Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

«Χορό» εκατομμυρίων με εικονικά τιμολόγια κατηγορείται  ότι είχε στήσει  γνωστό ζευγάρι επιχειρηματιών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στον τουριστικό τομέα.

Το επιχειρηματικό ζεύγος είχε τεθεί στο στόχαστρο της Οικονομικής Αστυνομίας από το φθινόπωρο του 2013 μετά από καταγγελίες που δέχτηκε η υπηρεσία.

Μάλιστα στα τέλη του περασμένου έτους, κλιμάκιο της Οικονομικής υπηρεσίας έχει έρθει στην Κρήτη προκειμένου να κατασχέσει δισκέτες και όλα τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων προκειμένου να ξεκινήσει η έρευνα.

Σχεδόν οχτώ μήνες μετά, δύο στελέχη της υπηρεσίας ταξίδεψαν χθες στο Ηράκλειο και με τη συνδρομή αστυνομικών της Ασφάλειας Ηρακλείου προχώρησαν στην αυτόφωρη σύλληψης τους. Ο επιχειρηματίας  συνελήφθη στον εργασιακό του χώρο, ενώ η γυναίκα του παρουσιάστηκε αυθορμήτως.

Και οι δύο οδηγήθηκαν χθες ενώπιον της Δικαιοσύνης όπου και διαβιβάστηκε η δικογραφία. Σε βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για κατʼ επανάληψη έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων  αλλά και για μη απόδοση ΦΠΑ και πήραν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν σήμερα το μεσημέρι ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή. Μέχρι τότε παραμένουν κρατούμενοι.

Πρόκειται για ιδιαίτερα γνωστούς επιχειρηματίες καθώς υπό την ιδιοκτησία τους βρίσκονται γνωστές ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή της Χερσονήσου αλλά και εταιρεία με ενοικιαζόμενα οχήματα.

Τι αναφέρεται στη δικογραφία

Ο έλεγχος της Οικονομικής Αστυνομίας, ο οποίος αμφισβητείται από τους δύο επιχειρηματίες, αφορά στα έτη 2009-2012.  

Τους καταλογίζεται ότι έκαναν εικονικές πιστωτικές εγγραφές προκειμένου να διογκώνουν τα έξοδα τους ώστε να εμφανίζουν πολύ μειωμένα έσοδα.

Με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην δικογραφία, χάνεται το  ...μέτρημα αφού γίνεται ξεχωριστή αναφορά για κάθε εικονικό τιμολόγιο που είχαν εκδώσει από διαφορετικές εταιρείες.

 Τα ποσά που αναφέρονται είναι ...ιλλιγγιώδη. Αστυνομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η οικονομική ζημία που έχει υποστεί το Δημόσιο από την φοροδιαφυγή είναι μαμούθ. Σύμφωνα με την Οικονομική Αστυνομία το ύψος των εσόδων και των αναλογούντων φόρων, υπερβαίνουν τα 10 εκατομμύρια.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για το 2010 τα τιμολόγια που είχαν εκδοθεί και φέρονται εικονικά αντιστοιχούν σε περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης για το 2012 φέρονται να είχαν εκδοθεί εικονικά τιμολόγια πάνω από 1.100.000 ευρώ.

Επιπλέον, με βάση την εικονικότητα των τιμολογίων, η Οικονομική Αστυνομία αποδίδει στο επιχειρηματικό ζεύγος μη απόδοση ΦΠΑ ύψους άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ.

 «Τα τιμολόγια είναι πραγματικά»

 Οι δύο επιχειρηματίες αρνούνται τις κατηγορίες. Υποστηρίζουν ότι τα τιμολόγια που κατά την Οικονομική Αστυνομία είναι εικονικά, αντιστοιχούν σε πραγματικές συναλλαγές.

Διατείνονται ότι θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία προκειμένου να αποδείξουν το αληθές των ισχυρισμών τους και μάλιστα θα ορίσουν ειδικούς πραγματογνώμονες-λογιστές προκειμένου να ξεκαθαριστεί η υπόθεση.

Από την πλευρά της υπεράσπισης αναφέρεται ακόμα ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κανένας φορολογικός καταλογισμός σε βάρος τους ενώ σε ό,τι αφορά στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης υποστηρίζουν ότι δεν είχαν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις και αυτό θα γίνει σήμερα ενώπιον του ανακριτή.

Πολλές από τις συναλλαγές που περιγράφονται αφορούν, σύμφωνα με νομικούς κύκλους,  τις εταιρείες των δύο επιχειρηματιών με εταιρείες του εξωτερικού και την προπλήρωση τουριστικών πακέτων.Σημειώνεται ότι στο παρελθόν στον συγκεκριμένο επιχειρηματία είχε γίνει καταλογισμός από την αρμόδια ΔΟΥ για χρέη προς το δημόσιο ύψους περίπου 5-6 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία σήμερα, όπως υποστηρίζεται, έχουν αποπληρωθεί στο 90%.