Μεγαλώνει δυστυχώς ο θλιβερός κατάλογος με τα θύματα από το Norman Atlantic καθώς χθες το μεσημέρι οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν ότι οι Ιταλοί ταυτοποίησαν έναν τέταρτο Έλληνα νεκρό.
Για την τραγική κατάληξη έχει ήδη ενημερωθεί η οικογένεια, μέλη της οποίας μετέβησαν στην Ιταλία προκειμένου να προχωρήσουν στο θλιβερό καθήκον της αναγνώρισης της σορού.
Μάλιστα, οι ιταλικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους τη φωτογραφία του θύματος προκειμένου και αυτές να προχωρήσουν στην κατά το δυνατόν ασφαλέστερη ταυτοποίηση.
Υπό αυτό το πρίσμα, εντολή στις κατά τόπους λιμενικές Αρχές της χώρας να παρέχουν με γρήγορους ρυθμούς κάθε διευκόλυνση προς τους συγγενείς των επιβατών του μοιραίου πλοίου «Norman Atlantic» που μπορεί να αφορούν μετακινήσεις ή διαμονή, έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Στο μεταξύ, έφθασαν το μεσημέρι στο λιμάνι της Πάτρας, με επιβατηγό- οχηματαγωγό πλοίο από την Ιταλία, όλοι οι Έλληνες που αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου «Norman Atlantic» και ακολούθησε διασταύρωση στοιχείων και ταυτοποίηση από άνδρες του τοπικού Λιμεναρχείου. Είκοσι έξι άτομα είναι σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση του Λιμενικού Σώματος το πλήρωμα του επιβατηγού πλοίου «Norman Atlantic» που έφθασε χθες το μεσημέρι στο λιμάνι της Πάτραs με πλοίο από Ιταλία.
Συγγενείς των ναυτικών περίμεναν με αγωνία να δέσει το πλοίο και όταν άνοιξε ο καταπέλτης, έτρεξαν να αγκαλιάσουν τους δικούς τους ανθρώπους.
Ένα από τα μέλη του πληρώματος του «Norman Atlantic», ο αρχιθαλαμηπόλος Α. Δαμίγος μίλησε στους δημοσιογράφους για τις ενέργειες του πληρώματος από την στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά.
Όπως είπε, «όλα τα μέλη του πληρώματος κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να βοηθήσουμε όλους τους ανθρώπους και να βάλουμε τον κόσμο στο πάνω μέρος του πλοίου για να σωθεί». 
Συνολικά 55 άτομα πλήρωμα επέβαιναν στο πλοίο «Norman Atlantic» μεταξύ των οποίων και Ιταλοί. Εκπρόσωπος της ναυλώτριας εταιρείας είχε αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλα τα μέλη του πληρώματος του πλοίου ήταν καλά στην υγεία τους.

Ο τρίτος νεκρός και οι αγνούμενοι

Το απόγευμα της Τετάρτης ταυτοποιήθηκε και ανακοινώθηκε από το Λιμενικό Σώμα ότι η σoρός του τρίτου Ελληνα που βρέθηκε στο πλοίο ανήκει στον Zακυνθινό οδηγό βυτιοφόρου Νικόλαο Παράσχη.
Ο άτυχος άνδρας από το χωριό Γερακαρία, 58 ετών και πατέρας δύο παιδιών, σύμφωνα με συγγενικό του πρόσωπο, έδωσε σημεία ζωής για τελευταία φορά το βράδυ του Σαββάτου, όταν ταξίδευε με το Norman Atlantic από την Πάτρα προς την Ανκόνα, μεταφέροντας λάδι. Έκτοτε δεν επικοινώνησε με κανέναν και δυστυχώς οι φόβοι της οικογένειας επαληθεύτηκαν.
Το βράδυ της Τετάρτης το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος δημοσιοποίησε τα στοιχεία εννέα Ελλήνων που επέβαιναν στο πλοίο και φέρονται ως αγνοούμενοι.
Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού Σώματος, δεν προκύπτουν στοιχεία ότι υπάρχουν άλλοι έEλληνες αγνοούμενοι πέραν των εννέα.
Τα ονόματά τους είναι:
1. Koυφογιώργος Αλέξανδρος
2. Συμεωνίδης Ιωάννης
3. Τσαμής Βασίλειος
4. Νικολάρας Απόστολος
5. Καζαντζίδης Γεράσιμος
6. Σαγιρίδης Νικόλαος
7. Παπαδόπουλος Γεώργιος
8. Καραβαγγέλης Ευάγγελος
9. Σοφός Ιωάννης

Σε σύγχυση οι Ιταλοί

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα έχουν μεταφερθεί δεκάδες Ελληνες διασωθέντες που επέβαιναν σε πλοία του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού.
Οι ιταλικές Αρχές έκαναν λόγο το βράδυ της Δευτέρας για 10 νεκρούς (εκ των οποίων τρεις Ελληνες) και 18 αγνοούμενους (εκ των οποίων εννέα Ελληνες).
Ωστόσο, νωρίτερα ο εισαγγελέας του Μπάρι είχε κάνει λόγο για 98 αγνοούμενους.
«Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι έχουν απογίνει 98 επιβάτες του Norman Atlantic» δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο εισαγγελέας του Μπάρι Τζουζέπε Βόλπε. 
Σύμφωνα με τον κ. Βόλπε, «τις τελευταίες ώρες έφτασαν στην Ελλάδα 80 ναυαγοί με ένα ελικόπτερο και ένα εμπορικό πλοίο, αλλά δεν προκύπτει να υπάρχει κάποιο δεύτερο πλοίο, το οποίο να έχει επιβιβάσει διασωθέντες». 
Ο εισαγγελέας του Μπάρι προέβη στις νέες αυτές δηλώσεις μετά την άφιξη στο Μπρίντιζι του ελικοπτεροφόρου «Σαν Τζόρτζιο», χθες βράδυ, το οποίο μετέφερε 216 διασωθέντες, και του πλοίου Jannette, το οποίο αγκυροβόλησε χθες το πρωί στον Τάραντα, με 38 ναυαγούς. 

Έντονο διάβημα από το υπ. Ναυτιλίας

Λίγο πριν από την έλευση του 2015, τη νύχτα της Τετάρτης, νεότερη ενημέρωση από το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας ανέφερε:
“Μετά από έντονο διάβημα που έγινε από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης, έχουμε την επίσημη ενημέρωση από τις ιταλικές αρχές για τον αριθμό των θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών μέχρι στιγμής είναι 10, εκ των οποίων τρεις είναι οι Έλληνες που έχουν ταυτοποιηθεί, 4 οι ταυτοποιημένοι αλλοδαποί και 2 ακόμη μη ταυτοποιημένοι.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι εντοπίστηκε 1 σορός αγνώστων λοιπών στοιχείων από διασωστικές δυνάμεις της Ιταλικής Ακτοφυλακής στη θάλασσα, η οποία λόγω αντίξοων συνθηκών δεν κατέστη εφικτό να περισυλλεγεί.
Μέχρι στιγμής καμία πληροφορία δεν υπάρχει για 18 άτομα, από τους οποίους οι 9 είναι Έλληνες και τα ονόματα των οποίων έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Διατηρούμε επιφυλάξεις για τον ακριβή αριθμό των διασωθέντων που μπορούμε να ανακοινώσουμε, καθώς στα μέχρι τώρα στοιχεία που μας έχουν διαβιβάσει οι Ιταλικές Αρχές παρατηρούνται διπλοεγγραφές και αναγραμματισμοί στις καταγραφές των ονομάτων”.