Του Κώστα Μπογδανίδη

Η απόγνωσή και η φτώχεια φέρνουν...γκρίνια που δεν είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος! Αλλά και εσωτερικές κόντρες όπως φάνηκε χθες και στη γενική συνέλευση των δημάρχων της Κρήτης που βλέπουν πλέον την Αυτοδιοίκηση-οπως και όλη τη χώρα-να βουλιάζει στη δίνη της κρίσης.

Στη διάρκεια της σημερινής κοινής συνεδρίασης του Δ.Σ της Π.Ε.Δ Κρήτης, της ολομέλειας των Δημάρχων και των Αντιπροσώπων στη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.ΔΕ ακούστηκαν πολλές προτάσεις: από παραιτήσεις , μέχρι....καταλήψεις και κατασκήνωση έξω από το υπουργείο! Τελικά πρυτάνευσαν πιο λογικές προτάσεις αφού οι περισσότεροι δήμαρχοι ξέρουν ότι είναι εκεί για να υπηρετούν τον πολίτη και όχι για να “το βάζουν στα πόδια με την πρώτη ευκαιρία” όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στη συνάντηση.

Έτσι, αποφάσισαν το συμβολικό κλείσιμο των Δήμων αύριο, 29 Αυγούστου ημέρα της συνάντησης της Κ.Ε.Δ.Ε με τον Πρωθυπουργό ενώ την Πέμπτη 10 – 12 το πρωί σε κάθε νομό στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων με τη συμπαράσταση και των εργαζομένων στους Δήμους.

Η Π.Ε.Δ Κρήτης θα προτείνει στο έκτακτο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Νωρίτερα ο δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της ΠΕΔ κ.Κουράκης παρουσίασε μια δραματική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί μετά τις νέες περικοπές που αποφάσισε η κυβέρνηση.

«Τώρα είναι η κρίσιμη ώρα για την Αυτοδιοίκηση. Δεν θα επιτρέψουμε να της στερήσει το Κράτος τα μέσα και τη δύναμη να ανταποκριθεί στο θεσμικό της ρόλο.Τώρα είναι η κρίσιμη ώρα για τις Τοπικές Κοινωνίες. Ο Δήμος αποτελεί τη βάση για κάθε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, για ουσιαστικές υπηρεσίες αλληλεγγύης προς τους πολίτες» τόνισε ο κ. Κουράκης.

Ενδεικτικά οι δήμαρχοι ανέφεραν ότι μόνο κατά την τελευταία τριετία υπάρχει μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης κατά 60% και της επιχορήγησης για τη Σ.Α.Τ.Α κατά 55%, σε σχέση με τη Σ.Α.Τ.Α του 2009

Για το 2012 δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ από τη Σ.Α.Τ.Α παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη στον 8ο μήνα. Είναι προφανές ότι οι μειώσεις αυτές δεν έχουν προηγούμενο σε κανένα άλλο φορέα της Γενικής και Κεντρικής Κυβέρνησης.

Με βάση τη χθεσινή συνέλευση ανυποχώρητη θέση των Δήμων του νησιού προκειμένου να διασφαλιστεί το ελάχιστο λειτουργικό κόστος τους ώστε να εξακολουθήσουν να παρέχουν υπηρεσίες προς τους Δημότες είναι:

-Το ποσό των Κ.Α.Π να είναι 2.7 δις ευρώ ως ελάχιστο για το 2012

-Να καταβληθούν τα παρακρατηθέντα για τα οποία έχει γίνει τον Ιανουάριο η κατανομή τους και οφείλονται στους Δήμους

-Να γίνει διαχωρισμός των προνοιακών επιδομάτων τα οποία καταβάλλονται μέσω των Δήμων στους δικαιούχους από τους Κ.Α.Π .

-Μείωση των επιτοκίων των δανείων και επιμήκυνση των δόσεων που έχει χορηγήσει στους Δήμους το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων

-Επιστροφή των 131 εκ που είχαν δοθεί ως «δανεικά» για τα προνοιακά επιδόματα και τα 50 εκ για τη μεταφορά των μαθητών.

-Άμεση καταβολή του ποσού για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τρίτους τα οποία αποτελούν μόλις το 1% του ελλείμματος της γενικής Κυβέρνησης.

-Άμεση αντιμετώπιση θεμάτων παιδείας, το θέμα της μεταφορά των μαθητών καθώς και των σχολικών επιτροπών για να ξεκινήσει ομαλά η καινούρια σχολική χρονιά

-Η δημιουργία ενός προγράμματος του Ε.Σ.Π.Α για την Τ.Α με προϋποθέσεις Σ.Α.Τ.Α για μικρά έργα που αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα του πολίτη.

-Στήριξη όλων των κοινωνικών δομών για την συνέχιση της λειτουργίας τους. (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, παιδικοί Σταθμοί κλπ).

«Αυτό που γίνεται τώρα είναι απαράδεκτο. Πρόκειται για δραματική και επώδυνη περικοπή που οδηγεί τους Δήμους με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό αδιέξοδο, σε στάση πληρωμών των εργαζομένων και σε αναστολή των υπηρεσιών τους» ανέφερε ο κ.Κουράκης.

Δυναμικές κινητοποιήσεις

Πιο δυναμικές κινητοποιήσεις προτειναν οι δημοτικοί σύμβουλοι που προέρχονται από την Αριστερά.

“Οδηγούν στην εξαθλίωση τον ελληνικό λαό, στη διάλυση συνολικά την ελληνική κοινωνία και στην ουσιαστική κατάργηση την αυτοδιοίκηση. Το σημερινό πρόβλημα της αυτοδιοίκησης δεν είναι απλά ένα αποκλειστικά δικό της πρόβλημα. Είναι μια πλευρά του συνολικού προβλήματος της χώρας και ως τέτοιο μπορεί και πρέπει να εξεταστεί» τόνισε ο κ.Καμπιτάκης. Και πρόσθεσε: «Προτείνουμε στην ΠΕΔ Κρήτης να αποφασίσει το κλείσιμο των Δήμων του νησιού το διήμερο 30 και 31 Αυγούστου, όχι όμως ως μια συμβολική κίνηση που δηλώνει την αντίθεση της αυτοδιοίκησης της Κρήτης στην περικοπή των ΚΑΠ, αλλά ως την έναρξη ενός συνεχούς αγώνα για την ακύρωση της ακολουθούμενης καταστροφικής πολιτικής»