Του Θάνου Περβολαράκη

“Πεδίον δόξης λαμπρόν” στην παρανομία θα ανοιγόταν για τους νεαρούς που αποτελούσαν τις δύο εγκληματικές οργανώσεις τις οποίες εξάρθρωσε το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου μετά από πολύμηνη παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων τους, αλλά και την έφοδο στα σπίτια και στους χώρους εργασίας τους. Οι συνολικά 10 συλληφθέντες, όπως έγραψε χθες η «Π», αν και επρόκειτο για νεαρής ηλικίας άτομα, είχαν ωστόσο καταφέρει να αποκτήσουν την πείρα και τη μεθοδολογία που συναντάται σε «ψημένους» κακοποιούς, οι οποίοι είναι για χρόνια στην πιάτσα. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, οι συλληφθέντες ήταν και άριστα οργανωμένοι στα πρότυπα εγκληματικών οργανώσεων με πολυετή παρουσία στην παρανομία.
Όπως ανέφερε ο διοικητής των υπηρεσιών ασφαλείας του νησιού Γ. Σκανδαλάκης, οι συλληφθέντες αποτελούν τα μέλη δύο εγκληματικών οργανώσεων. Η πρώτη με ... ειδίκευση στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, στην τοκογλυφία και στους εκβιασμούς και η δεύτερη οργάνωση στη διακίνηση ναρκωτικών. Σε ό,τι αφορά την πρώτη εγκληματική ομάδα, αρχηγός της ήταν ένας 23χρονος εργαζόμενος σε ψητοπωλείο με συνεργούς έναν 23χρονο κι έναν 26χρονο. Και οι τρεις προαναφερθέντες είναι από το Ηράκλειο, ενώ μέλη φέρονται δύο ακόμη Ηρακλειώτες νεαρής ηλικίας. Ο φερόμενος ως αρχηγός, δάνειζε σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. χρήματα σε άτομα που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα με υψηλό τοκισμό που έφτανε μέχρι το 50% ανά μήνα. Με τα χρήματα από την τοκογλυφική του δράση ο 23χρονος «εγκέφαλος» αγόραζε οχήματα για να νομιμοποιεί τα χρήματα των παράνομων δραστηριοτήτων του. Σε περίπτωση που τα θύματά τους δεν κατέβαλαν τα χρήματα στην ημερομηνία που είχε καθοριστεί, τότε οι «δανειστές» του εκβίαζαν και τα απειλούσαν.
Σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλάκη θύματα τους αλλά και πελάτες - χρήστες ναρκωτικών ουσιών που προμηθεύονταν ναρκωτικά από την ομάδα αυτή, ήταν 62 άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας.
Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα προκύπτει ότι στο πλαίσιο της εγκληματικής τους δράσης, είχαν καταφέρει να αποσπάσουν συνολικά το ποσό των 13.200 ευρώ, παρέχοντας δάνεια που έφθαναν και τις 3.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής δέχονταν, ως ενέχυρο, αντικείμενα μεγάλης αξίας και περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, κτήματα κ.λπ.) των παθόντων. Επιπλέον, παράλληλα με την τοκογλυφία, μέλη της οργάνωσης, πάντα υπό την καθοδήγηση του 23χρονου, δραστηριοποιούνταν στην εμπορία και διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνης και κάνναβης), τις οποίες διέθεταν σε χρήστες, στην πόλη του Ηρακλείου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι είχαν αναπτύξει σταθερές επαφές με χρήστες ναρκωτικών ουσιών, του οποίους προμήθευαν με ποσότητες κοκαΐνης έναντι του χρηματικού ποσού των 50 ευρώ για 0,5 γραμμάρια και των 80 ευρώ για το 1 γραμμάριο. Οι Διωκτικές Αρχές έχουν επιβεβαιώσει πέντε περιπτώσεις τοκογλυφίας και σε από αυτές υπάρχουν καταθέσεις των θυμάτων.
Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση με αντικείμενό της την διακίνηση ναρκωτικών αποτελούνταν από έναν 28χρονο Ηρακλειώτη ως αρχηγό, και τέσσερα ακόμη άτομα, έναν επίσης Ηρακλειώτη 26 ετών και τρεις Αλβανούς.
Σύμφωνα με την Αστυνομία ο 28χρονος αρχηγός καθοδηγούσε τον 26χρονο (βασικό μέλος) και τους τρεις αλλοδαπούς στην προμήθεια, αποθήκευση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνης και κάνναβης), σε χρήστες στην πόλη του Ηρακλείου. Οι αλλοδαποί είχαν το ρόλο των αποθηκάριων, αφού ήταν εκείνοι που έκρυβαν σε σημεία που είναι προς το παρόν άγνωστα στις Αρχές, τις ναρκωτικές ουσίες.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πιστεύουν ότι τον τελευταίο μήνα οι συλληφθέντες είχαν καταφέρει να πουλήσουν 130 γραμμάρια κοκαΐνης και 2,1 κιλά κάνναβης.
Τις δύο οργανώσεις συνέδεε ένας 26χρονος Ηρακλειώτης, ο οποίος προμηθευόταν ναρκωτικά και από τις δύο ομάδες των συλληφθέντων. Αναφορά έγινε όμως και για έναν 17χρονο, ο οποίος είχε διπλό ρόλο. Υπήρξε και αγοραστής ναρκωτικών ουσιών αλλά και άτομο που πουλούσε ναρκωτικά στο Ηράκλειο.
Τα ναρκωτικά που βρέθηκαν δεν ήταν αυτά που περίμεναν ότι θα βρουν οι αστυνομικοί, καθώς όπως ειπώθηκε, οι δράστες είχαν προλάβει να πουλήσουν τα περισσότερα. Τα ευρήματα για την ΕΛ.ΑΣ. μετά από τις έρευνες που έκανε είναι: 25.665 ευρώ, ως προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες, επιταγή ύψους 4.000 ευρώ, καθώς και πλήθος εγγράφων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, 41,3 γραμμάρια κοκαΐνη, 27,5 γραμμάρια κάνναβης, πέντε οχήματα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως μέσα μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών, δύο ζυγαριές ακριβείας, μια βαλλίστρα με 14 βέλη, μια σιδερογροθιά και πτυσσόμενο μαχαίρι, μήκους λάμας 18 εκατοστών, ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ και πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM.
Σύμφωνα με πληροφορίες προανακριτικά οι φερόμενοι αρχηγοί των δύο οργανώσεων αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται.