Ο πρόσφατος τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ που κρίθηκε στα πέναλτι, με τελική νικήτρια την Τσέλσι, επανέφερε στο προσκήνιο την κουβέντα για το κατά πόσο είναι δίκαιη η συγκεκριμένη διαδικασία, ειδικά όταν κρίνει τόσο σημαντικά τρόπαια.

Παρά την ανακίνηση του θέματος όμως ακόμα και με τοποθετήσεις υψηλότατων στελεχών του ποδοσφαίρου, φαίνεται πολύ δύσκολο να εφευρεθεί στο άμεσο μέλλον ένας άλλος τρόπος, με τον οποίο να λύνονται οι «γόρδιοι δεσμοί».Επειδή λοιπόν η «ρουλέτα» των πέναλτι θα μας απασχολήσει για πολύ καιρό ακόμα, καλό είναι να μάθουμε μερικά «μυστικά».

Στο παρελθόν έχουν γίνει αρκετές έρευνες, τόσο για την ψυχολογία των εκτελεστών και των τερματοφυλάκων, όσο και για αυτή των οπαδών.

Μελέτη του «ESPN the Magazine» έρχεται να φέρει στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ποιοι είναι πιο εύστοχοι. Αυτοί που εκτελούν με το αριστερό πόδι ή με το δεξί; Ποιο είναι το σημείο εκείνο που εάν στείλει κάποιος την μπάλα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κουνήσει τα δίχτυα;

Η ηλικία των παικτών, η θέση που αγωνίζεται ο κάθε παίκτης αλλά και το πόδι με το οποίο εκτελείται το πέναλτι παίζουν ρόλο, τουλάχιστον όπως προκύπτει από όλα τα χτυπήματα από την άσπρη βούλα, που έχουν γίνει σε Euro και Παγκόσμιο Κύπελλο, από το 1976 έως το 2010.

Η συνολική ευστοχία ανέρχεται στο 75.22 %, κάτι που μεταφράζεται σε 258 γκολ στα 343 πέναλτι. Δεν παρατηρείται μεγάλη διαφορά όταν ένα πέναλτι εκτελείται με το αριστερό πόδι σε σχέση με το δεξί, αν και όσοι επιλέγουν το δεύτερο τρόπο τα πηγαίνουν καλύτερα. Συγκεκριμένα οι αριστεροπόδαροι έχουν 73,13 % ευστοχία, ενώ το ποσοστό των δεξιοπόδαρων ανέρχεται στο 75,72 %.Οι επιθετικοί με 85,52 % έρχονται πρώτοι στην ευστοχία για να ακολουθήσουν με 70,79 % οι μέσοι. Στην τρίτη θέση –με μικρή διαφορά- οι αμυντικοί (70,67 %).

Εάν ποτέ γίνετε προπονητής και κληθείτε να αποφασίσετε για το ποιος θα εκτελέσει τα πέναλτι να προτιμήσετε νεαρούς ή …γερασμένους ποδοσφαιριστές. Βλέπετε, όσοι είναι 18-24 ετών σουτάρουν με ποσοστό ευστοχίας 79 %, οι άνω των 31 με 82 % την ώρα που οι «στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία» το κάνουν με 71,5 %.

Και το καλύτερο για το τέλος. Ποιο είναι το …σημείο G, για τα πέναλτι; Σε ποιες «συντεταγμένες» δεν μπορεί να φτάσει τόσο εύκολα ένας τερματοφύλακας; Το 91% των εκτελέσεων που γίνονται ψηλά και δεξιά καταλήγει στα δίχτυα, ενώ το μόλις 55% αυτών που καταλήγουν ψηλά και στο κέντρο φέρνει πανηγυρισμούς σε αυτούς που χτυπούν το πέναλτι.

Συμπέρασμα: Διαλέξτε «πουλέν» ή «παλαίμαχους», βάλτε τους να εκτελούν με το δεξί στο πάνω δεξιά «γάμα» και φροντίστε αυτοί να είναι επιθετικοί...

Μαρίνος Βασιλάκης