Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» με 51 ψήφους «υπέρ» έναντι 46 «κατά» και 1 «παρών» (του ανεξάρτητου κ. Ν. Κακλαμάνη). Με την ψήφισή του επί της αρχής, επί των άρθρων και επί του συνόλου ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση από τα κόμματα των προτάσεων για διενέργεια δημοψηφίσματος επί ψηφισθέντος νομοσχεδίου, σύμφωνα με την συνταγματική πρόβλεψη. Ήδη με την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ονομαστικής ψηφοφορίας που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η γραμματέας της Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛΛ. κυρία Ραχήλ Μακρή ανακοίνωσε την κατάθεση της πρότασης του κόμματός της προκειμένου να τοποθετηθούν οι έλληνες πολίτες «αν εγκρίνουν το εν λόγω νομοσχέδιο», όπως είπε. Ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση να συνυπογράφει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα.
Κατά την ψηφοφορία υπήρξαν αντικαταστάσεις της τελευταίας στιγμής με χαρακτηριστική εκείνη της βουλευτού του ΠαΣοΚ κυρίας Εύης Χριστοφιλοπούλου η οποία είχε αντικαταστήσει τον βουλευτή του κόμματος κ. Θ. Μωραίτη, αλλά η ίδια απουσίαζε με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί από τον ίδιο τον υπουργό Περιβάλλοντος και βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Ι. Μανιάτη. Επίσης, από το αʼ θερινό τμήμα είχε αντικατασταθεί ο βουλευτής του κόμματος κ. Χατζή Οσμάν από τον κ. Σ. Κεδίκογλου, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ που αντικαταστάθηκαν από συναδέλφους τους ήταν οι κκ. Κ. Κόλιας, Ευ. Μπασιάκος, Μ. Σαλμάς, Χρ. Δήμας, Μ. Χαρακόπουλος και η κυρία Έλενα Ράπτη.

Τροπολογία ΠΑΣΟΚ

Εν τω μεταξύ, με τροπολογία των βουλευτών του ΠαΣοΚ (Π. Ρήγας, Ι. Κουτσούκος, Κ. Τριαντάφυλλος και Δ. Σαλτούρος) που έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Ι. Μανιάτη, προβλέπεται ότι το τίμημα που θα επιτευχθεί μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση από την ΔΕΗ των μετοχών εκδόσεως της εταιρείας, των οποίων είναι δικαιούχος, δεν θα υπολείπεται της λογιστικής αξίας των εισφερομένων στοιχείων του κλάδου, όπως αυτή προσδιορίζεται με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.
Όπως αναφέρεται, εξάλλου, το ως άνω τίμημα θα διατεθεί για επενδυτικές ανάγκες της ΔΕΗ Α.Ε. και κατά προτεραιότητα αυτές που σχετίζονται με την αντικατάσταση και την περιβαλλοντική αναβάθμιση των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων παλαιάς τεχνολογίας της ΔΕΗ στην δυτική Μακεδονία.

Παιχνίδι αναμονής από το Μαξίμου

Από την πλευρά της η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να περιμένει την κατάθεση όλων των προτάσεων και στη συνέχεια να αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις. Το Μαξίμου έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως δεν μπορούν να αθροιστούν οι προτάσεις των κομμάτων, παρά τις ντρίπλες του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση του νομοσχεδίου, καθώς, είναι εκείνος που θα πρέπει να το επικυρώσει για να γίνει και τυπικά νόμος του κράτους. Σε περίπτωση που ο Κάρολος Παπούλιας υπογράψει το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» αυτομάτως γίνεται νόμος του κράτους και ακυρώνεται η οποιαδήποτε προσπάθεια για δημοψήφισμα, καθώς, εκείνος μπορεί να ακυρωθεί μόνο από την κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει χρονικό περιθώριο ενός μήνα για να υπογράψει το νομοσχέδιο και προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να ασκηθεί πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενδεχομένως να επισκεφθεί άμεσα το Προεδρικό Μέγαρο για να μιλήσει κατ΄ιδίαν με τον κ. Παπούλια.

