Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Μεγαλύτερη είναι η ζήτηση από την προσφορά κρεβιατών τον φετινό Αύγουστο στην Κρήτη.
Τα μεγάλα ξενοδοχεία έχουν γεμίσει αφού η πληρότητα κυμαίνεται από 90-100% ενώ υψηλές θα είναι οι πληρότητες και τον Σεπτέμβριο.
Ο Μανόλης Βλατάκης, πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων είπε στην “Π”: “Τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα τον Αύγουστο, έχουμε πολύ κόσμο στην Κρήτη όμως δεν έχουμε τουρισμό ποιότητας, δεν αφήνουν χρήματα στην αγορά”. Ο ίδιος ανέφερε ότι πρέπει να επικεντρωθούμε σε προσπάθειες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
“Εχουμε κόσμο στην Κρήτη απ όλες τις εθνικότητες και τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα”, σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Αλέξανδρος Σωμαράς.
Ο ίδιος είπε ότι μεμονωμένα είναι τα άδεια κρεβάτια στα ξενοδοχεία αφού η γενική εικόνα είναι ότι η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά.
Ο εμπορικός διευθυντής της Aldemar Βασίλης Φραγκουλάκης σημείωσε: “Αναμφισβήτητα ο Αύγουστος είναι ένας πολύ καλός μήνας για τα ξενοδοχεία, καλά θα πάει και ο Σεπτέμβριος”. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν λίγα διαθέσιμα δωμάτια και πολύ δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να βρει κρεβάτι τον Αύγουστο.

Κρατήσεις τελευταίας στιγμής από τους Ρώσους

Εντωμεταξύ έρευνα έδειξε ότι οι Ρώσοι παρουσιάζουν το υψηλότερο ποσοστό των ταξιδιωτών που κάνουν κρατήσεις την τελευταία στιγμή.
Αυτά είναι -μεταξύ άλλων- τα αποτελέσματα ειδικής έρευνας που διενεργήθηκε από το IPK World Travel International Monitor για λογαριασμό της έκθεσης ΙΤΒ του Βερολίνου. Μεταξύ των δέκα κορυφαίων διεθνών αγορών εξερχόμενου τουρισμού (με τουλάχιστον μία διανυκτέρευση) η Ρωσία εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Το 2012 το 73% των Ρώσων τουριστών “έκλεισε” τις διακοπές του την τελευταία στιγμή - λιγότερο από ένα μήνα πριν από την αναχώρηση. Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ήταν ανέκαθεν δημοφιλείς στη Ρωσία. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η τάση αυτή παρέμεινε αμετάβλητη.
Η ιταλική και η κινεζική αγορά ανήκουν σαφώς στην ίδια κατηγορία. Σε αντίθεση με τη Ρωσία οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής στις παραπάνω αγορές έχουν μειωθεί. Το 2008, 69% των Ιταλών παραθεριστών προχώρησαν σε κράτηση ταξιδιού την τελευταία στιγμή, ενώ το 2012 το ποσοστό αυτό ήταν μόνο 64%. Στην Κίνα, το ποσοστό αυτών των κρατήσεων μειώθηκε από 73% το 2008 σε 62% το 2012. Στο 58% και 53% αντιστοιχούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής στην Ιαπωνία και τη Γαλλία - και τα δύο σχετικά χαμηλά ποσοστά, αν και οι δύο αγορές σημείωσαν ελαφρά ανοδική τάση. Το 2008 το αντίστοιχο ποσοστό για την Ιαπωνία ήταν 53% και για τη Γαλλία ήταν 51%. Με 46% το μερίδιο της γερμανικής αγοράς σʽαυτήν την τάση είναι σχετικά υψηλό. Ωστόσο, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης το ποσοστό αυτό ήταν κάτω του μέσου όρου.