Του Γιάννη Ζωράκη

Η Κρήτη υποδέχτηκε τη Φλόγα των Αγώνων

Θερμές εκδηλώσεις και στους τέσσερις νομούς


Στην Κρήτη βρέθηκε χθες, η Ολυμπιακή Φλόγα, στο πλαίσιο της λαμπαδηδρομίας με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο.

Πρώτο σταθμός της φλόγας στην Κρήτη ήταν τα Χανιά, ενώ στο Ηράκλειο έφτασε λίγο μετά το μεσημέρι.

Η φλόγα πέρασε από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, όπου έγινε δεκτή με μια επιβλητική τελετή. Η φλόγα έφτασε στο ανάκτορο της Κνωσού, με την ειδική αυτοκινητοπομπή οχημάτων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Λονδίνο 2012», παρουσία του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρου Κούβελου, του προέδρου της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας Σπύρου Ζανιά, καθώς και στελεχών του Ολυμπιακού Κινήματος.

Τη φλόγα υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, αλλά και πολλοί πολίτες, ενώ παρατεταμένα ήταν τα χειροκροτήματα και από τους τουρίστες της Κνωσού οι όποιοι δήλωναν πως ζουν μια μοναδική στιγμή.

Την Ολυμπιακή Φλόγα μετέφερε εντός του ανακτόρου η βραβευμένη με το βραβείο “Νίκος Καζαντζάκης” Κατερίνα Κόπακα, ενώ μετά την αφή της στο Μινωικό Ανάκτορο, την παρέλαβε ο επίσης βραβευμένος με το βραβείο “Νίκος Καζαντζάκης” Αλέξης Καλοκαιρινός.

Στη συνέχεια η Ολυμπιακή Φλόγα κατευθύνθηκε προς τον Άγιο Νικόλαο και θα επιστρέψει στην πόλη του Ηρακλείου μέσω Μαλίων και Χερσονήσου για να συνεχίσει το ταξίδι της στην υπόλοιπη χώρα, με τελικό προορισμό το Λονδίνο.

Η διαδρομή της φλόγας στο Δήμο Χερσονήσου ξεκίνησε από τα Μάλια. Τη φλόγα ως εκεί μετέφεραν οι λαμπαδηδρόμοι Στέφανος Βενέρης, Εμμανουέλλα Χαμηλού και Βαγγέλης Στεφανάκης.

Στη Χερσόνησο τη φλόγα παρέλαβε ο Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης για να τη μεταφέρει στο βωμό που είχε τοποθετηθεί στην Πλατεία Ευαγγελιστρίας. Στη συνέχεια τη φλόγα παρέλαβαν οι Μανόλης Μαράκης και Βαγγέλης Στεφανάκης ως την έξοδο της πόλης. Η φλόγα έφτασε στο κέντρο του Ηρακλείου μέσω της Νέας Αλικαρνασσού, όπου δεκαέξι λαμπαδηδρόμοι τη μετέφεραν ως εκεί, μέσω των οδών Ικάρου, της παραλιακής λεωφόρου και της 25ης Αυγούστου. Ανάμεσα στους λαμπαδηδρόμους που ήταν κυρίως αθλητές του Ηρακλείου ήταν και ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και επί χρόνια αρχισυντάκτης του αθλητικού τμήματος της “Π” Σώτος Παιδάκης.

Η επίσημη τελετή υποδοχής της φλόγας έγινε στην πλατεία Αγίου Τίτου με το δήμαρχο Γιάννη Κουράκη να κάνει λόγο για μια μεγάλη χαρά της πόλης να υποδέχεται το σύμβολο του ολυμπιακού πνεύματος.

«Η Ολυμπιακή φλόγα, αποτελεί για όλους τους Έλληνες σημείο αναφοράς στην ιστορία τους και μια μεγάλη ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ηρακλείου για να προσθέσει:

“Η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζει τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων και στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και συμφιλίωσης των λαών, προωθώντας την ιδέα του ολυμπιακού ιδεώδους, της ειρήνης, της αλληλεγγύης και του “ευ αγωνίζεσθαι”. Μια θέση με πανανθρώπινη αποδοχή που γεννήθηκε στη χώρα μας πριν 27 αιώνες και διαθέτει και σήμερα, συμβολική μεν, αλλά απεριόριστη δύναμη”.

Τον βωμό άναψε ο παραολυμπιονίκης μας Γ. Καπελάκης.Ρέθυμνο

Πλήθος Ρεθυμνιωτών υποδέχτηκαν την Ολυμπιακή Φλόγα στην πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη, στην είσοδο της παλιάς πόλης. Ανάμεσά τους και εκατοντάδες τουρίστες οι οποίοι όταν έμαθαν για την άφιξη της φλόγας που ταξιδεύει σε όλη την Κρήτη και την Ελλάδα με προορισμό το Λονδίνο, έσπευσαν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση υποδοχής της.

«Από την πόλη μας στέλνουμε κι εμείς το δικό μας μήνυμα ειρήνης, αλληλεγγύης, ενότητας και συναδέλφωσης των λαών, πιστοί σε όσα ο Ολυμπισμός πρεσβεύει. Ειδικά σε τούτη τη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας, νιώθουμε όλοι την ανάγκη να επικαιροποιήσουμε αυτά τα ιδανικά που ο Ολυμπισμός διακηρύττει: την ειρήνη, το ευ αγωνίζεσθαι, την αλληλεγγύη», τόνισε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος καλωσόρισε τους επίσημους συνοδούς της φλόγας.Άγιος Νικόλαος

Στην κεντρική πλατεία της πόλης υποδέχτηκαν την Ολυμπιακή Φλόγα στον Άγιο Νικόλαο.

Η λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας ξεκίνησε το απόγευμα και ακολουθώντας τη διαδρομή Κουνδούρου, γεφυράκι λιμανιού, κατέληξε στην εξέδρα της λίμνης.

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Δημήτρης Κουνενάκης, επεσήμανε ότι η Ολυμπιακή Φλόγα αποτελεί φορέα αξιών, ιδεών πολιτισμού και ότι μεταφέρει αιώνιες πανανθρώπινες αξίες οι οποίες γεννήθηκαν στην Ελλάδα.

Επίσης, τόνισε ότι η Ολυμπιακή Φλόγα μπορεί σήμερα να αποτελέσει σύμβολο αναγέννησης και ανάτασης του ελληνικού λαού, ο οποίος περνάει δύσκολα, αλλά μπορεί επίσης να αναπτύξει αυτές τις μεγάλες αξίες που μεταφέρει η Αρχαία Ελλάδα, που μαζί με το πνεύμα του Ολυμπισμού μπορούν να δώσουν λύσεις στα μεγάλα και κρίσιμα προβλήματα ενός κόσμου που είναι σε παρακμή και κρίση.

Η Φλόγα, κατά τη διαδρομή της, πλαισιωνόταν από μικρούς αθλητές των αθλητικών σωματείων του Δήμου, καθώς και από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, ενώ ακολούθησε σειρά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Στο Δήμο Αγίου Νικολάου, τη Φλόγα μετέφεραν οι λαμπαδηδρόμοι Θάνος Κορομπύλιας, Γιάννης Κοκολάκης, Μιχάλης Λεμονής, Aθανασία Παπουτσάκη και Φώτης Φωτάκηςγραμματισμένη ώρα άφιξης.