Σκληρή αντιπαράθεση

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η αντιπαράθεση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται της νομοθετικής πρωτοβουλίας της και την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για ξεπούλημα και παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα του ενεργειακού πλούτου της χώρας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Αναστάσιος Νεράντζης έκανε λόγο για λύση δοκιμασμένη και επιτυχημένη συνταγή που αναμένεται βάσιμα να οδηγήσει στην πτώση των τιμών και στη διενέργεια των απαραίτητων αναπτυξιακών επενδύσεων.
Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για κενό θέσεων και έλλειψη σοβαρών επιχειρημάτων.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας από μια κυβέρνηση που δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση. «Η ΔΕΗ δεν είναι περιουσία ούτε του πρωθυπουργού, ούτε του υπουργού ούτε δική σας των βουλευτών και δεν μπορείτε να δεσμεύσετε τη χώρα και την επόμενη κυβέρνηση, με δεδομένο ότι δεν έχετε την πολιτική νομιμοποίηση γιατί έχετε χάσει την πλειοψηφία με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών» τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Λαφαζάνης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος τόνισε την ανάγκη η Βουλή να έχει ενεργό ρόλο τόσο στη διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού όσο και στο τελικό κείμενο της σύμβασης. Παράλληλα, ζήτησε να γίνουν δεκτές τρεις βασικές διασφαλίσεις που ζητά το ΠΑΣΟΚ με τροπολογίες που έχει καταθέσει. Πρώτον, να διασφαλιστούν τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και τα προνόμια των τοπικών κοινωνιών. Δεύτερον, να διασφαλιστεί ότι η πώληση της ΔΕΗ θα γίνει με βάση τη λογιστική της αξία και σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και, τέλος, να προσδιοριστεί με σαφήνεια και όχι αόριστα ότι τα χρήματα θα πάνε σε συγκεκριμένες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων της.
«Εμείς λέμε ένα ξεκάθαρο "όχι" στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και λέμε ένα ξεκάθαρο "ναι" στο δημοψήφισμα» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης. Ακόμα, έκανε λόγο για εθνικό κίνδυνο με ξεπούλημα της ΔΕΗ που θέτει αυτόματα θέμα ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. Ο κ. Κασιδιάρης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, γιατί -όπως είπε- απαξιώνει τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για το δημοψήφισμα, ενώ χαρακτήρισε υποκριτικές τις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ, καλώντας τα δυο κόμματα να μην διαφοροποιηθούν, διότι «έτσι, θα αποδεχτεί ότι παίζουν το παιχνίδι της μνημονιακής χούντας».
«Κανένα όφελος δεν θα έχει ούτε η χώρα ούτε οι καταναλωτές από τη διάλυση και διάσπαση της μεγαλύτερης κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Θωμάς Ψύρρας και πρόσθεσε: «Με τέτοιες τακτικές ξεπουλήματος της ΔΕΗ δεν εξυπηρετούνται οι δομές της, δεν προάγεται ο ανταγωνισμός προς όφελος των καταναλωτών, δεν ωφελείται η χώρα και η ανάπτυξη».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει με τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού», καθώς -όπως υποστήριξε- «κανένα όφελος δεν θα έχει ούτε η χώρα, ούτε οι καταναλωτές, ούτε οι εργαζόμενοι, από το ξεπούλημα και την διάλυση της ΔΕΗ, αλλά οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι». Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο κ. Παφίλης τόνισε ότι το κόμμα του θα καταθέσει τη δική του πρόταση για ακύρωση του συνολικού πλαισίου απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και κατά του νομοσχεδίου για «μικρή ΔΕΗ». Παράλληλα υποστήριξε ότι παρά τις διαφορές που υπάρχουν στις προτάσεις των κομμάτων μπορεί το θέμα αυτό να συζητηθεί στην ολομέλεια, καθώς υπάρχει προηγούμενο -όπως είπε-, ώστε να κρίνει ο λαός ποιοι είναι αυτοί που πραγματικά παλεύουν να είναι η ενέργεια δημόσιο αγαθό και ποιοι κρύβονται για να μην εκτεθούν ότι υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Μάρκος Μπόλαρης υποστήριξε ότι η πώληση της ΔΕΗ με τον τρόπο που γίνεται, εγείρει συνταγματικά ζητήματα. Κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση ότι πουλάει τα αποθέματα του λιγνίτη ως περιουσία της ΔΕΗ, ενώ -όπως είπε- είναι περιουσία του ελληνικού λαού. «Εγείρεται μεγάλο ζήτημα αντισυνταγματικότητας, που αμφισβητεί το διαγωνισμό. Κόβουμε ένα "φιλέτο" για να το δώσουμε σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Παράλληλα, τίθεται τεράστιο ζήτημα μεταβίβασης καταναλωτικού κοινού, καθώς αγνοείται το Σύνταγμα» τόνισε ο κ. Μπόλαρης.