Έφυγε, σε ηλικία 87 ετών από τη ζωή η σπουδαία συγγραφέας και ηθοποιός Ζωρζ Σαρρή.

Η Ζωρζ Σαρρή, πέθανε το Σάββατο, ενώ η κηδεία της πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο στις 11.00 το πρωί, από το Αʼ Νεκροταφείο Αθηνών.

Γεννημένη από μητέρα γαλλίδα και πατέρα μικρασιάτη, η Ζωρζ Σαρρή, αφήνει πίσω της πλούσιο συγγραφικό έργο, αλλά και μια γεμάτη ενδιαφέρον ζωή.

Στη διάρκεια του Πολέμου συμμετείχε στην Αντίσταση και στην ΕΠΟΝ, ενώ το 1947 αυτοεξορίζεται στο Παρίσι και παντρεύεται τον Αιγυπτιώτη χειρουργό Μάρκελο Καρακώστα, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά.

Στην Ελλάδα επιστρέφει το 1962 όπου αρχίζει να εμφανίζεται στο θέατρο και τον κινηματογράφο μέχρι το 1967, οπότε, με την κήρυξη της χούντας έμεινε άνεργη και στράφηκε στο γράψιμο.

Το συγγραφικό της ντεμπούτο το κάνει το 1969 με το “Θησαυρό της Βαγίας” που έγινε τεράστια επιτυχία και μεταφέρθηκε στην τηλεόραση.

Έχει γράψει πλήθος αγαπημένων και διάσημων βιβλίων ανάμεσα στα οποία “Τα στενά παπούτσια”, “Όταν ο ήλιος”, “Κόκκινη κλωστή δεμένη”, ʽΤα χέγια”, “Το παραράδιασμα”, “Οι Νικητές”, “Το ψέμα”, “Νινέτ”, “Το προτελευταίο σκαλοπάτι”.

Ως ηθοποιός είχε πρωταγωνιστήσει στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη, “Happy Day”, ενώ για την ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια» έλαβε το βραβείο Βʼ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1960.

Η Ζωρζ Σαρρή έχει μείνει γνωστή ωστόσο για τα μυθιστορήματα της που απευθύνονταν κυρίως σε παιδιά και νέους, με θέματα που περιστρέφονται γύρω από τη νεότερη ελληνική ιστορία.

Η Ζωρζ Σαρρή, κατάφερε μαζί με την Άλκη Ζέη να καθιερώσουν ένα διαφορετικό στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα, μέσα από την εισαγωγή, πολιτικών, κοινωνικών και ιστορικών στοιχείων.

Το 1994 βραβεύτηκε με το Βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου για το μυθιστόρημα Νινέτ. Το 1995 και το 1999 βραβεύτηκε από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 1988 προτάθηκε για το βραβείο Χανς Κρίστιαν Αντερσεν.

Δεκτή με βαθιά θλίψη και οδύνη έγινε η είδηση θανάτου της Ζωρζ Σαρρή, από τον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Συλλυπητήρια για το θάνατο της Ζωρζ Σαρή, «απέστειλε η υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Τατιάνα Καραπαναγιώτη, που δήλωσε ότι «η Ζωρζ Σαρή υπήρξε μία σπουδαία γυναίκα. Με τα κείμενά της μεγάλωσαν γενιές και γενιές Ελλήνων, ενώ οι αξίες που ανέδειξε μέσα από το έργο της, αλλά και την προσωπική της διαδρομή, παραμένουν επίκαιρες και διαχρονικές».

Για μια σημαντική ελληνίδα συγγραφέα και ηθοποιό, έκανε λόγο ο υπεύθυνος τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Τη βαθιά λύπη του για το χαμό της συγγραφέως εξέφρασε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συλλυπητήρια δήλωση απέστειλε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

“Στον ζωντανό και γλαφυρό λόγο της, ο οποίος συνέβαλε στη δημιουργία μιας αξιόλογης λογοτεχνίας για παιδιά” αναφέρθηκε μεταξύ άλλων με συλληπητήριο τηλεγράφημα της η Δημοκρατική Αριστερά.