Της Κατερίνας Μυλωνά

Ακτιβιστές από την Κρήτη πάνε στο Cape Ray

Φεύγουν αύριο από το λιμάνι των Χανίων


Ασπίδα προστασίας της Μεσογείου θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν ακτιβιστές από την Κρήτη από άλλες περιοχές της χώρας και την Ιταλία που επιβιβάζονται σε πλοία, όπου θα προσπαθήσουν να πλησιάσουν το Cape Ray, προκειμένου να αποτρέψουν την υδρόλυση των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.

Η αναχώρηση θα γίνει αύριο, Παρασκευή, από το λιμάνι των Χανίων με τρία πλοία και περίπου 35 άτομα που για τέσσερις ημέρες θα ταξιδέψουν 500 μίλια για να υψώσουν με αυτόν τον τρόπο τη φωνή τους ενάντια στο έγκλημα, που, όπως υποστηρίζουν, πρόκειται να συντελεστεί. Στη διαμαρτυρία παίρνει μέρος και η επιτροπή πρωτοβουλίας Ηρακλείου κατά της εξουδετέρωσης.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα και τη δράση μας κατά των χημικών όπλων. Επιτέλους , ας καταλάβουν οι ΗΠΑ, Ευρώπη και ελληνική κυβέρνηση ότι δε θα επιτρέψουμε να μας κάνουν πειραματόζωα μέσα στην ίδια μας τη θάλασσα», τόνισε, χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου της επιτροπής, ο κ. Σωκράτης Βαρδάκης.

«Δίνουμε μία μάχη για μια Μεσόγειο ειρήνης και την προστασία του περιβάλλοντός της», τόνισε η κ. Φανή Κουτσουμπού.

«Θα φροντίσουμε να στείλουμε όσο πιο μακριά μπορούμε το σκοπό και τα αποτελέσματα της γενναίας πράξης όσων παίρνουν μέρος στην αποστολή», είπε ο κ. Δημήτρης Πετράκης.

Ο κ. Βαγγέλης Πισσίας ανέφερε πως θα ακολουθηθεί μία πορεία με βάση τις όποιες πληροφορίες έχουν διαρρεύσει για το ακριβές σημείο, όπου θα βρίσκεται το Cape Ray.

«Αν τους αφήσουμε να κάνουν την υδρόλυση με όποια αποτελέσματα, που δε θα είναι καλά, θα επανέλθουν. Δε διάλεξαν τη Μεσόγειο για μια φορά με σκοπό μετά να φύγουν . Κάτι έχουν στο μυαλό τους, κάτι περιλαμβάνεται στα σχέδιά τους, εμείς θα βρεθούμε απέναντί τους στη θάλασσα όπου βγαίνουν για να τη ρυπάνουν , στη θάλασσα που ανήκει στους λαούς της Μεσογείου. Δεν την τιμούν, δε γνωρίζουν την ιστορία της, ότι από αυτήν εξαρτάται η ζωή των λαών που την περιβάλουν», τόνισε.

«Βρισκόμαστε στην κορύφωση των δράσεών μας, στο τελευταίο δραματικό κεφάλαιο και ανοίγουμε πανιά για τα διεθνή ύδατα προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε για τα δικαιώματά μας που βάλλονται, πρωτίστως για την ύπαρξή μας», είπε η κ. Ευγενία Τσατάκη. «Ο αγώνας είναι άνισος, με τα ταπεινά πλοιάριά μας, τις θάλασσες άγριες, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Έχουμε υποχρέωση και χρέος να βγούμε και να υπερασπιστούμε όσα η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη δεν προστάτευσαν και δεν έχουν σκοπό να προστατεύσουν», πρόσθεσε.