Μια διαδικασία ρουτίνας, λίγο πριν την έναρξη λειτουργίας του οινοποιείου της ΕΑΣΗ στην Αυγενική, μετατράπηκε σε τραγωδία για τέσσερις άνδρες ηλικίας 31 έως 48 ετών, οι οποίοι κάηκαν σε όλο τους το σώμα από την μεγάλη ποσότητα ποτάσας που τους περιέλουσε. Τρεις έμπειροι υπάλληλοι της Ένωσης και ο οδηγός βυτιοφόρου ιδιωτικής εταιρείας που μετέφερε νερό στην ΕΑΣΗ, δίνουν από χθες το μεσημέρι τη δική τους μάχη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου νοσοκομείου και του ΠΑΓΝΗ, έχοντας εκτεταμένα εγκαύματα.

Ο εφιάλτης της καυστικής σόδας που κάλυψε τα απροστάτευτα σώματα τους, άφησε τα σημάδια του στους άτυχους εργαζόμενους, για τα οποία οι γιατροί εμφανίζονται ανήσυχοι, λέγοντας ότι η κατάσταση των τριών υπαλλήλων της Ένωσης είναι κρίσιμη αλλά σταθερή, ενώ σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται ο τέταρτος εκ των τραυματιών.

Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 10 το πρωί κι ενώ είχαν ξεκινήσει οι εργασίες προκειμένου να ανοίξει το πρότυπο οινοποιείο της ΕΑΣΗ. Εργασίες, οι οποίες μεταξύ άλλων ήταν και ο καθαρισμός – απολύμανση των μηχανημάτων και των δεξαμενών για να δεχτούν τα κρασοστάφυλα.

Τον καθαρισμό αυτό είχαν αναλάβει οι τρεις εργαζόμενοι ηλικίας 31, 41 και 43ετών, οι οποίοι ήταν πολύ έμπειροι, αλλά και προσεχτικοί, όπως έλεγαν συνάδελφοί τους. Κοντά σε αυτούς βρισκόταν και ο 48χρονος οδηγός του βυτιοφόρου, με το οποίο μετέφερε νερό για να γίνει το διάλυμα με την καυστική σόδα ώστε να γίνει ο καθαρισμός. Κατά τη διάρκεια λοιπόν του καθαρισμού με διάλυμα καυστικής σόδας, της γνωστής ποτάσας των οινοποιητών του οινοποιείου, των μεγάλων δηλαδή μεταλλικών δεξαμενών που υποδέχονται το μούστο, συνέβη το μοιραίο.

Ένας δυνατός θόρυβος και στη συνέχεια οι εκκλήσεις για βοήθεια των τεσσάρων ανδρών ακούστηκαν σε όλο το χώρο. Ακολούθησαν σκηνές που δύσκολα μπορούν να περιγραφούν με τους παριστάμενους να προσπαθούν να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους που είχαν υποστεί εγκαύματα από το καυστικό υγρό που έσταζε από όλο τους το σώμα.

Ασθενοφόρα από τα πλησιέστερα κέντρα υγείας και από το Ηράκλειο έσπευσαν σε σύντομο χρόνο για τη μεταφορά τους στα νοσοκομεία της πόλης, όπου εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Σύμφωνα με την υποδιοικήτρια του ΠΑΓΝΗ Ελ. Μπορμπουδάκη, διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου νοσοκομείου είναι ένας 31χρονος κι ένας 43χρονος, υπάλληλοι και οι δύο της Ένωσης, ενώ επίσης διασωληνωμένοι αλλά στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ είναι ο 41χρονος υπάλληλος της Ένωσης και ο 48χρονος οδηγός του βυτιοφόρου. Ο τελευταίος είναι σε καλύτερη κατάσταση από τους άλλους τρεις, ωστόσο διασωληνώθηκε για προληπτικούς λόγους.

Όπως μας είπε η ίδια, οι τραυματίες έχουν χημικά εγκαύματα σε ποσοστό από 20 έως 30% σε πλάτη πρόσωπο και λαιμό και γιʼ αυτό το λόγο διασωληνώθηκαν. Σε ερώτησή μας εάν υπάρχει περίπτωση να μεταφερθούν στην Αθήνα η κα Μπορμπουδάκη μας είπε πως για την ώρα δεν κρίνεται απαραίτητο κάτι τέτοιο.

Πώς συνέβη το κακό;

Οι υπάλληλοι της Ένωσης, όπως προαναφέρθηκε, χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα έμπειροι και σχολαστικοί. Γνώριζαν τι πρέπει να κάνουν αλλά και το πώς να προφυλαχθούν. Πώς όμως έγινε η έκρηξη που λίγο έλειψε να τους στοιχίσει τη ζωή; Από την πλευρά της ΕΑΣΗ και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στελεχών της, διαρρέουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι έγινε ένα μοιραίο λάθος. Το λάθος αυτό σύμφωνα πάντα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την πλευρά της ΕΑΣΗ συνέβη όταν «τοποθετήθηκε πολλαπλάσια δραστική ουσία από αυτή που μπορούσαν να αντέξουν οι σωλήνες του οινοποιείου. Σε μια από αυτούς τους σωλήνες, έγινε η έκρηξη και ακολούθησε η μεγάλη και απότομη διαρροή της καυστικού χημικού μείγματος. Σύμφωνα με μαρτυρίες, κάποιοι υπάλληλοι βλέποντας ότι κάτι συμβαίνει, πρόλαβαν να γυρίσουν και να δεχτούν το μεγαλύτερο μέρος της ποτάσας που τους περιέλουσε στην πλάτη περισσότερο και λιγότερο στο πρόσωπο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΗ Σ. Βαρδάκης, ο οποίος πήγε στο χώρο του εργατικού ατυχήματος μας είπε ότι για το πώς ακριβώς έγινε το ατύχημα θα αποφανθεί η Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία θα ερευνήσει εάν έγινε κάποιο ανθρώπινο λάθος ή όχι.

«Το βέβαιο είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν φορούσαν ειδικές στολές, προστατευτικές μάσκες και γυαλιά, εξοπλισμό που εάν διέθεταν, τότε τα εγκαύματα τους θα ήταν μικρότερα ή καθόλου» είπε ο κ. Βαρδάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν τηρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας.

Να σημειωθεί τέλος ότι με απόφαση της Ένωσης θα δοθούν οι μισθοί που οφείλει η ΕΑΣΗ στους υπαλλήλους που τραυματίστηκαν, προκειμένου να ενισχυθούν οι οικογένειές τους οικονομικά.