
“Πάγος” από τον Μοσκοβισί που επιμένει στην… αποσύνδεση
Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε παράλογες απαιτήσεις για την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας έστειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ζητώντας από την ΕΕ να δείξει την ίδια αλληλεγγύη που δείχνει η Ελλάδα προς τους πρόσφυγες.
«Πρέπει να δούμε ζητήματα που, πέραν μιας οικονομικής βαρβαρότητας εμπίπτουν και σε ένα σκέλος ηθικής, την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας ανοίγουν την αγκαλιά τους στα κύματα των προσφύγων, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά» τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Την ίδια στιγμή που εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας και θα δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋπουθέσεις ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν στέγη έστω και προσωρινή, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις ακόμα και παράλογες απαιτήσεις σχετικά με την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει σε αυτές τις πιέσεις.
Ανέφερε ακόμα ότι στην Ελλάδα δοκιμάζεται το πρόσωπο της Ευρώπης και από την οικονομική και από την προσφυγική κρίση. Επισήμανε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις είναι ο μηχανοδηγός της Ευρώπης και πως δεν πρέπει να επικρατήσουν οι λογικές υπερσυντηρητικών δυνάμεων που αξιοποιούν τα κοινά προβλήματα για να κρατήσουν την Ευρώπη πίσω.
Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι σημείωσε τα θέματα της πρώτης κατοικίας και της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, στα οποία είχε αναφερθεί προηγουμένως ο κ. Τσίπρας. Τα χαρακτήρισε δίκαια και είπε ότι θα τα μεταφέρει στις Βρυξέλλες και στους δικούς του συνομιλητές. Ανέφερε ότι μίλησε το προηγούμενο βράδυ με τον Πιερ Μοσκοβισί και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «μπορούμε να διαδραματίσουμε ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση».
Επίσης το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει με έμφαση πως ο κ. Σουλτς «καλωσόρισε την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Τουρκία, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη γειτονική χώρα και εκ μέρους της ΕΕ».
Όπως και στην τετραμερή συνάντηση που προηγήθηκε, έτσι και στη συνάντηση Τσίπρα - Σουλτς επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία Ελλάδας - ΕΕ και να απορροφηθούν τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για τη στήριξη της Ελλάδας στο προσφυγικό ζήτημα.

