Πρώτα οι απολύσεις και μετά η δόση σε... δόσεις!

Μας “χορεύει στο ταψί” το Eurogroup!


Το χθεσινό Eurogroup μπορεί να άναψε το «πράσινο φως» για την τμηματική μεν, εμπροσθοβαρή δε, εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ, ωστόσο για να έρθουν τα λεφτά στην Ελλάδα έθεσε σκληρούς όρους με στενά χρονοδιαγράμματα.

Συγκεκριμένα, το Κονκλάβιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έθεσε ως όρο για να μπουν στα ελληνικά κρατικά ταμεία τα πρώτα 4 δισ. ευρώ να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα (που περιλαμβάνει το σχέδιο διαθεσιμότητας, το νέο φοφολογικό κώδικα και άλλα εκκρεμή ζητήματα) μέχρι τις 19 Ιουλίου και να έχει υλοποιηθεί η πρώτη φάση της διαθεσιμότητας που αφορά σε 4.200 δημοσίους υπαλλήλους έως το τέλος του ίδιου μήνα.

Αυτό κατέστησε σαφές ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες «Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις έως τις 19 Ιουλίου», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Μετά την υλοποίησή τους θα απελευθερωθούν 2,5 δισ. ευρώ (το ποσό της δόσης που αναλογεί στην Ευρωζώνη) και εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι, τότε τον Οκτώβριο θα απελευθερωθεί το ποσό των 500 εκατ. ευρώ».

Η τελευταία φράση του κ. Ντάισελμπλουμ φανερώνει ότι για να λάβει η Ελλάδα τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ που αναλογούν στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, όπως είναι προγραμματισμένο, θα πρέπει να έχει υλοποιήσει και τη δεύτερη φάση της διαθεσιμότητας. Θα πρέπει με απλά λόγια να έχουν βγει σε διαθεσιμότητα και οι υπόλοιποι 8.300 Δημόσιοι υπάλληλοι.

Πώς θα καταβληθούν τα 8,1 δισ.ευρώ

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζωνης αποφάσισαν να καταβληθούν άμεσα τα 4 πρώτα δισ. ευρώ (2,5 δισ.ευρώ από την Ευρωζώνη και 1,5 από την ΕΚΤ) προς την Ελλάδα και τον Οκτώβριο ακόμη 1 δισ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ από την Ευρωζώνη και 500 εκατ. ευρώ από την ΕΚΤ).

Εν τω μεταξύ, εκτός απροόπτου μέσα στον Αύγουστο θα εκταμιευθεί και το 1,8 δισ. ευρώ που αναλογεί στο ΔΝΤ, δεδομένου ότι το Ταμείο θα συνεδριάσει για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης στις 29 Ιουλίου.

Για το ποσό που υπολείπεται και ανέρχεται στα 1,3 δισ. ευρώ και το οποίο αναλογεί στην Ευρώπη, η γερμανική πλευρά εξήγησε πως κωλύεται να περάσει αυτή τη χρονική στιγμή την έγκρισή του από το κοινοβούλιο και το μεταθέτει για λίγο αργότερα χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτό θα γίνει πριν ή μετά τις γερμανικές εκλογές.

Λαγκάρντ:

“Η χρηματοδότηση

της Ελλάδας δεν κινδυνεύει από το ΔΝΤ αν τηρηθούν τα prior actions”

Από την πλευρά της η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ δεν κινδυνεύει, «αν τηρηθούν τα prior actions» και πρόσθεσε ότι δεν συζητήθηκε σήμερα το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα είπε ότι αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ευρωζώνη και πως το ΔΝΤ καλωσορίζει τις πρόσφατες ενέργειες της ΕΚΤ. «Κλειδί για την ανάπτυξη η θωράκιση των τραπεζών», είπε η κυρία Λαγκάρντ και πρόσθεσε ότι η τραπεζική ενοποίηση πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί.

Ρεν: “Επιταχύνετε τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό”

Οσον αφορά στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί άλλη συνεδρίαση του Eurogroup πριν από τον Σεπτέμβριο, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας ότι πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στην φορολογία και την διοίκηση. Ο κ. Ρεν είπε ακόμη πως η τμηματική καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα δεν απειλεί την οικονομία, ενώ έκανε λόγο για μια «εξαιρετική» συνεργασία με το ΔΝΤ, όσον αφορά στα πακέτα διάσωσης.