Του Θάνου Περβολαράκη

Ρεσάλτο λιμενικών στη νότια Κρήτη για να μπλοκάρουν πιθανό φορτίο οπλισμού για τους τζιχαντιστές

Τις υποψίες ότι μεταφέρει τεράστιο αριθμό όπλων με «άγνωστους» παραλείπτες θα επιβεβαιώσουν ή όχι οι λιμενικοί του Ηρακλείου σήμερα το πρωί οπότε και θα καταπλεύσει στο λιμάνι της πόλης το φορτηγό πλοίο «HADDAD 1», στο οποίο λιμενικοί των ειδικών δυναμεων πραγματοποίησαν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ρεσάλτο και ενώ αυτό βρισκόταν νοτιοανατολικά της νήσου Χρυσή στην Ιεράπετρα. Ο πρώτος έλεγχος που έγινε στα γεμάτα αμπάρια με τα μεταλλικά σφραγισμένα κοντέινερ δείχνει να επιβεβαιώνει την πληροφορία που δόθηκε στα ανώτατα κλιμάκια του Λ.Σ στην Αθήνα, από “πληροφοριοδότη” που βρισκόταν στο τουρκικό λιμάνι από όπου και ξεκίνησε το υπό σημαίας Βολιβίας φορτηγό πλοίο πριν από περίπου τρεις ημέρες… Από την πρώτη έρευνα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, βρέθηκαν από τους λιμενικούς διαφόρου τύπου κυνηγετικές καραμπίνες, οι οποίες οδηγούν σε σκέψεις για την πιθανή ύπαρξη οπλισμού “μαμούθ”! Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης σημειώνουν μάλιστα ότι οι κυνηγετικές καραμπίνες, πιθανότατα αμερικάνικης κατασκευής, βρίσκονταν στο ένα και μοναδικό μεταλλικό κοντέινερ που κατάφεραν να ανοίξουν οι άνδρες του Λ.Σ., το οποίο στη συνέχεια σφραγίστηκε και πάλι από τελωνειακό υπάλληλο του Αγίου Νικολάου μέχρις ότου το πλοίο φτάσει στο Ηράκλειο. Το ερώτημα που κυριαρχούσε ήταν τι περιέχουν και τα άλλα κοντέινερ που μέχρι και χθες παρέμεναν σφραγισμένα και θα αποσφραγιστούν στο Ηράκλειο.

Αυτό που κάνει τους λιμενικούς να πιστεύουν ότι το φορτηγό πλοίο είναι γεμάτο από όπλα ή ακόμα και εκρηκτικά είναι ότι τα συνοδευτικά έγγραφα για το φορτίο που μεταφέρει δεν αναφέρουν σε καμία από τις έξι με εφτά σελίδες τους ότι υπάρχει οπλισμός. Απεναντίας, στα συνοδευτικά αυτά έγγραφα που έδωσε στους λιμενικούς ο Σύρος καπετάνιος αναφερόταν ότι το εμπόρευμά του είναι οικιακά σκεύη, τσιγάρα, πλαστικά κ.ο.κ. τα οποία μάλιστα έγγραφαν αναλυτικά το βάρος σε τόνους των εμπορευμάτων.

Το «HADDAD 1», σημαίας Βολιβίας ξεκίνησε από το λιμάνι Αλεξανδρέττα (ISKENDERUN) Τουρκίας με προορισμό τον λιμένα Μιζουράτα Λιβύης.

Πάνω από 40 λιμενικοί συμμετείχαν

την επιχείρηση

Περισσότεροι από 40 λιμενικοί συμμετείχαν στην προχθεσινή επιχείρηση από το ρεσάλτο στο πλοίο μέχρι και τη συνοδεία του στο Ηράκλειο. Για τις ανάγκες της επιχείρησης ήρθε το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης από τον Πειραιά το πλήρωμα του οποίου ξεπερνά τα 30 άτομα, ενώ πήραν μέρος και λιμενικοί από την Ιεράπετρα, αλλά και άνδρες των ειδικων δυνάμεων του Λ.Σ από το Ηράκλειο και τα Χανιά, οι οποίοι μάλιστα ολοκληρώνοντας τη βάρδιά τους αλλάχτηκαν από συναδέλφους τους.

Το εφταμελές πλήρωμα- όλοι τους αλλοδαποί (από Συρία, Αίγυπτο και πιθανόν ένας Ινδός) αν και δεν μπορεί να ειπωθεί ότι βρίσκονταν υπό καθεστώς σύλληψης, ωστόσο βρίσκονταν διαρκώς υπό επιτήρηση με στραμμένο διαρκώς πάνω τους το βλέμμα των πάνοπλων ανδρών του Λ.Σ.

Το υπουργείο Ναυτιλίας εξέδωσε ανακοίνωση για τον εντοπισμό του πλοίου. Στην ανακοίνωση που δείχνει το πού κινούνται οι έρευνες και οι σκέψεις των λιμενικών αναφέρεται μεταξύ άλλων:

“Η επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο των συστηματικών και εντατικών ελέγχων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την καταστολή των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας και είναι αποτέλεσμα αξιοποίησης πληροφοριών της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής”.