Οι Ρώσοι τουρίστες έχουν έρθει για διακοπές στην Κρήτη με το πρακτορείο Tez Tours. Ο γενικός διευθυντής Μανόλης Απλαδενάκης είπε στην “Π”: “Ηταν η κακή, η άτυχη στιγμή, τι άλλο μπορούμε να πούμε; Οι τραυματίες τουρίστες είναι ήρεμοι, ας ελπίσουμε ότι θα διαφύγει τον κίνδυνο και η Ρωσίδα που υπέστη ανακοπή”.Γιατί δεν προστάτευσαν τους τουρίστες τα αλεξικέραυνα

Ο Φανούρης Κωστομανωλάκης, ηλεκτρολόγος - μηχανικός στην ΥΠΑ είπε στην “Π”: “Τέτοια συστήματα προστατεύουν μόνο τα κτίρια οπότε τα αλεξικέραυνα δεν μπορούσαν να προστατεύσουν τους τουρίστες που βρίσκονταν στον περιβάλλοντα χώρο. Ηταν δυστυχώς λάθος κίνηση να πάνε κάτω από το δέντρο και να ανοίξουν ομπρέλες γιατί και τα δύο τράβηξαν τον κεραυνό”. Ο ίδιος σημείωσε ότι σʼ έναν χώρο σαν την Κνωσό, για να προστατευθεί ο εξωτερικός περιβάλλοντα χώρος, έπρεπε να μπουν τουλάχιστον 3 αλεξικέρευνα σε ψηλούς πασσάλους.

Η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βάσω Συθιακάκη, η οποία βρισκόταν από το πρωί χθες στον αρχαιολογικό χώρο, είπε στην “Π” ότι υπάρχει σύστημα με περίπου 50 αλεξικέραυνα στο κτίριο της Κνωσού τα οποία όμως προστατεύουν μόνο τις κτιριακές εγκαταστάσεις και όχι τον περιβάλλοντα χώρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πλησιέστερο αλεξικέραυνο απέχει περίπου 50 μέτρα από το δέντρο στο οποίο έπεσε ο κεραυνός.

Τι συμβαίνει αν σε χτυπήσει κεραυνός

Ο κεραυνός χτυπάει κυρίως στο κεφάλι, τους ώμους και τον κορμό ενώ, ο άνθρωπος είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού.

Οι πιθανότητες να χτυπηθεί κάποιος αυξάνονται, όταν κρατάει κάποιο μεταλικό αντικείμενο.

"Οι πιο επικίνδυνες (και πιθανώς θανατηφόρες) επιπλοκές είναι καρδιοαναπνευστικές και νευρολογικές. Μόνο με την άμεση και αποτελεσματική καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, που πραγματοποιούν οι διασώστες και την επείγουσα ιατρική θεραπεία μπορεί να σωθεί το θύμα που βρίσκεται σε καρδιοαναπνευστική ανακοπή, ή να αποτραπούν οι σοβαρές συνέπειες της εγκεφαλικης υποταξίας. Ορισμένα θύματα παραμένουν σε κώμα παρά τις εντατικές προσπάθειες και πεθαίνουν από δευτερογενείς αιτίες, όπως αιμορραγίες και πολλαπλές βλάβες (εγκεφαλικές, καρδιακές, πνευμονικές, ενδοκοιλιακές)."

Άμεσα συμπτώματα μετά το χτύπημα του κεραυνού είναι επίσης η καρδιακή αρρυθμία, η μυοκαρδιακή βλάβη, το πνευμονικό οίδημα. Από νευρολογική άποψη, είναι πολύ πιθανόν να χάσεις τις αισθήσεις σου από μερικά λεπτά μέχρι χρόνια. Μπορεί να πάθεις εγκεφαλικές βλάβες (γιατί ο εγκέφαλος λειτουργεί με ρεύμα), με αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης ή πλήρη αμνησία. Μακροπρόθεσμες νευρολογικές παθήσεις, περιλαμβάνουν αλλαγές στην προσωπικότητα, μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές του ύπνου, επιληπτικές κρίσεις, Παρκινσονισμό ( μοιάζει με την νόσο του Πάρκινσον). Τέλος, τα θύματα συχνά αναφέρουν μούδιασμα και αδυναμία στα άκρα, προσωρινή ή μόνιμη παράλυση, εγκεφαλική διάσειση, πόνο στο τύμπανο του αυτιού, καταρράκτη και ανυπόφορο πόνο.