Ποινή κάθειρξης 20 ετών επέβαλε στον Ακη Τσοχατζόπουλο - όπως είχε προτείνει ο εισαγγελέας - το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το οποίο έκρινε τον πρώην υπουργό ένοχο για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση.

Το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, όπως άλλωστε και στους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στην υπόθεση που κρίθηκαν ένοχοι, με εξαίρεση τον Νίκο Ζήγρα, στον οποίο αναγνωρίζει το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, ο Γιάννης Σμπώκος, κρίθηκε ως ένοχος “νούμερο 2”, γιʼ αυτό και του επεβλήθηκε ποινή κάθειρξης 16 ετών.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινές κάθειρξης 12 ετών στη σύζυγο του Ακη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, και στην κόρη του, Αρετή Τσοχατζοπούλου.

Επίσης, το δικαστήριο επέβαλε τις ακόλουθες ποινές:

- Στον Αστέριο Οικονομίδη 12 χρόνια

- Στην Ευφροσύνη Λαμπροπούλου 13 χρόνια

- Στον Νίκο Ζήγρα 6 χρόνια

- Στον Γεώργιο Σαχπατζίδη 13 χρόνια

- Στην Μαρία Ταλλίτα Τσεκούρα 10 χρόνια

- Στον Νίκο Γεωργουλάκη 10 χρόνια

- Στον Παναγιώτη Σταμάτη 6 χρόνια

- Στον Οράτιο Μελά 10 χρόνια

- Στον Κωνσταντίνο Αντωνιάδη 10 χρόνια

- Στην Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου 6 χρόνια

- Στον Φώτη Αρβανίτη 6 χρόνια

- Στον Νικόλαο Καρατζά 6 χρόνια

- Στον Γεώργιο Κωνσταντάτο 10 χρόνια.

Στη φυλακή έξι καταδικασθέντες

Ο εισαγγελέας πρότεινε να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεση που άσκησαν όσοι κρίθηκαν ένοχοι και δεν είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι. Από όσους κρατούνται ήδη, ζήτησε να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα μόνο για την Αρετή Τσοχατζοπούλου, η οποία μεγαλώνει τα τρία παιδιά της, και για τον Νίκο Ζήγρα.

Ωστόσο το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Αρετή Τσοχατζοπούλου θα παραμείνει στη φυλακή.

Η Βίκυ Σταμάτη θα εξακολουθήσει να κρατείται στις φυλακές μαζί με τους Γιώργο Σαχπατζίδη, Γιάννη Σμπώκο, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου και φυσικά τον Ακη Τσοχατζόπουλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον κύκλο αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης για τον ανασταλτικό χαρακτήρα της έφεσης ξεχώρισε ο κ. Κούγιας, καθώς προσκόμισε στο δικαστήριο έγγραφο δημοσίου νοσοκομείου - απάντηση στις ιστολογικές εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί η Βίκυ Σταμάτη το καλοκαίρι. Στο έγγραφο γίνεται μεταξύ άλλων λόγος για «ινοκυστικές αλλοιώσεις».

Oι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας έκριναν ομόφωνα ένοχο τον Ακη Τσοχατζόπουλο καθώς και ακόμα 16 συγκατηγορούμενούς του, ενώ δύο κρίθηκαν αθώοι.

Συγκεκριμένα, οι δικαστές ύστερα από 60 συνεδριάσεις έκριναν ενόχους τους: Ακη Τσοχατζόπουλο, Αστέριο Οικονομίδη, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Νίκο Ζήγρα, Γιώργο Σαχπατζίδη, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Βίκυ Σταμάτη, Γιάννη Σμπώκο, Μαρία-Ταλλίτα Τσεκούρα, Νίκο Γεωργουλάκη, Οράτιο Μελά, Κωνσταντίνο Αντωνιάδη και Γιώργο Κωνσταντάτο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα.

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους - αλλά χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της διάπραξης κατ' επάγγελμα - τον Παναγιώτη Σταμάτη, αδελφό της συζύγου του πρώην υπουργού, την Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου πρώην σύζυγο του Ακη, τον επιχειρηματία και πρώην βουλευτή Φώτη Αρβανίτη και τον ιδιοκτήτη του «Ιανού», Νίκο Καρατζά.

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν οι Σπύρος Χατζηνικολάου και Παντελής Ζαχαριάδης.

Μίζες 55 εκατομμυρίων ευρώ

Το δικαστήριο με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία έκρινε ότι τελέστηκε το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας από τον πρώην υπουργό, ο οποίος - κατά τους δικαστές - ζήτησε υπόσχεση χρημάτων από την άνοιξη του 1997 ως τη λήξη της θητείας του (στις 23 Οκτωβρίου 2001), που συνδέονται με την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων και των TORM1.

Τα ωφελήματα μάλιστα που φέρεται να διακινήθηκαν ήταν 55 εκατ. ευρώ (18 δισ. δρχ.). Καταβάλλονταν δε τμηματικά στον πρώην υπουργό επί μία δεκαετία από παρένθετα πρόσωπα (Μπέλτσιο, Αβατάγγελο, Ματαντός, Φουάντ Αλ Ζαγιάντ, Ζήγρα, Σμπώκο, Ντ. Μιχαηλίδη) και υπεράκτιες εταιρείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τους δικαστές αποδείχθηκε πλήρως η κατηγορία για το ξέπλυμα.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο πρώην υπουργός κρίνεται ένοχος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα προερχόμενη από κατ' εξακολούθηση δωροδοκία, από κοινού και κατά μόνας, με την επιβαρυντική περίσταση ότι τέλεσε την πράξη κατ' επάγγελμα, γεγονός που συνετέλεσε τα μέγιστα ώστε να του επιβληθεί η μεγαλύτερη δυνατή ποινή.

“Σφαγή”

Νωρίτερα, στο περιθώριο της δίκης, ακούστηκε ο χαρακτηρισμός «σφαγή» από πλευράς ορισμένων συνηγόρων για την πρόταση να μην αναγνωριστεί σε κανέναν ελαφρυντικό, εκτός της ειλικρινούς μεταμέλειας στον Ν. Ζήγρα. Σύμφωνα με το δικαστήριο η συμπεριφορά ενός εκάστου θα επιμετρηθεί στην ποινή. Γι' αυτό και οι συνήγοροι έκαναν λόγο για 12 - 20 χρόνια κάθειρξη σε όσους κατηγορούνται για κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση τέλεση του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος...