Nέα σκληρά μέτρα λιτότητας έρχονται στην Ελλάδα τους προσεχείς μήνες, προειδοποιεί η Citigroup, αποτιμώντας τις τελευταίες εξελίξεις που σημειώνονται στην Ελλάδα, με αιχμή τις χθεσινές εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Κομισιόν.

"Η λιτότητα θα συνεχιστεί στην Ελλάδα", υποστηρίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, σε νέα σημερινή 12σέλιδη έκθεσή τους, υπό τον τίτλο "Euro Area: Sovereign Debt Crisis Update: Ending Sterilisation A Possibility says ECB's Asmussen".

"Οι Ευρωπαίοι δεν θα συναινέσουν σε μια νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους χωρίς ανταλλάγματα. Η τρόικα μετά βεβαιότητας θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να στηρίξει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στην κατεύθυνση μείωσης του χρέους της", διαμηνύει η Citigroup.

"To ΔΝΤ προειδοποιεί για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων ύψους 6,7 δισ. ευρώ έως το 2016", σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, σχολιάζοντας τη χθεσινή έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Ουάσιγκτον.

Κατά τη Citigroup, αποτελεί πλέον κοινό τόπο πως ένα νέο haircut στο ελληνικό χρέος συνιστά τη μοναδική βιώσιμη επιλογή για την Ελλάδα.

Μόνο με ένα νέο haircut, συνεχίζει η επενδυτική τράπεζα, η Ελλάδα θα κατορθώσει να επαναφέρει το χρέος της σε βιώσιμα μονοπάτια. Διαφορετικά η χώρα δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό.

Όπως ανέφερε σε χθεσινή της έκθεση η Citigroup, οι συζητήσεις των Ευρωπαίων για την Ελλάδα θα διεξαχθούν σε δύο στάδια: Σε πρώτη φάση, τον Δεκέμβριο θα ληφθούν οι αποφάσεις για τον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού της χώρας και σε δεύτερη φάση, τον Απρίλιο του 2014 θα οριστικοποιηθεί ο τρόπος της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Όπως εξηγεί η αμερικανική τράπεζα, οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονται στην ανάγκη να υπάρξει περισσότερος χρόνος για τη συζήτηση - διαμόρφωση του προϋπολογισμού του 2014, αφού αυτός θα καθορίσει το μέγεθος του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας για τη διετία 2014 - 2015. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι απαιτούν περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των επερχόμενων νέων stress tests των τραπεζών.

"Μεγάλος ανασταλτικός παράγοντας στην κατεύθυνση λήψης καίριων αποφάσεων για την Ελλάδα είναι και ο εξής: Η Γερμανία παραμένει ακόμη χωρίς κυβέρνηση. Ο παράγοντας αυτός δεν πρέπει να αγνοηθεί ή να υποτιμηθεί", σχολιάζουν οι αναλυτές της Citigroup.

"Ένας νέος γύρος ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σίγουρα θα αποτελέσει καλοδεχούμενη εξέλιξη, αφού μπορεί να συμβάλει στη μεγάλη προσπάθεια για την ανάκαμψη της Ελλάδας", προσθέτει η αμερικανική τράπεζα.

Αλλά, όπως προειδοποιεί, η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα αυξήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες. "Πιθανότατα θα απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια για το ελληνικό χρέος από μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους", καταλήγει.