“Η Ελλάδα πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερες προσπάθειες” και “ραντεβού σε 18 μήνες” ήταν το μήνυμα που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ερωτηθείς στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών με τον Γ. Στουρνάρα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως οι αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας θα ληφθούν στα τέλη του 2014 όταν και η τρόικα προχωρήσει στις σχετικές εισηγήσεις για την ελληνική οικονομία και υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και θα έχει προχωρήσει με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ανάγκη πρόσθετων μέτρων ο κ. Σόιμπλε είπε πως δεν θέλει να υποκαταστήσει την τρόικα ή να εμφανισθεί ως καθηγητής που θα κάνει μάθημα από άμβωνος στην Ελλάδα. Σημείωσε ωστόσο πως το εάν θα πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα θα αποφασισθεί στο τέταρτο τρίμηνο 2013 όταν η τρόικα επανέλθει και ολοκληρώσει την αποστολή της.

Ο Γερμανός υπουργός αναγνώρισε πως η Ελλάς σημείωσε σημαντική πρόοδο αλλά πρέπει να καταβληθούν ακόμα περισσότερες προσπάθειες. Ερωτηθείς ο κ. Σόιμπλε για το θέμα του υποχρεωτικού κατοχικού δανείου, μίλησε για συνεχιζόμενη ευθύνη για τη μεγαλύτερη κρίση στην ευρωπαϊκή ιστορία, ωστόσο σημείωσε πως το θέμα των επανορθώσεων έχει ρυθμιστεί με τη συνθήκη του Λονδίνου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι «για την Ελλάδα σήμερα, αλλά και για τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση, η μεγάλη πρόκληση είναι ο συνδυασμός περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης. Όλα μας τα εργαλεία πρέπει να αποβλέπουν στην επίτευξη αυτού του συνδυασμού. Εάν αυτό δεν το πετύχουμε, κινδυνεύουμε να περιθωριοποιήσουμε μεγάλες κοινωνικές ομάδες και έτσι να οδηγήσουμε όλη αυτή την προσπάθεια, που έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα, σε αποτυχία».

Ερωτηθείς ο κ. Σόιμπλε για το θέμα του υποχρεωτικού κατοχικού δανείου, μίλησε μεν «για συνεχιζόμενη ευθύνη για τη μεγαλύτερη κρίση στην ευρωπαϊκή ιστορία με τη δικτατορία των ναζί του Χίτλερ», όμως, έσπευσε να προσθέσει ότι «πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα. Αλλά, αυτό είναι τελείως διαφορετικό με το θέμα των επανορθώσεων που έχει ρυθμιστεί με τη συνθήκη του Λονδίνου. Με αυτό συμφώνησε και η Ελλάδα μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου».

Σε νέα ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου για τη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο το θέμα των κατοχικών αποζημιώσεων, ο κ. Σόιμπλε απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι «δεν ρώτησα το τι συζήτησαν γιατί σέβομαι τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας». Ο Γερμανός υπουργός απέφυγε και να αποκαλέσει τον κ. Τσίπρα με τον θεσμικό τίτλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας για «κάποιον από την αντιπολίτευση» και για τον «αρχηγό μιας πολιτικής ομάδας».

Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ της ηγεσίας των ελληνικών υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και των Γερμανών αξιωματούχων, συζητήθηκαν το πρόγραμμα δημοσιονομικών προσαρμογής της χώρας μας, η δημιουργία γερμανικού τραπεζικού ιδρύματος στην Ελλάδα και το Μνημόνιο για τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου. Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, η γερμανική πλευρά θα στηρίξει το Επενδυτικό Ταμείο και με την παροχή τεχνογνωσίας από τη γερμανική τράπεζα KfW.

Ειδικά για την ίδρυση γερμανικής τράπεζας στην Ελλάδα, αυτό ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις γερμανικές περιφερειακές τράπεζες (ένα είδος συνεταιριστικών τραπεζών) και θα χορηγούνται δάνεια στην ελληνική περιφέρεια, ισόποσα με το ύψος των καταθέσεων ανά περιφέρεια. Ήδη, ο πρόεδρος των γερμανικών περιφερειακών τραπεζών, ο οποίος συνόδευε τον κ. Σόιμπλε, είχε εξαγγείλει, σε προηγούμενο ταξίδι του στην Ελλάδα, να ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία με 5-7 καταστήματα στην Πελοπόννησο και τη Βόρεια Ελλάδα.

“Έπεσαν” οι υπογραφές για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο”

Με κεφάλαια ύψους 450 εκατ. ευρώ ξεκινά το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο που προβλέπεται να δημιουργηθεί ως το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με το μνημόνιο που υπέγραψαν χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης και ο πρόεδρος της γερμανικής τράπεζας KfW dr. Ulrich Schroeder, παρουσία των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας κ.κ. Γ. Στουρνάρα και Β. Σόιμπλε.

Σκοπός του Ταμείου, όπως έγινε γνωστό, είναι η χρηματοδότηση περιφερειακών έργων υποδομής και επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων, η συμβολή στην αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού που αντιμετωπίζει η χώρα και η προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της καινοτομίας.

«Συναντήσαμε πολλές δυσκολίες για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα», δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου ο κ. Χατζηδάκης. Η KfW, πρόσθεσε, στηρίζει έμπρακτα αυτήν την υπόθεση και εκτίμησε ότι η στήριξη από τη γερμανική πλευρά θα πείσει και άλλους επενδυτές να γίνουν μέτοχοι σε αυτήν την προσπάθεια, που σκοπεύει να αντιμετωπίσει ως ένα βαθμό το κενό χρηματοδότησης της ελληνικής αγοράς.

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε τον ισχυρό πολιτικό συμβολισμό που είχε η σημερινή υπογραφή, ότι δηλαδή «προχωρούμε μαζί με τους εταίρους μας, εμείς κάνουμε ό,τι πρέπει για τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Γερμανία, δείχνει εμπράκτως την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και για το θέμα της ρευστότητας και γενικότερα στην προσπάθεια να υπερβούμε την κρίση».

Παρών στη συνέντευξη ήταν ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο οποίος ξεκίνησε την προσπάθεια για τη δημιουργία του Ταμείου ως υπουργός Ανάπτυξης πριν από 3 χρόνια και τόνισε ότι μέσα από την Ελληνική αναπτυξιακή Τράπεζα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε πολύ στοχευμένες δράσεις που οδηγούν στην εξωστρέφεια, στην παραγωγικότητα και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ευχήθηκε δε η προσπάθεια μέχρι τέλος του χρόνου να πάρει σάρκα και οστά, έτσι ώστε από τον καινούργιο χρόνο οι επιχειρήσεις να τύχουν της στήριξής της.

Με το μνημόνιο το ελληνικό Δημόσιο δηλώνει ότι σκοπεύει να συνεισφέρει το Ταμείο 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία 200 εκατ. θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και 150 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η KfW αντίστοιχα δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την πρωτοβουλία και να εξετάσει, σε συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση, επένδυση ύψους έως 100 εκατ. ευρώ στο Ταμείο. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει επίσης πρόσθετα κεφάλαια από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές. Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από οργανισμούς όπως τα Ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχου ενώ είναι σε εξέλιξη συζητήσεις και με το γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το Ταμείο, όπως σημειώνεται στο κείμενο που υπεγράφη χθες, θα παρέχει ρευστότητα σε κλάδους και επιχειρήσεις που είναι κρίσιμοι για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.

Τα βασικά σημεία του μνημονίου περιλαμβάνουν τα εξής:

-Το Ταμείο θα συσταθεί με τεχνική βοήθεια και υποστήριξη από την KfW και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Θα διοικείται από επαγγελματικό μάνατζμεντ, ανεξάρτητο από κυβερνητικές επιρροές, με σεβασμό στις αρχές της διεθνούς νομοθεσίας και των βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με την ανάληψη ρίσκου.

-Το Ταμείο δεν θα είναι τράπεζα αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις τράπεζες.

Η KfW τονίζει επίσης ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών για τη μείωση των ελλειμμάτων και την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και την απασχόληση και δηλώνει, εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, τη δέσμευσή της να υποστηρίξει τη χώρα μας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο.

Τέλος το μνημόνιο προβλέπει τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι της Ελλάδας και των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών που προτίθενται να συμβάλουν στην ίδρυση του Ταμείου και οι οποίοι θα παράσχουν την τεχνική βοήθεια προκειμένου να γίνουν όλα τα βήματα που απαιτούνται για τη σύστασή του ως το τέλος του έτους.