Την 21η Σεπτεμβρίου, μία μόλις ημέρα μετά την Κυριακή των εθνικών εκλογών, θα αρχίσουν να αποστέλλονται τα ηλεκτρονικά ραβασάκια της εφορίας για τον ΕΝΦΙΑ του 2015.
Ο φόρος δεν άλλαξε φέτος και θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες, οι οποίες επίσης δεν έχουν αναπροσαρμοστεί εδώ και οκτώ χρόνια, παρότι θεωρούνται πλασματικές.
Περισσότεροι από 6,4 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν 3,2 δισ. ευρώ στην εφορία. Συνολικά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 2,65 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα) σε πέντε δόσεις, με την τελευταία να καταβάλλεται στα τέλη Φεβρουαρίου 2016. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Ο υπολογισμός του φόρου θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και με βάση το Ε9.
Για φέτος λοιπόν θα ισχύσει η έκπτωση του 20% για τους κενούς μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους. Τον φόρο θα τον πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, όμως κάποιοι μπορούν να γλυτώσουν τον μισό ή ακόμα και ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Ο φόρος επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για κτίσματα (σπίτια, καταστήματα κλπ.) ή εδαφικές επιφάνειες (οικόπεδα, χωράφια, βοσκοτόπια κλπ.), εντός ή εκτός σχεδίου.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει στα τέλη Οκτωβρίου να εισέλθουν με τους προσωπικούς τους κωδικούς στο ηλεκτρονικό σύστημα TAXISnet, προκειμένου να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά τους σημειώματα, και με την ταυτότητα οφειλής να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι δεν μπορούν λόγω οικονομικής αδυναμίας να πληρώσουν τον φόρο δικαιούνται έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή υπό προϋποθέσεις.

