Εξάμηνη παράταση μεταφέροντας τις τελικές αποφάσεις για μετά τις εκλογές και τη νέα αξιολόγηση της τρόικας που θα γίνει τον Οκτώβρη, πήραν όλα τα εκκρεμή με την τρόικα θέματα που βρίσκονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση.
Τόσο για τις επιπλέον απολύσεις που ζητούν οι δανειστές από το Δημόσιο όσο και για τα εργασιακά η συμφωνία προβλέπει ότι δεν θα αλλάξει μεν τίποτε με νόμο τώρα, αλλά μετά από μια δοκιμαστική πολιτική περίοδο πχ έξι μηνών, για το θέμα θα αποφασίσει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) που θα γνωμοδοτήσει αν λειτουργεί σωστά ο θεσμός στη χώρα μας και τι πρέπει τυχόν να αλλάξει.
Αν προκύψουν δυσλειτουργίες, η τρόικα θα επαναφέρει τον Οκτώβριο το θέμα, απαιτώντας οι απολύσεις να απελευθερωθούν με νόμο.
Η συμφωνία -με βάση διαρροές και πληροφορίες, καθώς όλα τελούν υπό αίρεση, μέχρι να δημοσιοποιηθεί το τελικό κείμενο- προβλέπει χαμηλότερες αποδοχές ως κίνητρο για την πρόσληψη των μακροχρόνια ανέργων, με προσαύξηση, λόγω των τριετιών, επί του μισθού, μειωμένη κατά 50%.
Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι ο άνεργος που θα προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό και έχει ήδη δέκα χρόνια προϋπηρεσία, θα έχει προσαύξηση 87,9 ευρώ, αντί 175,8.
Για να ωφεληθούν όμως οι άνεργοι από τη ρύθμιση, πρέπει ο εργοδότης να αναγνωρίσει την προϋπηρεσία, κάτι που αρνούνται πολλοί εργοδότες από την αρχή της κρίσης. Η μείωση κατά 50% δεν αφορά στους εργατοτεχνίτες, που δικαιούνται μέχρι έξι τριετίες με προσαύξηση 5%.
Για τις απολύσεις στο Δημόσιο, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν δεσμεύσεις για το 2015». Όσον αφορά στην ξαφνική μεταστροφή στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων έδωσε την δική της εκδοχή: «Έτσι γίνονται οι διαπραγματεύσεις, βάλανε πολλά θέματα στο τραπέζι, ξέροντας ότι μετά σε κάποια θα υποχωρήσουν».

Τι θα ισχύσει για το γάλα και τα ΜΗΣΥΦΑ

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά, βάσει της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, στα επίμαχα θέματα η συμφωνία έχει ως εξής:
- Δημιουργείται νέα κατηγορία στο γάλα, που θα λέγεται «γάλα ημέρας» και θα έχει διάρκεια ζωής... δύο μέρες στο ράφι. Στο γάλα χαμηλής παστερίωσης η Ελλάδα εναρμονίζεται με τα κοινοτικά δεδομένα, κάτι που σημαίνει ότι θα κυκλοφορεί γάλα, που θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο «φρέσκο», ανάλογα με τις δυνατότητες παστερίωσης που έχει η βιομηχανία, δηλαδή μέχρι 11 μέρες.
- Σε ό,τι αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), θα συνεχίσουν για μεταβατική περίοδο τριών μηνών να διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.
Καταργείται ο προσδιορισμός συγκεκριμένου περιθωρίου κέρδους (33%) για τους φαρμακοποιούς, ενώ παραμένει ο προσδιορισμός της ανώτατης τιμής, που ορίζεται από τον ΕΟΦ και αναγράφεται στις συσκευασίες.
Στόχος της ρύθμισης είναι να μειωθούν οι τιμές μέσω του ανταγωνισμού που θα επέλθει στο επίπεδο της μείωσης του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών. Η επιτυχία του μέτρου θα εξεταστεί έπειτα από τρεις μήνες από την τρόικα και έχει συμφωνηθεί ότι, σε περίπτωση που στο μεσοδιάστημα δεν μειωθούν οι τιμές, τότε θα επέλθει πλήρης απελευθέρωση δηλαδή και σε ό,τι αφορά στο δίκτυο διανομής.
Το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί για το σύστημα παρακολούθησης της πορείας των τιμών.
"Δεν αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, δεν επιτρέπεται μη φαρμακοποιός ιδιοκτήτης, ωστόσο, επειδή για τα φάρμακα και τα φαρμακεία υπάρχουν 28 σημεία στην έκθεση του ΟΟΣΑ, αλλάζουν θέματα, όπως π.χ. σε σχέση με τα συστεγαζόμενα φαρμακεία" σχολίασε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης .
- Ως προς τα βιβλία, γίνεται διαχωρισμός μεταξύ λογοτεχνικών και μη. Στα μη λογοτεχνικά δεν θα ισχύει η ενιαία τιμή και για τα λογοτεχνικά η πρώτη έκδοση θα έχει ενιαία τιμή.
- Το ψωμί θα δίνεται με το ζύγι.
Για το λάδι και για το γιαούρτι δεν υπήρξε θέμα από τον ΟΟΣΑ, σχολίασε το ίδιο στέλεχος.
Τέλος, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα δοθούν στην οικονομία φέτος είναι τρία δισ. ευρώ.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης χθες κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δημιουργεί τεχνητό κλίμα ενόψει των εκλογών.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σαμαράς είναι το μνημόνιο

