Μπορεί οι επικυρωμένες αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων να ξεπερνούν τις 75.000, αλλά τα προβλήματα  για τους φορολογουμένους δεν έχουν τελειωμό.

Χιλιάδες φορολογούμενοι για τους οποίους είχαν κινηθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, αλλά ρύθμισαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους διαπίστωσαν πως κατασχέσεις και πλειστηριασμοί δεν «πάγωσαν» με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον «αέρα».

Πιο απλά παρά τη ρύθμιση των χρεών οι διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) εξακολουθούν να ισχύουν και η εφορία συνεχίζει τη δέσμευση των όποιων εισοδημάτων του οφειλέτη είναι διαθέσιμα προς κατάσχεση.

Πρέπει να σημειωθεί πως στις περιπτώσεις αυτές οι διαδικασίες κατάσχεσης σταματούν μόνον όταν ο φορολογούμενος καταβάλλει το 50% της αρχικής οφειλής (που ρύθμισε), καθώς και των φόρων που εκκρεμούν μετά την 1η Οκτωβρίου 2014.

Πάντως, το ποσό της κατάσχεσης μπορεί να περιοριστεί μετά από αιτιολογημένη απόφαση της φορολογικής διοίκησης. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να υποβληθούν αιτήσεις από χιλιάδες οφειλέτες.

Διπλό μπόνους

για να μείνουν

οι φορολογούμενοι

στις 48 δόσεις

Διπλό μπόνους με μείωση επιτοκίου και μεγαλύτερο κούρεμα των προσαυξήσεων έρχεται για περίπου 30.000 οφειλέτες εφόσον «αντέξουν» και παραμείνουν στην παλιά ρύθμιση των 48 δόσεων αντί να μεταφερθούν στις 72 και 100 δόσεις της νέας ρύθμισης.

Τα κίνητρα παραμονής στην παλιά ρύθμιση είναι άκρως δελεαστικά και μάλιστα καθιστούν τις 48 δόσεις της παλιάς ρύθμισης πιο συμφέρουσες από τη νέα, ιδίως αν κρίνει κανείς ότι οι 100 δόσεις κινδυνεύουν να μην περάσουν τις «συμπληγάδες» της τρόικας, ενδεχόμενο που δεν απέκλεισε ούτε ο κ. Βρούτσης, καλώντας τους οφειλέτες να σπεύσουν και να ενταχθούν στις 100 δόσεις ώστε να μην κινδυνεύσουν ακόμη και αν τις ακυρώσει η τρόικα.

Τα μπόνους παραμονής στην παλιά ρύθμιση θεσπίστηκαν για τους συνεπείς οφειλέτες της παλιάς ρύθμισης και θα προσδιορίζονται σε νέα απόφαση που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με το σχέδιο της απόφασης που επεξεργάζεται το υπουργείο αλλά και με βάση τις εισηγήσεις αρμόδιων στελεχών του ΚΕΑΟ, όσοι συνεχίζουν στην παλιά ρύθμιση θα έχουν δύο πρόσθετα κίνητρα:

Η αναδρομική μείωση του επιτοκίου της κύριας οφειλής από το 8,05% στο 4,56%, που είναι το επιτόκιο της νέας ρύθμισης

Η αναδρομική μείωση των προσαυξήσεων με τα ποσοστά που προβλέπει η νέα ρύθμιση για τον ίδιο αριθμό δόσεων και επιπλέον ένα πρόσθετο ποσοστό μείωσης 20%.