτές. Αν σε αυτά προστεθούν οι επιφυλάξεις για τη χώρα, αλλά και οι εκκρεμότητες από την πρωτόγνωρη μηχανική της ανακεφαλαιοποίησης, το εγχείρημα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο.

Οι προϋποθέσεις θα μπορούσαν να βελτιωθούν σημαντικά, αν SSM και DG Comp δώσουν ένα ακόμη χέρι βοηθείας, χαλαρώνοντας τα αυστηρά κριτήρια που έχουν θέσει για τις δράσεις μετριασμού των κεφαλαιακών αναγκών, που θα περιλαμβάνουν τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Χθες έληξε η προθεσμία κατάθεσης από τις τράπεζες των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης, τα οποία θα εγκριθούν αύριο Κυριακή.