Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Κλήρος και πιστοί απʼ όλη την Κρήτη αποχαιρετούν σήμερα με μεγάλη συγκίνηση τον αοίδιμο μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριο, ο θάνατος του οποίου βύθισε σε πένθος την εκκλησία της Κρήτης.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 12 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό της Μεγάλης Παναγίας στη Νεάπολη Λασιθίου όπου βρίσκεται η έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Λασιθίου. Από νωρίς χθες το πρωί εκατοντάδες κόσμου, ιερείς και μοναχοί από κάθε γωνιά της Κρήτης προσέρχονταν στον Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως για να προσκυνήσουν τη σορό του σπουδαίου ποιμενάρχη.

Τριήμερο πένθος κήρυξε στην πόλη το δημοτικού συμβούλιο Αγίου Νικολάου και όρισε τη σημερινή ημέρα της εξοδίου ακολουθίας ως γενική αργία.

Τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος ενώ το πένθος θα φέρει ο μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου Ευγένιος.

Χθες το πρωί, παρουσία πλήθους κόσμου που δάκρυζε αντικρίζοντας τη σορό του, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία ενώ στις 6 το απόγευμα τελέστηκε εσπερινός χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Ευγένιου. Στη συνέχεια προεξάρχοντος του μητροπολίτη Ευγένιου, εψάλη η ιερά ακολουθία εις εκδημήσαντες μοναχούς και επισκόπους.

Στις 11 το βράδυ ακολούθησε νυχτερινή θεία λειτουργία. Σήμερα στις 7 το πρωί θα τελεσθεί τρισαρχιερατικό συλλείτουργο ιερουργούντων του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης, τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Ειρηναίου, του σεβ. μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου και του σεβ. μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα ακολουθήσει η εξόδιος ακολουθία όπου εκατοντάδες κληρικοί και πιστοί θα πουν το τελευταίο “αντίο” στον μακαριστό μητροπολίτη που έφυγε σε ηλικία 64 ετών, μετά από τη δύσκολη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.