Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Συνεχίζονται οι πτωχεύσεις ρωσικών τουρ οπερέιτορς, καθώς χθες ένας ακόμη, ο Nordic Star, ο οποίος δεν δραστηριοποιοιύνταν όμως στην Ελλάδα ανέστειλε την λειτουργία του.

Προχθές, σε πτώχευση οδηγήθηκε και ο τουρ οπερέιτορ Intaer ενώ την Κυριακή έπεσε σαν βόμβα στην τουριστική αγορά το “κανόνι” του Labirint ενός από τους μεγαλύτερους τουρ οπερέιτορς της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων του Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, είπε στην “Π” ότι υπάρχουν έντονοι φόβοι αυτό το ντόμινο να συνεχιστεί. Επιπλέον ανέφερε ότι ξενοδόχοι τον έχουν ενημερώσει ότι κάποιες ελληνικές τράπεζες δεν δέχονται ρωσικές τραπεζικές επιταγές μέχρι... νεωτέρας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι πελάτες του Labirint στην Κρήτη επαναπατρίζονται χωρίς προβλήματα.

Εξάλλου, χθες η αντιπροσωπεία του Labirint στην Ελλάδα, έστειλε επιστολή στους ξενοδόχους αναφορικά με την φιλοξενία των Ρώσων τουριστών σημειώνοντας:

“Αγαπητοί συνεργάτες,

Οπως γνωρίζετε, έχουμε δηλώσει ότι θα φιλοξενήσουμε μέχρι τον επαναπατρισμό τους τους τουρίστες που είχαν κλείσει τις διακοπές μέσω Labirint και αφίχθησαν μέχρι και την 1/8. Επιπλέον πραγματοποιούμε χωρίς επιβάρυνση τις μετακινήσεις των τουριστών προς το αεροδρόμιο προκειμένου να αναχωρήσουν για την πατρίδα τους και έχοντας επωμιστεί το βάρος της διαχείρισης αυτής της απρόβλεπτης και δυσάρεστης κατάστασης.

Παρακαλούμε θερμά να μας ενημερώσετε αν επιθυμείτε να συνεισφέρετε στην φιλοξενία αναλαμβάνοντας το κόστος διαμονής από 2/8 έως και τον επαναπατρισμό των εν λόγω τουριστών.

Ολα τα ξενοδοχεία που θα προσφέρουν τη φιλοξενία τους θα κοινοποιηθούν από εμάς σε όλα τα ΜΜΕ Ελλάδας και Ρωσίας.

Ηδη συνεργαζόμενα ξενοδοχεία έχουν ανταποκριθεί θετικά και έχουν δημοσιευθεί τα ονόματα τους, τα οποία ευχαριστούμε ιδιαιτέρως και ευχόμαστε την ίδια ανταπόκριση να έχουμε απʼ όλους τους συνεργάτες καθώς μόνο διαφήμιση για τον ελληνικό τουρισμό μπορεί να αποτελέσει μια τέτοια απόφαση.

Το θέμα είναι κατεπείγον και παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας”.

Μικροί οι άλλοι τουρ οπερέιτορς

που πτώχευσαν

Περίπου 100 τουρίστες του Ρώσου τουρ οπερέιτορ Intaer, που ανέστειλε όλες τις δραστηριότητές του, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις ξενοδοχειακών παραγόντων.Το Intaer οδηγήθηκε σε πτώχευση λόγω του Labirint, καθώς αγόραζε αεροπορικές θέσεις από αυτόν. Έτσι, όταν πτώχευσε ο τελευταίος δεν μπόρεσε να καλύψει τις θέσεις στις αεροπορικές με τις οποίες συνεργαζόταν το Labirint, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να διακόψει το πρόγραμμά του.

Ο τουρ οπερέιτορ Nordic Star που πτώχευσε, διακινούσε τουρίστες στις χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας. Πρόκειται για το έκτο συμβάν πτώχευσης τις τελευταίες 20 ημέρες στην αγορά της Ρωσίας. O Nordic Star ήταν ασφαλισμένος στην εταιρεία "Liberty Insurance". Το συνολικό μέγεθος της ασφάλισης φθάνει τα 30 εκατομμύρια ρούβλια.

Η Γουόλ Στριτ

Τζέρναλ για

τις χρεοκοπίες

Στο «μεγάλο πρόβλημα» της χρεοκοπίας πολλών ρωσικών τουριστικών γραφείων, λόγω της οικονομικής κατάστασης που προέκυψε από την κρίση στην Ουκρανία, αναφέρεται -σε ανταπόκριση από τη Μόσχα- η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ».

Στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας επισημαίνεται ότι «δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες βρέθηκαν αποκλεισμένοι σε διάφορες τουριστικές περιοχές ανά τον κόσμο, την ίδια στιγμή που αξιωματούχοι στον τομέα του τουρισμού κανονίζουν δωμάτια ξενοδοχείων και εναλλακτικές πτήσεις επιστροφής για περίπου 15.000 Ρώσους».

Αναφορά γίνεται και στην Ελλάδα. «Μετά τη χρεοκοπία μεγάλων τουριστικών πρακτορείων, όπως η Labirint, πολλοί λογαριασμοί ξενοδοχείων και αεροπορικών εισιτηρίων έχουν μείνει απλήρωτοι, κυρίως στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Τυνησία» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Τέλος, καταγράφονται δηλώσεις Ρώσων τουριστών σε πολυσύχναστα ελληνικά νησιά, όπως η Κέρκυρα και η Κως, τουρίστες οι οποίοι αφηγούνται την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί και αναρωτιούνται εάν θα αποζημιωθούν σε οικονομικό επίπεδο από τις ρωσικές ασφαλιστικές εταιρείες.