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως η κυβέρνηση απέκρυψε το περιεχόμενο της συμφωνίας, η οποία «θα οδηγήσει σε νέο μνημόνιο μετά τις ευρωεκλογές».
«Η μόνη αλήθεια που ειπώθηκε σήμερα από τον κ. Σαμαρά ήταν πως η κυβέρνηση τήρησε τις υποσχέσεις της. Αλλά τις τήρησε πλήρως και μονομερώς, μόνο προς την τρόικα και όχι προς τον ελληνικό λαό» αναφέρει η ανακοίνωση.
“Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι δεν είπε λέξη για το φόνο.
Προσπάθησε επιμελώς, αλλά ανεπιτυχώς, να αποκρύψει το περιεχόμενο της συμφωνίας με τη τρόικα. Μιας συμφωνίας που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο μνημόνιο, που σχεδιάζουν να μας φορέσουν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.
Η συμφωνία για την οποία επαίρεται ο κ. Σαμαράς προβλέπει κατάργηση των τριετιών, απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, νέες απολύσεις στο δημόσιο τομέα και μόνιμη φτώχια για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους.
Πρόκειται για μια βίαιη επιτάχυνση του σχεδίου υποτίμησης της εργασίας, των περιουσιών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Με αυτή τη συμφωνία ο κ. Σαμαράς ταυτίστηκε για πάντα με το μνημόνιο. Για την ακρίβεια, ο κ. Σαμαράς είναι το μνημόνιο.
Και από το μνημόνιο θα βγούμε, μόνο όταν ο λαός μας στείλει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας την κυβέρνησή του».

ΚΚΕ: Με τη σφραγίδα του κεφαλαίου η συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας

«Η συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας έχει τη σφραγίδα του κεφαλαίου» δηλώνει το ΚΚΕ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Το κεφάλαιο, λέει η ανακοίνωση «μέσω των νέων αντιλαϊκών μέτρων, όπως η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, αλλά και μέτρων που δρομολογούνται για το επόμενο διάστημα, όπως οι ομαδικές απολύσεις και οι νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς και το ασφαλιστικό, αποκτά πρόσβαση σε πάμφθηνη εργατική δύναμη και εργαλεία για τον εκτοπισμό των μικρών επαγγελματιών από την αγορά».
«Και αυτή η συμφωνία αποδεικνύει αυτό που μόνο το ΚΚΕ τονίζει, ότι δηλαδή τα μνημόνια ενσωματώνουν τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ και τις απαιτήσεις των κεφαλαιοκρατών, που υπήρχαν προ κρίσης και μνημονίων και σήμερα εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες-μέλη, είτε μέσω των μηχανισμών της τρόικας είτε και χωρίς αυτούς».
«Ακόμη και αν τελειώσει η σημερινή μορφή των μνημονίων, η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί, μέσω των μηχανισμών εποπτείας και επιτήρησης που έχει συγκροτήσει πλέον η ΕΕ», εκτιμά το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι η συμφωνία αποδεικνύει πως «μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος, που στόχο έχουν να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλίων, σε βάρος των λαών, ενώ η όποια δοσολογία μεταξύ των δύο δεν αλλάζει την ουσία αυτού του αντιλαϊκού μείγματος».
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, μέσα και από αυτήν τη συμφωνία είναι φανερή η προσπάθεια διαχωρισμού και διαίρεσης των εργαζομένων σε δημόσιο-ιδιωτικό τομέα, εργαζόμενους-ανέργους, ακραία φτώχεια-νοικοκυριά «με αντοχές», προκειμένου να υλοποιήσουν ευκολότερα την αντιλαϊκή πολιτική.

ΔΗΜΑΡ: Η διανομή του πλεονάσματος δεν είναι κίνηση φιλανθρωπίας

Να διανείμει το πλεόνασμα στους φτωχούς προτρέπει την κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ λέγοντας: «το πλεόνασμα που προέκυψε από τις θυσίες του ελληνικού λαού, πρέπει να διατεθεί στους συμπολίτες μας που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας». Στην ίδια ανακοίνωση, η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για κίνηση φιλανθρωπίας αλλά για επιβεβλημένη πολιτική: «Η διανομή του πλεονάσματος δεν είναι κίνηση φιλανθρωπίας, όπως την αντιλαμβάνεται και την παρουσιάζει η κυβέρνηση, αλλά πολιτική επιβεβλημένη. Στην ανάγκη όμως να κλείσει πάση θυσία η διαπραγμάτευση με την τρόικα, η κυβέρνηση υποκύπτει στις πιέσεις, περικόπτει δραστικά το ποσό που θα διατεθεί και προσανατολίζεται να το διανείμει και με πελατειακά κριτήρια».