Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη
Εκατομμύρια ευρώ Κρητικών κατέληξαν σε ίδρυμα της Αμερικής μέσω Κύπρου
Στην Κύπρο, όπως όλα δείχνουν, βρίσκεται το «κλειδί» της υπόθεσης για τη μεγάλη απάτη με την «πυραμίδα» που είχε στηθεί στην Κρήτη. Δεκάδες Κρητικοί από Ηράκλειο και Χερσόνησο έχασαν εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είχαν επενδύσει προσδοκώντας υψηλές αποδόσεις, σύμφωνα με τις εγγυήσεις που τους έδιναν δύο Ηρακλειώτες, οι οποίοι εμφανίζονταν ως μεγαλοεπενδυτές και σήμερα αναμένεται να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η «διαδρομή» των χρημάτων που επενδύθηκαν καθώς όπως προκύπτει από την ομαδική μήνυση παθόντων, τα χρήματα «έφυγαν» από την Ελλάδα για Κύπρο και στην συνέχεια διοχετεύτηκαν σε foundation της Αμερικής.
Και ενώ η υπόθεση σε σχέση με τους δύο εμπλεκόμενους από την Κρήτη έχει πάρει το δρόμο του δικαστηρίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ανοίξει ο δρόμος της δικαστικής έρευνας και για πρόσωπα, τα οποία δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και τα οποία φέρονται να διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στην υπόθεση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από μερικούς μήνες η Εισαγγελία Ηρακλείου άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος δύο ατόμων και ήδη έχουν εκδοθεί ευρωπαϊκά εντάλματα.
Η σημερινή δίκη αφορά στην ομαδική μήνυση που είχαν υποβάλλει 12 Ηρακλειώτες, οι οποίοι είχαν επενδύσει περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ευρώ. Εκκρεμούν και άλλες μηνύσεις ενώ δεκάδες είναι οι παθόντες, οι οποίοι δεν προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη αλλά καλούνται να καταθέσουν ως μάρτυρες στο ακροατήριο.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της πολιτικής αγωγής, Βαγγέλη Στρατουδάκη, οι περισσότεροι έχουν καταστραφεί οικονομικά, ζουν στα όρια της οικονομικής ανέχειας αφού επένδυσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν. Όπως τονίζει, κάποιοι έφθασαν στο σημείο να συνάψουν δάνεια για να επενδύσουν τα χρήματα και σήμερα είναι διωκόμενοι από τις τράπεζες, απειλούνται με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, ενώ άλλοι επένδυσαν τα χρήματα που είχαν μαζέψει από τα χαρίσματα του γάμου τους.
Όπως περιγράφεται στις μηνύσεις που έχουν υποβληθεί, αρχικώς τους παθόντες προσέγγιζε ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων, ασφαλιστικός πράκτορας, ο οποίος υποσχόταν επενδύσεις υψηλής απόδοσης. Μέχρι τότε είχε αξιόπιστο προφίλ στην αγορά, καταβάλλοντας τις μηνιαίες αποδόσεις που είχε υποσχεθεί. Στην πορεία όμως δήλωσε αδυναμία και τους έπεισε να μην «τραβούν» κάθε μήνα τις αποδόσεις ώστε να αυξηθεί το κεφάλαιο.
Η υπόθεση αρχίζει να αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το σημείο που ο ασφαλιστικός πράκτορας εμφανίστηκε ενώπιον των επενδυτών μαζί με τον δεύτερο κατηγορούμενο. Ο τελευταίος υπήρξε στέλεχος τράπεζας στο Ηράκλειο ενώ τους δήλωσε ότι είναι μέτοχος εταιρείας στην Κύπρο και μέσω αυτής θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση. Οι δύο τούς εξήγησαν ότι υπάρχει πρόβλημα καθώς τράπεζα της Ολλανδίας είχε μπλοκάρει το κεφάλαιο και δεν μπορούσαν να σταλούν τα εμβάσματα. Τους διαβεβαίωσαν ότι ο μοναδικός τρόπος για να πάρουν πίσω το κεφάλαιο και τις αποδόσεις, ήταν να ιδρύσει ο καθένας από μία εταιρεία στην Κύπρο με κόστος επιβάρυνσης ανά περίπτωση περίπου 5000 ευρώ.
Ο δεύτερος μηνυόμενος τους διαβεβαίωσε ότι η κυπριακή εταιρεία στην οποία ήταν μέτοχος, θα μπορούσε να αναλάβει όλες τις διαδικασίες για την ίδρυση των εταιρειών, τη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων, των εγγράφων και φυσικά το άνοιγμα των λογαριασμών. Μέσω αυτών των λογαριασμών, οι Ηρακλειώτες θα μεταβίβαζαν το απαιτούμενο κεφάλαιο από συγκεκριμένη τράπεζα του Ηρακλείου σε συγκεκριμένη τράπεζα της Κύπρου. Όμως στην πορεία ανέκυψαν και άλλα ...εμπόδια. Στο Ηράκλειο ταξίδεψε ο πρόεδρος της Κυπριακής εταιρείας που θα αναλάμβανε να διευθετήσει το «ξεμπλοκάρισμα» των χρημάτων. Τους έπεισαν ότι για να ξεμπλοκαριστούν τα χρήματα τους η μοναδική λύση ήταν να μεταβιβάσουν όλο το κεφάλαιο από τις εταιρείες που είχαν ιδρύσει στην δική του εταιρεία καθώς διέθετε την τεχνογνωσία να διαχειριστεί το πρόβλημα. Τα χρήματα τους θα παρέμεναν σε κλειστό λογαριασμό και θα τους απέδιδε επιπλέον τραπεζικό τόκο έως 6%.
Με βάση τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της κυπριακής εταιρείας, οι επενδυτές θα έπαιρναν τις πρώτες αποδόσεις στις 15 Νοεμβρίου 2008. Η ημερομηνία παρήλθε και οι μηνυτές έπαιρναν μόνο παρατάσεις και υποσχέσεις, γεγονός που άρχισε να τους ανησυχεί. Όταν δύο εξ αυτών ταξίδεψαν στην Κύπρο για να δουν τι συμβαίνει, ανακάλυψαν ότι το σύνολο των χρημάτων που είχαν επενδύσει άπαντες από την Κρήτη, δεν ήταν σε κλειστό λογαριασμό αλλά είχε αποσταλεί με έμβασμα σε αμερικανικό ίδρυμα, στις 10 Νοεμβρίου 2008, δηλαδή πέντε ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας κατά την οποία υποτίθεται ότι θα έπαιρναν τις πρώτες αποδόσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Στρατουδάκη, οι εμπλεκόμενοι προκειμένου να καθησυχάσουν τους επενδυτές ότι δεν κινδύνευαν τα χρήματα τους, τους έδειξαν ομόλογο, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ως εγγύηση, το οποίο αποδείχτηκε πλαστογραφημένο.

