Της Λίλιαν Δαφερμάκη

“Βόμβα” στη λειτουργία των παιδικών σταθμών του δήμου Ηρακλείου βάζουν οι χειρισμοί των εμπλεκόμενων υπουργείων, που δείχνουν την πόρτα της εξόδου για το ¼ των εργαζομένων με συμβάσεις , με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να οδηγούνται στην ανεργία και την ίδια στιγμή να ανακύπτει μείζον θέμα για το πόσες τελικά προσχολικές δομές θα καταφέρουν να λειτουργήσουν.

Όπως προκύπτει, μετά από κυβερνητικές παρεμβάσεις επιταχύνεται η εκδίκαση υποθέσεων εργαζομένων, που έχουν κερδίσει προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα για την παραμονή τους στους παιδικούς σταθμούς. Σύμφωνα πληροφορίες της “Π”, διαμορφώνεται κλίμα εξόδου των εργαζομένων, προκειμένου να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η λίστα της ανεργίας και την ίδια στιγμή εκατοντάδες παιδιά να βρεθούν έξω από τους παιδικούς σταθμούς. Πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο, που οδηγεί σε αδιέξοδο τη λειτουργία των πολύ σημαντικών δομών προσχολικής αγωγής, που κινδυνεύουν να κλείσουν με το … “καλημέρα” της νέας σχολικής περιόδου.

Στο Δήμο Ηρακλείου υπάρχουν συνολικά 42 εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν στα χέρια τους προσωρινές δικαστικές αποφάσεις που τους διασφαλίζουν να εργαστούν μέχρι και τις 8 Φεβρουαρίου 2014. Αυτή η ημερομηνία, είχε αρχικά οριστεί προκειμένου να εξεταστούν οριστικά οι προσφυγές τους για το αν θα συνεχίσουν δηλαδή ή όχι να εργάζονται στο Δήμο Ηρακλείου.

Ωστόσο τα νέα δεδομένα ανατρέπουν το σκηνικό, καθώς με κεντρικούς χειρισμούς άνωθεν όλες οι υποθέσεις αυτές θα εκδικαστούν πολύ νωρίτερα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους και εκατοντάδες παιδιά να μείνουν έξω από τους παιδικούς σταθμούς.

Το όλο θέμα έχει αναδείξει και η “Λαική Συσπείρωση” καθώς μετά από έρευνα που πραγματοποίησε διαπίστωσε ότι η επόμενη σχολική χρονιά θα εξελιχθεί “από το κακό στο χειρότερο”. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της παράταξης Μανόλη Συντυχάκη, “44.000 είναι τα νέα ζευγάρια μόνο στο Δήμο Ηρακλείου, τα οποία θα ξεκινήσουν ένα μεγάλο αγώνα δρόμου, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση για το παιδί τους στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς . Πρόκειται για νέα ζευγάρια που στην πλειονότητά τους είναι άνεργα, έχοντας να αντιμετωπίσουν παράλληλα τα δυσβάσταχτα χαράτσια, τα δάνεια και την εφορία. Όλα αυτά καθιστούν απαγορευτικό το κόστος των ιδιωτικών παιδικών σταθμών και πολλαπλασιάζουν τις αιτήσεις που δέχονται οι Δήμοι”.

Όπως είναι γνωστό, στο Δήμο Ηρακλείου λειτουργούν 20 ΚΕΠΑ που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 1600 παιδιά, ενώ οι γεννήσεις βρεφών της τελευταίας 5ετίας (2008-2012) ανέρχονται στις 21.700. Πρόκειται για την κρίσιμη 5ετία στη διάρκεια της οποίας νήπια και βρέφη στο σύνολό τους πρέπει να βρίσκονται στους παιδικούς – βρεφικούς σταθμούς. Ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η “Λαική Συσπείρωση” “μόλις το 7% των παιδιών που προκύπτουν από τις γεννήσεις πέρασε το κατώφλι των βρεφονηπιακών σταθμών κατά το σχολικό έτος 2012-2013, πράγμα που αποδεικνύει ότι ο Δήμος απέχει μακρά από την κάλυψη του συνόλου των αναγκών”.

Στην “κόψη του ξυραφιού” εξελίσσεται το επίμαχο θέμα της απορρόφησης των νηπίων μέσω του ΕΣΠΑ, καθώς “τα όσα ακούγονται για 60.000 θέσεις φέτος στους Β/Ν Σταθμούς όλης της χώρας μέσω ΕΣΠΑ είναι επίφοβα, διότι η ΕΕ λόγω των περσινών παρατυπιών στη διαχείριση των κονδυλίων αρνείται να χρηματοδοτήσει εκ νέου. Εάν τελικά κοπεί η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ σημαίνει ότι τα 665 παιδιά από τα 1525 που ήταν πέρυσι κινδυνεύουν να μην περάσουν το κατώφλι των Β/Ν Σταθμών. Αλλά και να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ τελικά, θα έχουμε επανάληψη των απαράδεκτων περσινών φαινόμενο της μείωσης του ανώτατου ορίου ετήσιας δαπάνης που καταβάλλεται για κάθε παιδί κατά 12,5%, πράγμα που οδήγησε στην επιβολή τροφείων, ενώ τους έλεγαν ότι θα είναι δωρεάν”.

Ο κ.Συντυχάκης τονίζει ότι έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση εκρηκτική, καθώς έχει συρρικνωθεί κατά 60% από το 2009 έως σήμερα η χρηματοδότηση των Δήμων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, οι οποίοι ενίσχυαν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Την ίδια στιγμή όπως περιέγραψε, το προσωπικό είναι αποδεκατισμένο, αδυνατώντας να καλύψει το σύνολο των αναγκών παρά την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλει. Χαρακτηριστικά σημειώνει ότι οι μόνιμοι είναι μόλις 63 σε σύνολο 171 υπαλλήλων (νηπιαγωγοί, βρεφονηπιοκόμοι, βοηθοί βρεφοκόμοι, μάγειροι, καθαριότητας, διοικητικό). Ορισμένοι από αυτούς θα συνταξιοδοτηθούν χωρίς να καλυφθούν τα κενά λόγω απαγόρευσης προσλήψεων. Οι υπόλοιποι 108 είναι συμβασιούχοι (κυρίως 8μηνες) που έληξε ή θα λήξει η σύμβασή τους τον Ιούλιο – Αύγουστο 2013. Τα κενά μπαλώνονται κάθε φορά από τη μαθητεία του ΟΑΕΔ, που τελικά μόνο πρακτική άσκηση δεν κάνουν, αφού καλούνται να βγάλουν δουλειά ενός κανονικού έμπειρου και εξειδικευμένου εργαζόμενου.