Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Για παράβαση καθήκοντος, ψευδορκία,  ψευδή καταμήνυση αλλά και για υπέρβαση εξουσίας μήνυσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, τον επικεφαλής αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ, ο οποίος είχε την ευθύνη των μέτρων στην Χερσόνησο, τον Νοέμβριο του 2012.

Τότε, στην διάρκεια εκδήλωσης του κόμματος στην περιοχή, είχε γίνει αντιφασιστική διαδήλωση με αποτέλεσμα να προκληθεί σοβαρή ένταση.

Με εντολή της εισαγγελέως Αθηνών διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα, την οποία ανέλαβε η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Ο επικεφαλής αξιωματικός (σήμερα έχει αποστρατευτεί) εναντίον του οποίου στρέφεται ο Ηλίας Κασιδιάρης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο κλιμάκιο της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο βρέθηκε στο Ηράκλειο για την διερεύνηση της υπόθεσης. Το πόρισμα της προκαταρκτικής θα διαβιβαστεί στην αρμόδια εισαγγελική λειτουργό.

Σημειώνεται ότι για τα επεισόδια της Χερσονήσου σχηματίστηκε δικογραφία, η οποία συμπεριλαμβάνεται σε αυτές τις οποίες είχε υποβάλει ο πρώην υπουργός Προστασίας, Νίκος Δένδιας, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την εγκληματική δράση του κόμματος.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματικός που βρίσκεται στο στόχαστρο του Ηλία Κασιδιάρη είχε δώσει αναλυτική κατάθεση για τα όσα έγιναν στην Χερσόνησο στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που είχε διατάξει σε χρόνο-ρεκόρ η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Ηρακλείου.

Απειλές ...on camera

Τότε, ολόκληρη η Ελλάδα είχε παρακολουθήσει τις  απειλές και ύβρεις που είχε εκτοξεύσει δημόσια ενώπιον των επικεφαλής αξιωματικών της Αστυνομίας ο Ηλίας Κασιδιάρης. Μπροστά στην δημοσιογραφική κάμερα, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής απευθυνόμενος στους  δύο υψηλόβαθμους αξιωματικούς  απειλούσε ακόμα και με ...νεκρούς, τους «στόλιζε» με απαξιωτικούς  χαρακτηρισμούς, προειδοποιώντας με μηνύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, απευθυνόμενος σε έναν από τους επικεφαλής της Αστυνομίας, φέρεται να λέει: “Θα τους γ… όλους. Αν θες να έχεις νεκρούς, στο λόγο μου θα έχεις νεκρούς”. Σε άλλο σημείο φωνάζοντας και πάλι προς τους επικεφαλής των μέτρων, λέει: «έρχονται και σπάνε τα αυτοκίνητα και εσείς κάθεστε και τον παιζ…και εγώ πώς να κάνω εκδήλωση; Δεν μπορούν 50-100 άτομα να παρακωλύουν μια νόμιμη συγκέντρωση ενός εκλεγμένου κόμματος”.

 Τον εκνευρισμό του, όπως είχε ειπωθεί τότε,  είχε προκαλέσει το γεγονός ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν στον ίδιο και σε μέλη του κόμματος να περάσουν το μπλόκο και να κινηθούν κατά των διαδηλωτών, οι οποίοι παρεμπόδιζαν τους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής να προσεγγίσουν τον χώρο της εκδήλωσης, προκαλώντας  φθορές.

 Για τον σχηματισμό και την αποστολή της δικογραφίας στην Δικαιοσύνη, η τοπική ΕΛ.ΑΣ. είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν στους “απειλητικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς του βουλευτή προς αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ”. 

Όπως είχε γράψει η «Π», η εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ηρακλείου πολύ πριν ακόμα ξεσπάσει ο σάλος με την Χρυσή Αυγή μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα, είχε κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου μέσω του Άρειου Πάγου να διαβιβαστεί στην Βουλή το αίτημα για την άρση ασυλίας του βουλευτή,  χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια κινητικότητα. Η υπόθεση ανακινήθηκε μαζί με άλλες μετά την δολοφονία Φύσσα.

Αποκαλυπτική η κατάθεση

Χαρακτηριστικό όμως είναι και το απόσπασμα της κατάθεσης του δεύτερου υψηλόβαθμου αξιωματικού στην Χερσόνησο, το οποίο είδε πριν από μήνες το φως της δημοσιότητας. Μετά από ερώτηση, ο υψηλόβαθμος αξιωματικός αναφέρει στην κατάθεσή του:  “Η απαί́τησή του (εννοεί του Ηλία Κασιδιάρη) ήταν να φύ́γουν οι διαδηλωτές και μάλιστα είπε θα τους γα.... όλους, έχεις τον λόγο μου, θα έχεις νεκρούς μέχρι το βράδυ. Τη φρά́ση αυτή απηύθυνε προς εμένα και προς τον ... (κατονομάζει τον μηνυόμενο σήμερα συνάδελφό του), ο οποίος ή́ταν ο επικεφαλής των μέ́τρων Αʼ υποδιευθυντής και ήδη συνταξιούχος, αλλά δεν ξέρω αν το άκουσε. Προφανώ́ς εννοού́σε νεκρούς αν τους επιτρέπαμε να έρθουν σε επαφή με τους διαδηλωτές”. 

Σε ερώτηση που εκτίμησαν τα όσα ανέφερε ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο αξιωματικός απαντά:  “...Εγώ́ τη στάση και τα λόγια του συγκεκριμέ́νου βουλευτή́ τα εξέλαβα ως σοβαρά, επειδή προέρχονται από έναν βουλευτή́ και με δεδομένο ό́τι οι διαδηλωτές είχαν φοβερή αντιπαλότητα με τη Χρυσή́ Αυγή. Είχα την αίσθηση ότι ό,τι έλεγε ο βουλευτής τα ασπαζό́ντουσαν τα μέλη της ΧΑ και ότι τους καθοδηγού́σε. Επισημαίνω ότι υπό την ως άνω ιδιότητά μου έχω λάβει μέρος σε πολλές παρό́μοιες επιχειρή́σεις και δεν μου έχει συμβεί άλλη φορά επικεφαλής ομάδας, κόμματος, συνδικαλιστική́ς ένωσης να συμπεριφερθεί με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο”.

 Ερώ́τηση: Το εκλά́βατε ή ́ ό́χι ως προσπά́θεια, εκτό́ς των ά́λλων, παρέμβασης στο έ́ργο σας;

 Απάντηση: “Βεβαίως διότι είχε ξεκάθαρη απαίτηση να κά́νουμε αυτό που έλεγε ο ίδιος”.