Τεράστιες ελλείψεις υπάρχουν στα σκάφη του Λιμενικού Σώματος στην Κρήτη, όπως διαπίστωσε ο εκπρόσωπος για τα πλωτά μέσα του Λ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού ανθυποπλοίαρχος Μενέλαος Δαφέρμος. Ο κ. Δαφέρμος επιθεώρησε τα λιμεναρχεία του Ηρακλείου και του Λασιθίου πριν από λίγες ημέρες και διαπίστωσε «τραγικές ελλείψεις σε όλα τα πλωτά μέσα».

Στο Ηράκλειο αλλά και σε άλλα λιμεναρχεία της ανατολικής Κρήτης δεν υπάρχει όπως τόνισε ο ίδιος καμία χρηματοδότηση από την κεντρική υπηρεσία. «Εδώ και οχτώ χρόνια η συντήρηση- επισκευή του πλωτού επιχειρησιακού μέσου του Λιμεναρχείου Ηρακλείου γίνεται από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και από ιδιώτες επιχειρηματίες». Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι το κόστος για τη συντήρηση του περιπολικού σκάφους του λιμεναρχείου ανέρχεται στις πέντε χιλιάδες ευρώ ετησίως.

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη ότι σε όλα τα σκάφη που ανήκουν σε λιμενικές υπηρεσίες της ανατολικής Κρήτης «δεν υπάρχουν όργανα- εργαλεία για επιχειρήσεις στη διάρκεια της νύχτας. Δεν υπάρχουν δηλαδή θερμικές κάμερες ή κιάλια νυκτός ενώ δεν έχει δοθεί ούτε περίσσιος φακός με αποτέλεσμα στο σκάφος του Ηρακλείου για παράδειγμα να υπάρχει μονάχα ένας»

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, τα αλεξίσφαιρα γιλέκα έχουν λήξει εδώ και ένα χρόνο, ωστόσο αυτά που υπάρχουν είναι όσα προβλέπεται. Αναφερόμενος στο κόστος ενός τέτοιου γιλέκου, μας είπε ότι ξεκινάει από τα 400 ευρώ.

Ο κ. Δαφέρμος συμπλήρωσε επίσης ότι «το κράτος θα πρέπει να δίνει τα μικροποσά που απαιτούνται για τις ανάγκες των σκαφών ώστε να μην υποχρεώνονται οι λιμενικοί που υπηρετούν στα σκάφη αυτά να βάζουν το χέρι στην τσέπη κάθε φορά»

«Να δίδεται ο χρόνος που προβλέπεται και το επίδομα πλευσίμων ώστε να υπάρχουν κίνητρα για να υπηρετούν λιμενικοί στα σκάφη» πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας υπογράμμισε ακόμη ότι οι λιμενικοί έχουν να πάρουν στολές από το 2003 και οι περισσότεροι πληρώνουν από το μισθό τους για την απόκτησή τους, κάτι που θα έπρεπε να κάνει το κράτος.

Στις ελλείψεις που διαπίστωσε συγκαταλέγεται και η εκτέλεση βολών. «Εδώ και 14 χρόνια που υπηρετώ στα σκάφη, έχουν γίνει μόνο δύο φορές βολές επί του σκάφους. Οι βολές είναι απαραίτητες και θα πρέπει να γίνονται πιο συχνά» κατέληξε.