Στην αθλητική ειδησεογραφία, τα πραγματικά τραγικά νέα συνήθιζαν να αποτελούν την εξαίρεση, όμως εν έτη 2012 έχουν καταλάβει δυστυχώς ένα σημαντικό μερίδιό της. Αναφερόμαστε βέβαια στα απρόσμενα πολλά περιστατικά με θανάτους επαγγελματιών αθλητών, που έχουν κάνει τον φίλαθλο κόσμο να αναρωτιέται για το τι συμβαίνει πια στον χώρο του αθλητισμού.

Οι θάνατοι αθλητών, ειδικά στις πολύ μικρές ή στις πολύ μεγάλες ηλικίες, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Αλλά μόνο όταν μιλάμε για ερασιτεχνικό επίπεδο. Αλλά όταν μιλάμε για πρωταθλητισμό, τα δεδομένα αλλάζουν. Οι πρωταθλητές βρίσκονται υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση, δεν νοείται να “τρέχει” κάτι ύποπτο και να μην το έχουν ανακαλύψει.

Αυτό που, όμως, κανένας γιατρός δεν πρόκειται ποτέ να συζητήσει ανοικτά είναι το πόσο επιβαρύνουν τον οργανισμό του πρωταθλητή οι διάφορες ουσίες, συμπληρώματα διατροφής ή και αναβολικά, που τον βοηθούν να ξεπερνάει την καταπόνηση της προπόνησης και να έχει καλύτερες επιδόσεις στον αγωνιστικό χώρο. Στις περιπτώσεις των μεγάλων ομάδων και των ατομικών αθλημάτων που ξεχωρίζουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες (στίβος, κολύμβηση, ποδηλασία, άρση βαρών) ο αγώνας μεταξύ των χημικών που παρασκευάζουν νέες ουσίες και των επιστημόνων της υπηρεσίας αντιντόπινγκ που πασχίζουν να τις ανακαλύψουν, είναι αδιάκοπος. Και σε μια ολυμπιακή χρονιά σαν τη φετινή, είναι λογικό οι προσπάθειες και των δύο πλευρών να εντείνονται ακόμα περισσότερο.

Φέτος επιπλέον έχουμε και το Euro 2012, όπου εκατοντάδες ποδοσφαιριστές θα προσπαθήσουν να παίξουν μπάλα υψηλού επιπέδου έχοντας από 50 και 60 παιχνίδια ήδη στα πόδια τους. Όταν ο Μουαμπά της Μπόλτον κατέρρευσε μέσα στο γήπεδο πριν ενάμισι μήνα, η ΟΥΕΦΑ ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να ψάχνει το θέμα (πέρσι είχαμε 3-4 θανάτους στο ποδόσφαιρο μόνο). Πριν προλάβει να ξεκινήσει τους ελέγχους, πέθανε ο Ιταλός Μοροζίνι, της Λιβόρνο και ο σπουδαίος βολεϊμπολίστας Μποβολέντα. Ο θάνατος του Νορβηγού ολυμπιονίκη της κολύμβησης Ντάλε Όεν είναι το τέταρτο περιστατικό στον υψηλό αθλητισμό μέσα σε 45 ημέρες!

Πρόκειται μήπως για κάποια νέα ουσία, που ετοιμάστηκε για το σημαντικό 2012 και της οποίας τις παρενέργειες ακόμα δεν γνωρίζουμε; Είναι η κατάχρηση των γνωστών ουσιών και η χαλάρωση των ελέγχων από τις ομοσπονδίες; Είναι απλά μια τυχαία σύμπτωση; Η απάντηση είναι αδύνατον να δοθεί προς το παρόν. Αλλά οι Διεθνείς Ομοσπονδίες και η WADA έχουν, σίγουρα αρχίσει να ψάχνονται. Τα τελευταία χρόνια είχαν καταφέρει πολύ σημαντικά χτυπήματα κατά του ντόπινγκ. Θα πρέπει λοιπόν να αναμένουμε αποκαλύψεις το επόμενο διάστημα, με την ελπίδα μέχρι τότε να μην υπάρξει άλλος θάνατος…

Μαρίνος Βασιλάκης