Επιτόπου η απόφαση για τη μορφή της κινητοποίησης

Του

Γιάννη Ζωράκη



Στο Παγκρήτιο Στάδιο δίνουν ραντεβού οι αγρότες της Κρήτης, μία ημέρα μετά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, για να απαντήσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις στην κυβέρνηση.

Η απόφαση για την προσυγκέντρωση της 29ης Οκτωβρίου στο Ηράκλειο ελήφθη μaετά από σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Το ραντεβού όλων των αγροτών έχει δοθεί στις 11.00 το πρωί της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου, ενώ ακόμα δεν έχει καθοριστεί ποια μορφή θα πάρει η κινητοποιήση. Το μόνο που αποφάσισαν στη χθεσινή σύσκεψη είναι πως θα συγκεντρωθούν στο Παγκρήτιο Στάδιο την Πέμπτη προκειμένου να πραγματοποιήσουν ένα μεγάλο και δυναμικό συλλαλητήριο Παγκρήτιου χαρακτήρα. Το σημείο θεωρείται κομβικό, καθώς υπάρχουν οι επιλογές για τους αγρότες είτε να προχωρήσουν σε πορεία μέσω της παραλιακής λεωφόρου προς τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, είτε όμως και να προχωρήσουν ανεβαίνοντας την 62 Μαρτύρων στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου.

Προς το παρόν πάντως δεν έχουν καθοριστεί ούτε η πορεία του συλλαλητηρίου, ούτε όμως και το πού θα πραγματοποιηθούν οι προσυγκεντρώσεις. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι αγρότες δηλώνουν πως στις προθέσεις τους είναι να δοθεί στην κυβέρνηση ένα ηχηρό μήνυμα αντίδρασης προς το Σχέδιο Νόμου, το οποίο χαρακτηρίζουν καταστροφικό για τον αγροτικό κόσμο και για την κοινωνία γενικότερα.

Υπενθυμίζεται ότι το Παγκρήτιο Παναγροτικό Συλλαλητήριο που προγραμματίζεται για την επόμενη Πέμπτη αποτελεί την ύστατη μορφή προσπάθειας των αγροτών να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους, αφού κάθε προηγούμενη προσπάθεια τους έπεσε στο κενό.

Οι αγρότες είχαν προχωρήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα σε συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης του οποίου όμως οι απαντήσεις δεν ήταν ικανοποιητικές και πειστικές για τη μη επιβολή των νέων μέτρων και φόρων. Μετά από τη συνάντηση που είχαν οι αγρότες στο Υπουργείο, συγκάλεσαν και πρόσθετη συνάντηση στο Ηράκλειο με εκπροσώπους φορέων και εκπροσώπους βουλευτών, όπου ούτε και πάλι μπόρεσε να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη ώστε να αποτρέψει τις κινητοποιήσεις.

Αφού εξάντλησαν κάθε πιθανότητα για να μην κατέλθουν σε κινητοποιήσεις, οι αγρότες ενεργοποιούν το τελευταίο όπλο που έχουν στη φαρέτρα τους, δηλώνοντας ότι οι κινητοποιήσεις θα είναι διαρκείς, μαζικές και δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι τη δικαίωση, αφού όπως τονίζουν αν δεν δικαιωθούν θα πρέπει χιλιάδες κόσμου να μείνει χωρίς εργασία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν πραγματοποιήσει επιπρόσθετα οι αγρότες, πολλές καλλιέργειες, ανάμεσα στις οποίες και αυτή του επιτραπέζιου σταφυλιού, αναγκαστικά θα εγκαταληφθούν, αφού οι αγρότες δεν θα έχουν κανένα απολύτως όφελος από αυτές.