Της Κατερίνας Μυλωνά

Δικαιώνεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου που εξέδωσε προσωρινή διαταγή χθες προκειμένου να μείνουν στη θέση τους δύο εργαζόμενοι στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει η «Π», ανάλογη απόφαση είχε ληφθεί για τρεις φύλακες του Π.Κ. Δικάσιμος και για τις δύο υποθέσεις ορίστηκε η 23η Οκτωβρίου.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μαζί με τα άλλα επτά ΑΕΙ που πλήττονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας, αναμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου είχαν στραφεί ενάντια της σχετικής ΚΥΑ.

Εν τω μεταξύ, αύριο, Τετάρτη, λήγει η διορία που είχε δώσει το υπουργείο Παιδείας στα ΑΕΙ για να καταθέσουν τις λίστες με τους υπαλλήλους τους.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ευριπίδης Στεφάνου, τονίζει στην «Π» πως δεν είναι δυνατό να σταλούν τα στοιχεία που ζητά το υπουργείο γιατί, αφενός είναι σε εξέλιξη η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο της διεύθυνσης των διοικητικών υπηρεσιών, αφετέρου, το Ίδρυμα έχει ζητήσει διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας για το τι χρειάζεται, ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει καμία απάντηση.

«Δεν μπορούν να δοθούν στοιχεία ελαφρά τη καρδία, δεν είναι εύκολες αποφάσεις αυτές», τονίζει ο κ. Στεφάνου.

Η πρυτανεία του Ιδρύματος έχει επικοινωνήσει με τον εισαγγελέα του Ρεθύμνου, στον οποίο εξήγησε για ποιο λόγο αδυνατεί να δώσει τα στοιχεία.

Επί ποδός

οι εργαζόμενοι

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Ιδρύματος σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Όσο αφορά στις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών, στα τμήματα του Ηρακλείου έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και ξεκινούν τα μαθήματα ενώ στο Ρέθυμνο, οι υπάλληλοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις εγγραφές από την επόμενη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου και μέχρι τις 21 του μήνα, οπότε και λήγει η σχετική παράταση που έχει δοθεί.

Οι εργαζόμενοι στο Ηράκλειο, στη χθεσινή γενική τους συνέλευση, αποφάσισαν να προχωρήσουν αύριο, Τετάρτη, σε συγκέντρωση στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στις Βούτες και να συνεχίσουν με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Θα ακολουθήσει νέα Γ.Σ. την ερχόμενη Πέμπτη στις 9 το πρωί στο αμφιθέατρο Μανασάκη.

Σε ψήφισμά τους, η Γ.Σ. των εργαζομένων αναφέρει πως

«1) διαπιστώνει ότι δεν υπήρξε καμία ουσιώδης μεταβολή ως προς το θέμα της

διαθεσιμότητας των 49 υπαλλήλων και υποστηρίζει τη θέση των εργαζομένων

ότι δεν περισσεύει κανείς από το Ίδρυμα.

2) διαπιστώνει ότι το ΥΠΑΙΘ αρνείται κάθε διάλογο και καταφεύγει σε πρακτικές εκφοβισμού που δεν αρμόζουν στο χώρο της εκπαίδευσης. Η ΓΣ καταδικάζει ομόφωνα την εμπλοκή από την πλευρά του ΥΠΑΙΘ των εισαγγελικών αρχών στη διαχείριση των προβλημάτων των ΑΕΙ!

3) διαπιστώνει ότι στη θετική έκβαση της έκδοσης προσωρινής διαταγής από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνης επί των αιτήσεων των τριών φυλάκων Ι∆ΑΧ του ΠΚ βοήθησε η αγωνιστική κινητοποίηση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας».

Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως συνεχίζουν τον αγώνα τους, στο πλαίσιο και της απόφασης της ομοσπονδίας.

«Το Σώμα της ΓΣ ενημερώθηκε από τη Νομική Υπηρεσία του ΠΚ ότι η διαδικασία της αποστολής των στοιχείων είναι αδύνατο να υλοποιηθεί

, λόγω ασαφειών και νομικών κενών που έχουν περιγραφεί αναλυτικά στο σχετικό αίτημα, το οποίο απέστειλε η διεύθυνση διοικητικού του ΠΚ στο ΥΠΑΙΘ, χωρίς καμία μέχρι τώρα απάντηση.

Τονίστηκε ότι η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί ξεκάθαρη στάση και ανάληψη ευθύνης από όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας», αναφέρουν.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να στείλουν εξώδικη δήλωση- διαμαρτυρία στο υπουργείο και ζητούν την ειδική έκθεση τεκμηρίωσης εισήγηση προς τον ΥΠΑΙΘ για την αναδιοργάνωση των δομών των ΑΕΙ της ομάδας διοίκησης έργου , με κοινοποίηση στον αρμόδιο εισαγγελέα για τη χορήγηση της.

Συνάντηση

με Τσίπρα

Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στα πανεπιστήμια εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με το Συντονιστικό Εκπροσώπων Συλλόγων Διοικητικών Υπαλλήλων και μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπηρεσίες όπως η φοιτητική μέριμνα, η φύλαξη, οι βιβλιοθήκες, τα κέντρα δικτύων καταρρέουν, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους φοιτητές τους διδάσκοντες και την κοινωνία.

Το ΕΜΠ, του οποίου είμαι απόφοιτος και τιμώ, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, είπε ο κ. Τσίπρας.

Η κυβέρνηση επιφέρει συντριπτικό χτύπημα σε οκτώ πανεπιστήμια της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στα οποία είναι τα μεγαλύτερα ιστορικά πανεπιστήμια, αποστερώντας τους το απαραίτητο για τη λειτουργία τους υποστηρικτικό και διοικητικό προσωπικό. Δυστυχώς, πρόσθεσε, αυτό σημαίνει εκχώρηση ζωτικών δραστηριοτήτων στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τελικά επιβολή διδάκτρων.

Με τις αναιτιολόγητες, παράνομες και αντισυνταγματικές απολύσεις στερείται η νέα γενιά από αξιόπιστες και υψηλού επιπέδου σπουδές και η χώρα από την απαραίτητη έρευνα για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξή της, τόνισε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αντικαταστήσει τον αναγκαίο διάλογο με τα πανεπιστήμια με συνεχείς εισαγγελικές παρεμβάσεις καταργώντας το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.