Ενώ αναμένεται να επικυρωθούν μέσα στις επόμενες μέρες και επισήμως τα αποτελέσματα των εκλογών του ΤΕΕ ΤΑΚ, γεγονός που σημαίνει ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να κλείσει το θέμα της συγκρότησης της νέας διοίκησης και του προεδρείου της αντιπροσωπείας του Επιμελητηρίου, το όλο θέμα εξακολουθεί να βαδίζει στα “τυφλά” γεγονός που αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα… Το βέβαιο είναι ότι η συγκρότηση της νέας διοίκησης περνά μέσα από το μονοπάτι των συνεργασιών, αφού καμία παράταξη δεν κατάφερε να αποκτήσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Ωστόσο η διαδρομή αυτή φαίνεται ότι δεν είναι εύκολη αφού η κάθε παράταξη βάζει τους δικούς της όρους που όπως φαίνεται προσκρούουν στους σχεδιασμούς των υπολοίπων. Το βέβαιο είναι ότι οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές καθώς οι πολιτικές διεργασίες θα ενταθούν, προκειμένου να προχωρήσει η συγκρότηση των νέων οργάνων. Οι μέχρι σήμερα πολιτικές ζυμώσεις και οι διερευνητικές επαφές των παρατάξεων δεν έχουν φέρει πρακτικό αποτέλεσμα, δίνουν όμως το στίγμα των νέων ισορροπιών που διαμορφώνει το νέο εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο έφερε μεγάλες ανατροπές.

Η πλευρά της ΑΜΑΚ -που πέτυχε περίτρανη νίκη, καθώς κατάφερε να κάνει τη μεγάλη ανατροπή και να πάρει την πρωτιά (με 43,27% διπλασιάζοντας τα ποσοστά της) αλλά όχι και την αυτοδυναμία- δηλώνει αποφασισμένη να διεκδικήσει τη διοίκηση του ΤΕΕ ΤΑΚ αφού όπως ξεκαθαρίζει είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών. Είναι γνωστή η πρόταση που έχει καταθέσει δημόσια η ΑΜΑΚ προκειμένου να ξεμπλοκάρει το θέμα της συγκρότησης της νέας διοίκησης στο ΤΕΕ ΤΑΚ. Η πρώτη σε ψήφους παράταξη του ΤΕΕ ΤΑΚ, έχει καλέσει τις υπόλοιπες παρατάξεις να αποδεχτούν την ευθύνη να αναλάβει τη διοίκηση στη διοικούσα επιτροπή η ΑΜΑΚ υπό τον έλεγχο των υπόλοιπων παρατάξεων. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό. Ότι τις θέσεις του προέδρου του αντιπροέδρου του γραμματέα και ενός μέλους (τέσσερις συνολικά) θα τις καταλάβει η ΑΜΑΚ και τις υπόλοιπες πέντε θέσεις της διοίκησης θα τις έχουν αναλογικά με το εκλογικό ποσοστό τους οι υπόλοιπες παρατάξεις.

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη θέση ευθύνης, για τη λειτουργία της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ ΤΑΚ (που είναι διακριτό όργανο), η ΑΜΑΚ προτείνει το προεδρείο της να το αναλάβουν οι άλλες παρατάξεις υπό τον έλεγχο όλου του σώματος.

Η ΑΜΑΚ μάλιστα υπενθυμίζει ότι είχε στηρίξει την ίδια ακριβώς πρόταση για τη συγκρότηση των οργάνων στο ΤΕΕ/ΤΑΚ και μετά τις εκλογές του 2010, όταν ήταν δεύτερη δύναμη. (Πρότεινε τότε, με την ίδια λογική, να αναλάβει κάθε παράταξη τις ευθύνες της αναλογικά και η ΠΑΣΚ-Σ, που είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη, να αναλάβει την ευθύνη της διοίκησης). Η ΑΜΑΚ δεν έχει διστάσει να ξεκαθαρίσει ότι «κάθε απόπειρα αντιστροφής της κατάταξης με μεθοδευμένες τάχα «συγκλίσεις» (που στην ουσία γίνονται για να μοιραστούν οι θέσεις κάθε είδους εξουσίας εντός και εκτός Επιμελητηρίου, για να «διασφαλίσουν» τη σιωπή ή τη συνηγορία του ΤΕΕ/ΤΑΚ στα επόμενα κυβερνητικά-μνημονιακά μέτρα), αποτελεί απόπειρα νόθευσης των εκλογικών αποτελεσμάτων”, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι θα τη βρουν απέναντι…

