Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Καταφύγιο στο κοινωνικό ιατρείο αλληλεγγύης Ηρακλείου συνεχίζουν να βρίσκουν εκατοντάδες ανασφάλιστοι πολίτες οι οποίοι χρειάζονται ιατρικές υπηρεσίες και περίθαλψη ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται ραγδαία. Γιατροί και φορείς λένε ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δομές για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν. Είναι ενδεικτικό ότι πάρα πολλές Ηρακλειώτισσες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης δεν κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις πριν γεννήσουν ενώ πολλοί άλλοι που πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις δεν έχουν καμιά τέτοια δυνατότητα.

Ο νεφρολόγος του ΠΑΓΝΗ Κώστας Περράκης ο οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες του στο κοινωνικό ιατρείο, είπε στην “Π”: “Οι ανάγκες του κόσμου είναι πάρα πολύ μεγάλες και η κατάσταση δυσκολεύει συνεχώς. Για παράδειγμα, πριν λίγο καιρό είχα κάποιον νεφροπαθή από τα Χανιά χωρίς ασφάλεια, ο οποίος έπρεπε να κάνει φίστουλα για αιμοκάθαρση, αλλά δεν τον δεχόταν το γραφείο κίνησης του νοσοκομείου αφού δεν είχε ασφάλιση. Τελικά έκανε με την παρέμβαση του κοινωνικού ιατρείου.

Το νοσοκομείο είχε παραχωρήσει για τους ανασφάλιστους 2 χειρουργεία το μήνα και 2 εισαγωγές το μήνα, δεν γνωρίζω αν έχει αλλάξει αυτό, όμως οι ανάγκες είναι δεκαπλάσιες.

Υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να υποβληθούν σε επέμβαση χολής, σε επέμβαση κοίλης, άλλοι έχουν καρκίνο, έγκυες γυναίκες δεν κάνουν προληπτικές εξετάσεις, δεν παρακολουθούνται από γιατρούς και πηγαίνουν έτσι και γεννάνε, άλλοι χρειάζονται ορθοπεδική επέμβαση και δεν μπορούν να κάνουν. Τι θα γίνει με όλους αυτούς τους ανθρώπους που αυξάνονται συνεχώς και ψάχνουν κάποιον να ακουμπήσουν;”

Ο γιατρός πρόσθεσε: “Εμείς προσπαθούμε να απαλύνουμε αυτό το κομμάτι αλλά δεν αρκεί η δική μας προσπάθεια. Χρειάζεται να δούμε τι θα γίνει και πρέπει να βοηθήσει και η ΔΥΠΕ Κρήτης σε αυτό. Δεν είναι δυνατόν να αρρωσταίνουν οι άνθρωποι και να μην μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Είναι φοβερό αυτό”.

Οπως έχει γράψει η “Π”, οι ανασφάλιστοι στους οποίους προσφέρονται υπηρεσίες περίθαλψης υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση καθώς καταχυρώνονται τα στοιχεία τους μαζί με τα ποσά των νοσηλίων που χρωστούν στο νοσοκομείο.

Στο κοινωνικό ιατρείο αλληλεγγύης Ηρακλείου τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2013 προσφέρθηκαν υπηρεσίες υγείας σε 515 άτομα, 431 ενήλικες και 84 παιδιά, εμβολιάστηκαν 61 παιδιά, έγιναν 68 οδοντιατρικές εργασίες, έγιναν 41 εργαστηριακές εξετάσεις, εκτελέσθηκαν 243 συνταγές.

Το κοινωνικό ιατρείο ευχαριστεί όλους όσοι στέκονται αλληλέγγυοι στο έργο του με την ηθική, υλική, οικονομική και εργαστηριακή συμμετοχή τους.