Με το σύνθημα ʽʼParlez franc, parlez français…. Μιλήστε ελεύθερα, μιλήστε γαλλικά!ʼʼ ο Σύλλογος Πτυχιούχων Γαλλικής Φιλολογίας Νομού Ηρακλείου ξεκινά ένα αφιέρωμα στη γαλλική γλώσσα με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γαλλοφωνίας που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 20 Μαρτίου.

Οι εκδηλώσεις του Συλλόγου των καθηγητών Γαλλικής διαρκούν ένα μήνα και περιλαμβάνουν δράσεις που πραγματοποιούνται σε όλους τους Νομούς της Κρήτης.

Προβολές γαλλικών ταινιών για τους μαθητές και των δυο βαθμίδων εκπαίδευσης, έκθεση αφιέρωμα στον Αστερίξ και Οβελίξ, μουσικές εκδηλώσεις με γαλλικά τραγούδια, ομιλίες και παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες μαθητικών συγκροτημάτων με γαλλόφωνο στίχο καθώς και ένας μαθητικός διαγωνισμός είναι οι βασικές εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν αυτή τη γιορτή των γαλλικών που θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 27/4/2013 με την απονομή των βραβείων του μαθητικού διαγωνισμού με θέμα « Pourquoi visiter la Crète » «Γιατί να επισκεφτώ την Κρήτη».

Η γαλλική γλώσσα συνεχίζει να κατέχει σημαντική θέση στον κόσμο καθώς είναι από τις λίγες γλώσσες που ομιλείται και στις πέντε ηπείρους. Όπως και η αγγλική, η γαλλική γλώσσα παραμένει γλώσσα εργασίας των διεθνών οργανισμών στην Ευρώπη καθώς επίσης και στην Αφρική. Η γαλλική είναι η μητρική γλώσσα περίπου 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ ο αριθμός των ατόμων που εκτιμάται ότι ʽʽείναι σε θέση να χρησιμοποιούν περιστασιακά τη γαλλική γλώσσαʼʼ ανέρχεται σε περισσότερα από 250 εκατομμύρια.

Προκήρυξη

μαθητικού διαγωνισμού ο Σύλλογος Πτυχιούχων Γαλλικής Φιλολογίας Ν. Ηρακλείου προκηρύσσει Μαθητικό διαγωνισμό με τίτλο «Pourquoi visiter la Crète», ο οποίος απευθύνεται στους μαθητές γαλλόφωνων τμημάτων Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων του Ν. Ηρακλείου.

Οι μαθητές καλούνται να ετοιμάσουν μια εργασία που θα αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες της περιοχής τους με στόχο να την καταστήσουν ελκυστική για επίσκεψη, απευθυνόμενοι σε ένα γαλλόφωνο κοινό.

Αναλαμβάνουν το ρόλο υπευθύνων γραφείων ή οργανισμών προβολής του τόπου τους και καταθέτουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους. Οι μαθητές σχηματίζουν ομάδες και επιλέγουν ελεύθερα τον τρόπο ανάπτυξης της πρότασής τους. Η επεξεργασία - εκπόνηση της εργασίας κάθε ομάδας μπορεί να γίνει και διαθεματικά σε συνεργασία με δασκάλους / καθηγητές άλλων ειδικοτήτων του σχολείου.

Ο Διαγωνισμός αποτελεί μια αφορμή για προβολή κι ενίσχυση διαφορετικών και καινοτόμων παιδαγωγικών προσεγγίσεων στη διδασκαλία των γαλλικών στο Δημόσιο Σχολείο (επικοινωνιακή, ενεργητική, διαδραστική) και περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες :

1.Κατηγορία Αφίσας (διαστάσεων 50 x70)

2. Κατηγορία Κολάζ (διαστάσεων 90x90)

3. Κατηγορία ελεύθερης δημιουργίας ( video –clip 3-5 λεπτών, κατασκευή, φυλλάδιο κ.λ.π). Κάθε εργασία πρέπει να περιλαμβάνει μια τουλάχιστον φράση – κλειδί (slogan) στα γαλλικά. Συντονιστής κάθε ομάδας ορίζεται ο καθηγητής γαλλικών του τμήματος ή καθηγητής άλλης ειδικότητας σε περίπτωση κωλύματος.

Οι συμμετοχές θα κατατίθενται σε κλειστό φάκελο στο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου έως και την Παρασκευή 19 Απριλίου 2013.