Μια ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει την επόμενη Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο Αναλόγιο.

Θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο της Σοφίας Κολοτούρου «Τα επτά πρόσωπα της κώφωσης – Συνέδριο για την κώφωση στον 21ο αιώνα», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gutenberg, οι οποίες συνδράμουν στην οργάνωση της εκδήλωσης.

Για τη συγγραφέα και το έργο της –όχι μόνο το συγγραφικό- θα μιλήσουν:

- ο γιατρός-χειρουργός Γεώργιος Σχορετσανίτης και

- η δημοσιογράφος Ελίνα Φαρσάρη.

Αυτό το βιβλίο μιλάει για τους επτά διαφορετικούς δρόμους που μπορεί να ακολουθήσει ένας κωφός μεγαλώνοντας, ανάλογα με το πώς επικοινωνεί (προφορικά ή με νοηματική) και ανάλογα με τα βοηθήματα αποκατάστασης που χρησιμοποιεί (ακουστικά βαρηκοΐας, κοχλιακά εμφυτεύματα). Είναι γραμμένο ως μυθοπλασία που αφορά σε μελλοντικό χρόνο (στο 2030) και προβλέπει τις πιθανές εξελίξεις που θα έχουν συμβεί έως τότε στον τομέα της αποκατάστασης της κώφωσης.

Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως στους ακούοντες, εκείνους που θέλουν, λόγω επαγγέλματος ή λόγω προβλήματος ακοής στο οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον να εξερευνήσουν τα ενδότερα του κόσμου των κωφών. Είναι ένα βιβλίο χρήσιμο για ιατρούς ΩΡΛ, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους, παιδαγωγούς ειδικής αγωγής αλλά και γονείς παιδιών με κώφωση και βαριά βαρηκοΐα.

Πρόκειται για βιβλίο μοναδικό στο είδος και στο περιεχόμενό του, που συμπληρώνει τα κενά στην υπάρχουσα βιβλιογραφία και διαβάζεται εξίσου ευχάριστα τόσο από κάποιον ενημερωμένο πάνω στο αντικείμενο όσο και από έναν εντελώς ανυποψίαστο αναγνώστη.

Για τους ακούοντες, όλοι οι κωφοί μοιάζουν να είναι ίδιοι, είναι όμως; Είναι όλοι τους μέλη μιας κοινής πολιτιστικής ομάδας; Έχουν – όπως φημολογείται – όλοι την ίδια γλώσσα, τη νοηματική γλώσσα, ακολουθούν την ίδια κουλτούρα, μοιράζονται τις ίδιες αξίες, ανήκουν στα ίδια σωματεία και στους ίδιους συλλόγους, συναναστρέφονται οπωσδήποτε μεταξύ τους;

Συμπαθιούνται καν ή μήπως τους χωρίζουν άλυτα ζητήματα σε σχέση με τις ιδέες και τις απόψεις τους και μίση αιώνων; Και αν ναι, γιατί υπάρχει αυτή η αιώνια αντιμαχία μεταξύ εκείνων που μιλούν προφορικά και εκείνων που νοηματίζουν; Πώς δημιουργήθηκε ιστορικά αυτή η –

άγνωστη στο ευρύ κοινό των ακουόντων – αντιπαράθεση και γιατί υπάρχει ακόμη, αν και παλαιότερα είχαν πει πως «ο πόλεμος των 200 ετών μεταξύ προφοριστών και νοηματιζόντων έχει τερματιστεί;».