Μιχάλης Σάλλας: ʽʼΠροτεραιότητα η αναδιάρθρωση δανείων βιώσιμων επιχειρήσεωνʼʼ

Απόλυτη προτεραιότητα στην αναδιάρθρωση των δανείων επιχειρήσεων που λειτουργούν, απασχολούν πολλούς εργαζόμενους και έχουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα, δίνουν οι τράπεζες σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά την επίσκεψή του στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης χθες , ο κ. Σάλλας υπογράμμισε πως οι τράπεζες έχουν οργανώσει εσωτερικούς μηχανισμούς και διαδικασίες και είναι σε θέση σήμερα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων τόσο σε διαχειριστικό, όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο.

«Η όλη προσπάθεια αποβλέπει στην οικονομική ανόρθωση του τόπου και την ενίσχυση της υγιούς και ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας» τόνισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως είπε, «εξετάζουμε μία -μία τις επιχειρήσεις για εξυγίανση και αναδιάρθρωση, με απόλυτη προτεραιότητα σε εκείνες που λειτουργούν, απασχολούν πολλούς εργαζόμενους και έχουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα».

Σύμφωνα με το ίδιο, η αντιμετώπιση του προβλήματος των καθυστερήσεων γίνεται με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα από τις ελληνικές τράπεζες.

«Η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε για την επίλυση του προβλήματος, πρέπει να είναι τέτοια ώστε, να μην ανακοπεί η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε ο κ. Σάλλας.

Ανάκαμψη στην οικονομία

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας επεσήμανε ότι διαμορφώνεται σταδιακά μία θετικότερη εικόνα, εξηγώντας πως η εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται όχι μόνο στους οικονομικούς δείκτες, αλλά και στον τρόπο δράσης του δημόσιου τομέα.

«Είναι εμφανής μία αλλαγή που σημειώνεται σταδιακά και στον ίδιο τον τρόπο λειτουργίας του κράτους» τόνισε ο κ. Σάλλας, αναφέροντας ως πρόσφατα παραδείγματα την επιτυχημένη ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος, όπως επίσης και την επιτυχή διαχείριση θεμάτων της δημόσιας τάξης.

Αλλά και στην οικονομία, πρόσθεσε ο ίδιος, «βλέπουμε μία βελτίωση των επιδόσεων του ιδιωτικού τομέα, όπως στον τουρισμό, ο οποίος έχει σημαντική επίδραση και σε πολλούς άλλους κλάδους».

Ο κ. Σάλλας αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από το εξωτερικό για μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές ή την αγορά ακινήτων, καθώς βέβαια και η επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων.

Τέλος, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε πως η ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας, είναι επίσης ένας κρίσιμος παράγων που συνεισφέρει στην ανάκαμψη της οικονομίας μας.

Όπως είπε, «η τόνωση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας στον αγροτικό τομέα αποτελεί για εμάς, την Τράπεζα Πειραιώς, προτεραιότητα».

Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε ο ίδιος, «έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες σημαντικές. Πρωτοβουλίες όχι μόνο χρηματοδοτικής στήριξης, αλλά και καινοτόμες δράσεις, όπως η συμβολαιακή γεωργία, η οποία συμβάλλει στον εξορθολογισμό όλου του συναλλακτικού κυκλώματος και τη διασφάλιση ρευστότητας, από τον παραγωγό μέχρι την βιομηχανία αγροτικών προϊόντων».