Περίπου 1200 ευρώ καταναλώνει κατά μέσο όρο ένας τουρίστας στην Κρήτη, με το 60% του κόστους να αντιστοιχεί σε μεταφορικά και διαμονή.
Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες στην Κρήτη ξοδεύουν πραγματικό χρήμα πάνω στο νησί της τάξεως των περίπου 500 ευρώ ανά άτομο για τη διαμονή τους.
Αυτά κι ακόμα περισσότερο ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν μέσα από τη μεγάλη έρευνα «Τουρισμός και Εμπόριο στην Κρήτη» του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, που παρουσιάστηκε στην Κρήτη μέσα από μια συνεργασία της ΕΣΕΕ με την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και τους Εμπορικούς Συλλόγους Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας πάντως δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά για το Ηράκλειο, αφού στο νομό παρουσιάζονται οι μικρότερες δαπάνες.
Τις μεγαλύτερες συνολικές δαπάνες κάνουν οι τουρίστες σε ξενοδοχεία του Αγίου Νικολάου, ενώ τις μεγαλύτερες δαπάνες εστίασης κάνουν στα Χανιά.
Γενικά θετικά είναι τα αποτελέσματα πάντως για την Κρήτη, καθώς οι περισσότεροι τουρίστες, σε ποσοστό της τάξης του 67% δηλώνουν ότι θα ξαναέρθουν στην Κρήτη.

Ζητούν ησυχαστήρια

Την ησυχία και τη χαλάρωση αποζητούν οι περισσότεροι τουρίστες που έρχονται στην Κρήτη. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις 3 στους 10 επισκέπτες μένουν σε κάποια από τις πρωτεύουσες των νομού, ενώ 7 στους 10 επιλέγουν κάποια λιγότερο πολυσύχναστη και ήσυχη περιοχή για να μείνουν.

“Προφίλ”

Λίγοι είναι οι τουρίστες που έρχονται στην Κρήτη και θέλουν διαμονή all inclusive. Οι περισσότεροι επιλέγουν την άνεση και τη γνωριμία με το νησί, ενώ επιζητούν να μάθουν όσο το δυνατόν καλύτερα την Κρήτη.
Τα ποσοστά σε all inclusive ξενοδοχεία δεν είναι μικρά, αλλά φθάνουν μόλις το 25%, ενώ το 75% των επισκεπτών επιλέγουν να μείνουν σε ξενοδοχεία που δεν είναι all inclusive. Οι περισσότεροι επισκέπτες βέβαια θέλουν μια καλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και γιʼ αυτό επιλέγουν ξενοδοχεία, συνήθως, από 4 αστέρια και πάνω.

Καλύτεροι τουρίστες

Μακράν οι καλύτεροι τουρίστες της Κρήτης είναι οι Ρώσοι, οι οποίοι σύμφωνα με την έρευνα πραγματοποιούν τις μεγαλύτερες δαπάνες σε αγορές, που υπολογίζονται σε 283 ευρώ ανά άτομο. Οι Ρώσοι εμφανίζουν επίσης τα μεγαλύτερα συνολικά έξοδα κατʼ άτομο, όπως και πολύ υψηλές δαπάνες στην εστίαση.
Οι «χειρότεροι» πελάτες συνολικά είναι οι Γάλλοι, που έχουν τα μικρότερα συνολικά έξοδα, ενώ οι «χειρότεροι» πελάτες σε αγορές είναι οι Γερμανοί που δεν ξοδεύουν με τίποτα πάνω από 100 περίπου ευρώ.

Αγορές

Περισσότερο ικανοποιημένοι από τις αγορές της Κρήτης μένουν οι τουρίστες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και λιγότερο ικανοποιημένοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.
Σε γενικές γραμμές πάντως υπάρχει μια θετική αποτίμηση αναφορικά με την ικανοποίηση των αγορών, η οποία προκύπτει από την αντιστοιχία της ποιότητας των προϊόντων και της τιμής.