Του Κώστα Μπογδανίδη

Όταν περνάς την είσοδο του Ιδρύματος Τεχνολογίας κι Έρευνας πάντα έχει την αίσθηση ότι αλλάζεις και χώρα. Όλα είναι τόσο διαφορετικά εκεί που νομίζεις ότι κάνεις μια βόλτα στη Σίλικον Βάλευ, κατευθύνεσαι στο CERN ή στο Μπέρκλεϋ... Οι ρυθμοί, το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό, τα επιτεύγματα των ινστιτούτων, το πολιτισμικό επίπεδο, όλα πάνω από το μέσο όρο- από τα λίγα πια “πράγματα” που μας κάνουν να αισθανόμαστε περήφανοι σε αυτή τη χώρα!

Βέβαια υπάρχουν και στιγμές μεμψιμοιρίας, μιζέριας και εσωστρέφειας που σε προσγειώνουν στην πραγματικότητα και στις ...Βούτες.

Αλλά γιʼ αυτά δεν ευθύνεται το ΙΤΕ, δεν βαρύνονται οι άνθρωποί του. Εξωγενείς παράγοντες βοηθούν στην προσπάθεια να έρθει κι αυτό προς τα κάτω, στα συνήθη ελληνικά μέτρα και δεδομένα...

Εκεί, στο ΙΤΕ, γίνεται μια ξεχωριστή δουλειά που όλοι οι παγκόσμιοι οργανισμοί, τα επιστημονικά φόρα, τα διεθνή περιοδικά και τα συνέδρια μιλούν για τα θαυμαστά που γίνονται στο ίδρυμα που εδρεύει στη νοτιότερη περιοχή της Ευρώπης ...Και οι χιλιάδες των επισκεπτών που πήγαν στο ΙΤΕ τη “Βραδιά του Ερευνητή” έμειναν εκστασιασμένοι!«Μα αυτό είναι στην Ελλάδα; Γιατί δεν το διαφημίζαμε τόσο καιρό;» άκουσα ένα δάσκαλο από το Αρκαλοχώρι να λέει χαρακτηριστικά. Κι εδώ που τα λέμε η μη σωστή επικοινωνία είναι το μόνο που μπορείς να προσάψεις στους αθρώπους του ΙΤΕ.

Ναι, είναι μια άλλη Ελλάδα εκεί. Μια παράλληλη Ελλάδα που εργάζεται, παράγει ιδέες και προϊόντα χωρίς σύνδρομα κατωτερότητας που κερδίζει συνεχώς διακρίσεις κι επαίνους έκτος χώρας, που είναι ισότιμος συνομιλητής των σπουδαίων πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων στον αναπτυγμένο κόσμο.

Και που για να μιλήσουμε με τα δικά μας σταθμά φέρνει κονδύλια, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό δίδοντας συνολικά 1300 άμεσες θέσεις εργασίας!

Υπερηφάνεια

Οι επισκέπτες που πήγαν στη βραδιά ερευνητή στο ΙΤΕ μόνο επιφωνήματα έκπληξης και θαυμασμού άφηναν. Και το παράπονο είναι γιατί να μην διαφημίζεται περισσότερο αυτή η προσπάθεια; Γιατί να μην υπάρχει συχνότερη και τακτικότερη επαφή με την κοινωνία; Όχι με όρους...λαϊκισμού, αλλά εκλαΐκευσης. Ας βγουν και λίγο οι ερευνητές από τα εργαστήρια- που είναι βεβαια η κυρια δουλειά τους- και ας μιλήσουν με τους μαθητές των Σχολείων, τους εκπαιδευτικούς, τους συλλόγους, τους φορείς πολιτισμού.

Από την είσοδο κιόλας του ΙΤΕ μικροί και μεγάλοι θαύμαζαν το «redcomm” ένα ολόκληρο κινητό κόμβο τηλεπικοινωνιών που έχει φτιάξει ο Ανδρέας Μιαουδάκης με την ομάδα του. Ένα τρέιλερ που είναι όλο κι όλο 400 κιλά , είναι εύκολα μεταφερόμενο και σε μια φυσική καταστροφή εξασφαλίζει επικοινωνία, κινητή τηλεφωνία και δίκτυο στους εμπλεκόμενους φορείς, στο στρατό, στην πολιτική προστασία!

«Μετείχαμε σε ένα πρόγραμμα που το δημιουργήσαμε. Είναι εντελώς αυτόνομο και από ηλεκτρικό ρεύμα αφού έχει πανελς. Όταν σε μια καταστροφή πχ διακοπούν ρεύμα και επικοινωνίες αυτό μπορεί πολύ εύκολα να στηθεί και να υπάρξει επαφή» τόνισε ο κ. Μιαουδάκης.

Αλλά δεν ήταν μονο αυτά. Διάδρομοι, εργαστήρια, γραφεία γέματα...εκπλήξεις! Από το χταπόδι- ρομπότ μέχρι την προηγμένη ρομποτική τεχνολογία, τους ερευνητές που μιλούσαν για νανοτεχνολογία και υλικά που καθαρίζουν με ασφάλεια και προστατεύουν. Τα συστήματα καθαρισμού των μνημείων με λέιζερ (ήρθαν τώρα και από το Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης για να τα αξιοποιήσουν!), ακόμη και στην Αμφίπολη θα κληθεί το ΙΤΕ...

Θυμίζω ότι μόνο πρόσφατα το Ινστιτούτο Πληροφορικής πήρε τρία μεγάλα βραβεία στη διεθνή έκθεση καινοτομίας INST 2014 - 2014 Taipei International Invention Show & Technomart στην Ταϊβάν. Στην έκθεση αυτή, περισσότεροι από 600 εκθέτες από 22 χώρες παρουσίασαν πάνω από 2.000 εφευρέσεις και καινοτόμα προϊόντα από όλον τον κόσμο και το ΙΤΕ σάρωσε.

Ειδικότερα, το ΙΤΕ απέσπασε 3 μετάλλια και ένα βραβείο, αποδεικνύοντας την πρωτοπορία του Ιδρύματος παγκοσμίως στον τομέα της πληροφορικής: το σύστημα Interactive Wall κέρδισε την ανώτατη διάκριση (Πλατινένιο Βραβείο - Platinum Award), τα Interactive Documents το Χρυσό Μετάλλιο (Gold Medal) και το iEat το Ασημένιο Μετάλλιο (Silver Medal), καθώς και το βραβείο της Ταϊλάνδης για την καλύτερη διεθνή εφεύρεση (Thailand Award for Best International Invention). Τα συστήματα αυτά αποτελούν εφαρμοσμένα αποτελέσματα  του Προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης του ΙΠ-ΙΤΕ.

Σε μια χώρα που διώχνει τα καλύτερα μυαλά της ο πρόεδρος Κ. Φωτάκης, οι διευθυντές, Σπ. Αναστασιάδης, Ν. Ταβερναράκης και Κ.Στεφανίδης, αλλά και τα άλλα στελέχη του ΙΤΕ τώρα – μετά τον κόσμο που συνέρευσε εκεί- έχουν μια μεγάλη ευθύνη για να φέρουν σε επαφή το ίδρυμα με τα νέα παιδιά, τους μαθητές, την κοινωνία που διψάει να ακούσει για τα θετικά, τα καλά νέα...