Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Αποφασισμένοι να αποκλείσουν με τρακτέρ και φορτηγά τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες του νομού Ηρακλείου, δηλώνουν οι αγρότες της Μεσαράς, αν μέχρι το τέλος του Αυγούστου δεν έχουν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα της επιστροφής ΦΠΑ. Όπως ήδη έχει γράψει η «Π», οι αγρότες περιμένουν τα ποσά της επιστροφής του ΦΠΑ από το Μάιο για να αγοράσουν φυτώρια και να καλλιεργήσουν τα θερμοκήπια τους. Κι αν τα θερμοκήπια δεν φυτευτούν άμεσα τότε δεν θα έχουν προϊόντα και κατά συνέπεια εισοδήματα το χειμώνα.

«Ξέρεις τι είναι να σου χρωστούν χρήματα από το κράτος τόσους μήνες, να βλέπεις τα θερμοκήπια σου άδεια και να μην μπορείς να τα καλλιεργήσεις; Μας λένε το ένα ψέμα μετά το άλλο ότι δήθεν θα μας πληρώσουν. Εμείς όμως ξεκαθαρίζουμε, λέει ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου Γιώργος Ντισπιράκης, ότι εάν δεν κατατεθούν τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα κάνουμε αποκλεισμό στις Εφορίες».

Ο κ. Ντισπιράκης λέει ότι η λύση του προβλήματος είναι απλή: «Ας βάλουν τρεις υπαλλήλους στην Α΄ Δ.Ο.Υ. να ασχοληθούν με τους ελέγχους στην επιστροφή ΦΠΑ. Μέσα σε μία εβδομάδα το θέμα θα έχει λήξει στη Μεσαρά. Όμως δεν το κάνουν, προσθέτει ο κ. Ντισπιράκης, επειδή το κράτος ενδιαφέρεται μόνο να εισπράττει χρήματα και όχι να τα αποδίδει στους δικαιούχους έστω και αν περιμένουν μήνες, έστω και αν ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή. Κατά τ΄ άλλα, αυτοί που μας κοροϊδεύουν λένε ότι οι αγρότες και ο πρωτογενής τομέας θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδος! Αυτή τη σημασία δίνουν!!» υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουν οι αγρότες, στη Βʼ Δ.Ο.Υ. μετατίθενται υπάλληλοι από την Αʼ Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου, χωρίς να τους δοθεί αντικείμενο εργασίας. «Οι υπάλληλοι δεν φταίνε. Ευθύνη έχουν εκείνοι που τους μεταθέτουν. Έπρεπε να μείνουν στην Αʼ Δ.Ο.Υ. μέχρι να ολοκληρώσουν τις εργασίες με το ΦΠΑ, αντί να τους πηγαίνουν στην άλλη Εφορία όπου δεν τους δίνουν δουλειά να κάνουν και κάθονται», επισημαίνει.

Ο κ. Ντισπιράκης καταλήγει λέγοντας ότι οι αγρότες δεν θα ανεχθούν άλλο τις κούφιες υποσχέσεις και τα ψέματα από πολιτικά πρόσωπα και πως το χρονοδιάγραμμα που δίνουν για την επιστροφή ΦΠΑ είναι συγκεκριμένο.