Εξοντωτική για τους επαγγελματίες φαίνεται να είναι η πτώση που καταγράφεται από τα νέα στοιχεία στο λιανεμπόριο καθώς η μείωση των πωλήσεων τους πρώτους μήνες του 2013 ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη.

Ενδεικτικό είναι ότι κατά 16,4%, σημείωσαν με το «καλημέρα» του 2013, οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο της χώρας, δείχνοντας περαιτέρω δυσάρεστες εξελίξεις τόσο στη λειτουργία των καταστημάτων και την απασχόληση, όσο και στα έσοδα του δημοσίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο εφέτος ο όγκος των πωλήσεων σημείωσε διψήφια μείωση στην πλειονότητα των επιμέρους κατηγοριών των καταστημάτων, με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) να καταγράφει τις εξής μειώσεις στον τζίρο: Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (19%), Φαρμακευτικά- Καλλυντικά (18,7%), Ένδυση-Υπόδηση (18,4%), Έπιπλα- Ηλεκτρικά είδη- Οικιακός εξοπλισμός (18,1%), Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (14,8%), Τρόφιμα- Ποτά- Καπνός (12,7%), Βιβλία- Χαρτικά- Λοιπά είδη δώρων κ.ά. (7,7%) και Πολυκαταστήματα (7,3%).

Ειδικότερα, από την ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποιήθηκαν τα εξής:

Ο δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), με τα καύσιμα, στο λιανικό εμπόριο, σημείωσε μείωση 16,4% τον Ιανουάριο 2013, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιανουαρίου 2012, έναντι μείωσης 10,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2012 προς το 2011.

Ο δείκτης κύκλου εργασιών (σε τρέχουσες τιμές), με τα καύσιμα, σημείωσε μείωση 16,2% τον Ιανουάριο 2013, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιανουαρίου 2012, έναντι μείωσης 8,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2012 προς το 2011.

Εφιάλτης η εφορία

Την ίδια στιγμή εφιάλτη για χιλιάδες επαγγελματίες αποτελεί η εφορία και ο μακρύς κατάλογος των οφειλετών στο Δημόσιο που αδυνατούν να εξοφλήσουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους αυξάνεται δραματικά μήνα με τον μήνα.

Τρεις στους δέκα φορολογουμένους ή 2.548.071 φυσικά πρόσωπα είχαν στα τέλη του 2012 συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 20,4 δισ. ευρώ.

Παρότι τα ποσά είναι αντιστρόφως ανάλογα του πλήθους των οφειλετών - οι επιχειρήσεις έχουν βάλει φέσι 744 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και τα φυσικά πρόσωπα 571 εκατ. ευρώ - είναι σαφές ότι το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στα νοικοκυριά.

Η ανάλυση των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών, δείχνει μέση ληξιπρόθεσμη οφειλή 432,5 ευρώ για κάθε φορολογούμενο, κάτι που σημαίνει ότι τα απλήρωτα χρέη δεν είναι άλλα από τον φόρο εισοδήματος, το χαράτσι ή τον φόρο ακινήτων που βομβαρδίζουν σε μηνιαία βάση τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κάνοντας τους φορολογουμένους να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Από τις 140 ΔΟΥ το Φεβρουάριο μόνο 17 κατάφεραν να πιάσουν τον στόχο είσπραξης εσόδων από ΦΠΑ και όλες οι άλλες εμφανίζουν αρνητικές επιδόσεις. Συνολικά όμως τα έσοδα των ΔΟΥ ανήλθαν τον Φεβρουάριο σε 1,670 δισ. ευρώ έναντι στόχου είσπραξης 1,550 δισ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή του ότι η πορεία είσπραξης των εσόδων από τις ΔΟΥ εξελίσσεται ικανοποιητικά, «καταδεικνύοντας ότι οι προσπάθειες ενεργοποίησης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι σε σωστό δρόμο».

Χωρίς ασφάλιση

Σοβαρό πρόβλημα με την ασφάλισή τους αντιμετωπίζουν οι έμποροι του ν. Ηρακλείου αφού έως το 55% δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί πληρώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές του.

Οι ίδιοι ζουν με την αγωνία της ασφαλιστικής τους κάλυψης αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν περίθαλψη ούτε οι ίδιοι, ούτε τα παιδιά τους.

Επιπλέον, δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε να προμηθευτούν τα φάρμακά τους αν και αντιμετωπίζουν προβλήματα ασθενειών.

Πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα καθώς η τάξη των εμπόρων υποφέρει.

Πρώην έμποροι στο ταμείο απορίας

Θα πρέπει να σημειωθεί, όπως έχει γράψει η “Π”, ότι σημαντικός αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών που έχασαν τις δουλειές τους τώρα εξασφαλίζουν την περίθαλψή τους έχοντας στα χέρια τους χαρτιά απορίας.