Την ίδια στιγμή η ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚ), που έζησε την οδυνηρή ήττα της απώλειας της πρώτης θέσης, καθώς τα εκλογικά ποσοστά της κατακρυμνίστηκαν, εξακολουθεί να διατυπώνει αξιώσεις διεκδίκησης της διοίκησης. Επισήμως έχει δηλώσει αποφασισμένη να συζητήσει με όλες τις πλευρές στη λογική της συγκρότησης της νέας διοίκησης, χωρίς ωστόσο να έχει καταλήξει σε συμφωνία με κάποια παράταξη, γεγονός που κάποιοι το αποδίδουν στο ασαφές πολιτικό πλαίσιο που βάζει.

Πολλοί εκτιμούν ότι η μακρά συνεργασία που έχει αναπτύξει η ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚ) με την ΔΗΚΙΜΗ (Ν.Δ.) τα τελευταία χρόνια, έχει πια θεμελιώσει μια κοινή βάση πολιτικού διαλόγου, που θεωρητικά θα μπορούσε να συνεχιστεί. Ωστόσο και εδώ υπάρχουν προβλήματα, και μάλιστα και από τις δύο πλευρές.

Αφενός από την ΔΗΣΥ η οποία μπήκε στη διαδικασία να αλλάξει και την ονομασία της για να πείσει ότι κινείται σε ένα πλαίσιο ευρύτερων πολιτικών συνεργασιών και λειτουργεί δεσμευτικά σε σχέση με τη ρητορική που ανέπτυξε με τους ψηφοφόρους της. Εκτός όμως από αυτό, η επιμήκυνση της συνεργασίας της ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚ) με την ΔΗΚΙΜΗ (Ν.Δ.) σε αυτή την πολιτική συγκυρία, θα την φορτώσει με το αβάσταχτο πολιτικό φορτίο να λειτουργεί απολογητικά για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και αποφάσεις που έχουν βάλει στο “μάτι του κυκλώνα” τον κλάδο των μηχανικών…

Αφετέρου η πλευρά της ΔΗΚΙΜΗ, θεωρεί περίπου αυτονόητη την πολιτική συνεργασία με την ΔΗΣΥ (πρωην ΠΑΣΚ) για δύο βασικούς λόγους.

Πρώτον λόγω της μακροχρόνιας συνεργασίας που έχουν δομήσει τα τελευταία χρόνια σε μια κοινή προγραμματική βάση και άρα θεωρούν ότι μπορούν να συνεχίσουν να θέτουν κοινούς πολιτικούς στόχους που θα επαναπροσδιοριστούν σήμερα με βάση τα νέα δεδομένα..

Δεύτερον, επειδή η ΔΗΚΙΜΗ (Ν.Δ.) θεωρεί ότι είναι περίπου “ πολιτική υποχρέωση” της ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚ ) να δώσει συνέχεια στην συνεργασία τους, αφού και εκείνη με τη σειρά της έχει σταθεί στο πλευρό της δεύτερης πλέον σε ψήφους παράταξης του ΤΕΕ ΤΑΚ, σε δύσκολες συγκυρίες και πολιτικά αδιέξοδα.

Ωστόσο φαίνεται ότι εδώ εγείρονται ζητήματα σε σχέση με το πρόσωπο του επικεφαλής της νέας διοίκησης, καθώς η ΔΗΚΙΜΗ αξιώνει να αναλάβει το τιμόνι του ΤΕΕ ΤΑΚ ένας εκλεγμένος με το δικό της ψηφοδέλτιο, όπως είχε άλλωστε συμβεί και κατά το παρελθόν με τον κ.Γ.Κολυβάκη…